Ayatrohaédi

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Ayatrohaédi
Ayatrohaedi.jpg
Ayatrohaédi
Babar: 5 Désémber 1939
Jatiwangi, Majalengka, Jawa Barat.
Pupus: 18 Pébruari 2006
Sukabumi, Jawa Barat
Kawarganagaraan: Indonésia
Genre: carpon, novel, éséy, drama
Karya debut: Hujan Munggaran (1960)

Ayatrohaédi (Jatiwangi, Majalengka, 5 Désémber 1939Sukabumi, 18 Pébruari 2006), jadi mahasiswa Fakultas Sastra taun 1959 Jurusan Ilmu Purbakala jeung Sejarah Kuna Indonesia (ayeuna Arkéologi). Sanggeus lulus taun 1964, Ayatrohaédi damel di Lembaga Purbakala dan Peninggalan Nasional di Mojokerto. Kungsi ngajar di Fakultas Sastra Universitas Pajajaran Bandung salila lima taun, salajengna taun 1972 balik deui ka Fakultas Sastra UI. Taun 1978 dileler gelar doktor ti UI kalawan disertasi nu judulna Bahasa Sunda di Daerah Cirebon: Sebuah Kajian Lokabasa. Numutkeun promotorna, Prof. Dr. Amran Halim, disertasi ieu mangrupa disertasi munggaran ngeunaan dialéktologi di Asia Tenggara.

Ayatrohaédi kungsi ngajabat salaku Ketua Jurusan Arkéologi (1983-1987), Pembantu Dékan Bidang Akademik (1999-2000), Pembantu Réktor Institut Kesenian Jakarta (IKJ) salila lima tahun (1989-1994). Ayatrohaédi ogé loba aub dina kagiatan widang kabasaan, kasusastraan, kasajarahan, kabudayaan, jeung kapurbakalaan.

Karya-karyana[édit | sunting sumber]

Ayatrohaédi mimiti nulis karya sastra (sajak, prosa) dina basa Sunda taun 1955 sarta basa Indonésia taun 1956. Nepi ka ayeuna karyana nu geus medal di antarana Hujan Munggaran (1960), Kabogoh Téré (1967), jeung Pamapag (1972). Karyana dina basa Indonesia di antarana Panji Segala Raja (1974), Pabila dan di mana (1976), Senandung Ombak (tarjamahan, 1976), Kacamata Sang Singa (tarjamahan, 1977). Karya non-fiksina kayaning Bahasa Sunda di Daerah Cirebon: Sebuah Kajian Lokabasa (disertasi 1978, medal taun 1985), Dialektologi: Sebuah Pengantar (1979, 1981), Tatabahasa Sunda (tarjamah karya D. K. Ardiwinata, 1985), Tatabahasa dan Ungkapan Bahasa Sunda (tarjamah karya J. Kats jeung R. Suriadiraja, 1986).


Daftar Pustaka[édit | sunting sumber]

Ajip Rosidi, dkk, 2000, Ensiklopledi Sunda: Alam, Manusia, dan Budaya (Termasuk budaya Betawi dan Cirebon). Jakarta: Pustaka Jaya.


Old book bindings.jpg
Daptar Sastrawan Sunda
Aam AmiliaAan Merdéka PermanaAbdullah MustappaAcép Zamzam NoorAchdiat Karta MihardjaAdang SAjip RosidiAhmad BakriAkub SumarnaApip MustapaApung Supena WiratmajaArthur S. NalanAyatrohaédiBéni SetiaBudi Rahayu TamsyahCécép BurdansyahDadan SutisnaDarpanDédén Abdul AzizDédy WindyagiriDodong DjiwapradjaDuduh DurahmanDyah PadminiEddy D. IskandarElin SyamsuriÉtti R.S.Godi SuwarnaHadi AKSHasan Wahyu AtmakusumahHawé SetiawanHérmawan AksanHidayat SuryalagaHolisoh M.EIskandarwassidJeihanJuniarso RidwanKarna YudibrataKarno KartadibrataKi UmbaraKis WSM.A. SalmunMéméd SastrahadiprawiraMoch. AmbriNanéng DaningsihNano. SNazarudin AzharRahmat M.A.SRahmatullah Ading Affandie (RAF)Ramadhan K.HRustandi KartakusumaSaéful BadarSaini K.M.Sajudin NatadisastraS.M. ArdanSoni Farid MaulanaSunarya P.K.Tatang SumarsonoTaufik FaturohmanTéddi MuhtadinTini KartiniUsép RomliUs TiarsaWahyu WibisanaYayat HéndayanaYooke TjuparmahYoséph IskandarYuhanaYus RusamsiYus Rusyana