Béo

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Béo
Tiong emas selatan Gracula religiosa indica
Status konservasi
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Aves
Order: Passeriformes
Kulawarga: Sturnidae
Génus: Gracula
Endog manuk béo Gracula religiosa

Béo (gracula); mamiang; tiong emas nyaéta manuk anu asalna tina kulawarga sturnidae (sabangsaning manuk jalak). Loba kapanggih hirup di nagara Sri Lanka, India, Himalaya, ka beulah wétan nepi ka Filipina, Jawa ogé Maluku.[1] Béo kaasup manuk paling loba diingu, salah sahijina ku alatan béo mah bisa nurutan sora jalma.[2] Dialam bebas, béo mikaresep leuweung-leuweung anu kaayaana jemlek. Bisa hirup di dataran anu perenahna nepika 2000 méter luhureun beungeut cai laut, manuk béo mah loba nu ngingu kalawan hargana lumayan mahal ku lantaran béo mah sok bisa nurutan sora jalma.[2]

Kabiasaan hirup[édit | édit sumber]

Kapanggih hirup di pasir, tur tegalan, anu perenahna 1000-2000 méter luhureun beungeut cai laut.[1] Dina baranghakan, manuk béo kikaresep bungbuahan anu mibanda daging kandel tur henteu teuas.[1] Sakapeung ogé sok nginum cai mamanis kembang (nektar). Pikeun minuhan kabutuhan protein, manuk béo ogé sok ngahakan sasatoan leutik kayaning, simeut, jangkrik, papatong, jeung sajabana.[1] Dina mangsa endogan, Manuk béo ngan ngendog dua nepi ka tilu siki.[1] Manuk béo kasebut manuk gedé, ku lantaran kitu mangsa ngingu béo kudu disayagikeun kandang anu lumayan lega, sangkan manuk betah tur bisa bacéo.[1]

Subspesies[édit | édit sumber]

sumasar kana spesiesna Béo (Gracula) dibedakeun kana opat subspesies, taya lian :

  1. Béo Biasa, Gracula religiosa
  2. Béo Enggano, Gracula enganensis,
  3. Béo Nias, Gracula robusta,
  4. Béo Sri Lanka, Gracula ptilogenys,

Disutat tina[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f Turut, Rusli (2014). Burung Ocehan Populer. Jakarta: PT Niaga Swadaya. 
  2. a b Nurhakim Dede Abdurohman, Syerif (2014). Dunia Burung dan Serangga: Mengenal Fakta Sains dan Keunikannya. Jakarta: Bukuné. 
Nulis.jpg