Yus Rusyana

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Diamond-caution.png Artikel ieu perlu dirapihkeun sangkan luyu jeung baku artikel Wikipédia.
Ngarapihkeun artikel bisa mangrupa ngabagi artikel kana paragraf atawa ngawikifikasi artikel.
Sanggeus dirapihkeun, Anjeun bisa ngahapus ieu talatah.

Yus Rusyana nya éta salah saurang Guru Besar di Jurusan Pendidikan Basa Indonésia Universitas Pendidikan Indonésia atawa UPI, Setiabudhi, Bandung.[1] Anjeunna cicing di kompleks Suaka Éndah, Jalan Gajah I no.19/21.[1] Miboga garwa (Ami Raksanagara) sarta dipaparin putra lima urang.[1] Anu kaopat hanjakalna maot nalika dibabarkeun, tuluy nu séjénna ayeuna geus lulus kuliah sarta digarawé.[1] Di hiji sisi, Yus nya éta dosén (sarta guru besar) sarta panalungtik basa sarta sastera dina UPI Bandung,di sisi séjén anjeunna sasterawan anu loba ngahasilkeun karya mangrupa sajak sarta cerpen Sunda, komo esai.[2] Yus Rusyana leutik lahir di Pameungpeuk (Garut Kidul) dina tanggal 24 Maret 1938.[2]. Mimiti sakola formal di Sakola Rahayat Nagari Pameungpeuk (1946-1952), dina mangsa éta manéhna ngalaman sagala rupa pangalaman sakola di pilemburan.[2] Kawas indit ka sakola henteu maké sapatu landian nyékér sarta henteu maké seragam kawas budak séjén.[2] Lamun wayah reureuh datang, alatan hawa wewengkon Pameukpeuk anu kaceluk panas, manéhna sarta babaturanana resep ngojay di walungan anu henteu laér ti sakola.[2] Harita Yus ngabaturan salah saurang anak pagawé Kawadanan, tapi nyaah anak kasebut henteu disekolahkan ku bapana jeung ékol sieun. Sabab dina wayah éta kebanyakkan anak anu disekolahkan sok menentang pamaréntahan Walanda resep dipiceun ka luar jawa. Jadi lamun balik sakola manéhna sok nepungan anak kasebut sarta méré panon palajaran anu manéhna pelajari poé éta di sakola.[1]

Riwayat Atikan[édit | sunting sumber]

Sanggeus lulus ti SGBN 1 Garut (1952-1955) kalayan modal nekat Yus nuluykeun ka SGAN 1 Bandung (1955-1958), Minat nulisna tumuwuh alatan ngokolakeun majalah dinding di sakola babarengan jeung babaturanna anu saterusna ogé jadi sasterawan Sunda , kawas Iskandarwassid sarta Mien Resmana.[2] Sabada tamat SGA Yus jadi guru honorer di salah sahiji sakola,sanggeus sawatara lila manéhna nuluykeun kuliahna di FKSS IKIP Bandung (1958-1964).[2] Harita jurusan anu masih kosong nyaéta jurusan basa Sunda.[2] Nuluykeun S2 di IKIP Bandung jurusan Bahasa dan sastera Indonesia, tuluy meunang gelar doktor di Univeresitas Indonesia.[1]

Karya-Karyana[édit | sunting sumber]

Sawaktu mahasiswa, manéhna ngamekarkeun kaparigelan nulisna, hususna sajak Sunda, ti harita loba dimuat di Sipatahoenan.[2] Sawaktu mahasiswa éta ogé manéhna aktip dina kagiatan kasenian di kampus, antara séjén nyieun Liga Drama, anu loba mementaskan lakon-lakon karyana, diantarana Cahya Maratan Waja (1964) Hutbah Munggaran di Pajajaran (1965) di Karaton Najasii (1966) jeung sajabana.[2]

Karya-karyana nya éta :

  • Cahaya Maratan Waja (drama, 1964)
  • Khutbah Munggaran di Pajajaran ( drama,1965 )
  • Di Karaton Najasi ( drama, 1966 )
  • Rekening ( drama, 1967 )
  • Tukang Polka ( drama, 1968 )
  • Di Luhureun Jukut Reumis ( 1965 )
  • Jajaten Ninggang Papasten ( 1988 )
  • Nu mahal Ti Batan Inten ( kumpulan puisi, 1980 )
  • Buana Nu Pinuh Ku Mega ( kumpulan puisi, 1992 )
  • Guguritan Munggah Haji ( kumpulan puisi, 1995 )

Yus Rusyana meunang penghargaan nya éta hadiah Sastera Rancagé (1989) pikeun bukuna Jajaten Ninggang Papasten. [1]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g (id)Rosidi,ajip. Apa Siapa Orang Sunda.PT Kiblat. Bandung 2003.
  2. a b c d e f g h i j (id)sastrawan sunda (diaksés tanggal 15 Oktober 2011)


Nulis.jpg