Ciamis, Ciamis

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Ciamis, ᮎᮤᮃᮙᮤᮞ᮪
NagaraFlag of Indonésia Indonésia
PropinsiJawa Kulon
KabupaténCiamis
Kapadetan- jiwa/km²
Kode Kemendagri32.07.01

Ciamis nyaéta hiji kacamatan di Kabupatén Ciamis, Propinsi Jawa Kulon, Indonésia.

Riwayat[édit | édit sumber]

RIWAYAT Prosés miéling poé kabupatén Ciams, dimimitian ku medalna SK Déwan Perwakilan Rakyat Daerah Kabupatén Ciamis tanggal 6 Oktober 1970 Nomer : 36/X/KPTS/DPRD/1970 JEUNG NOMOR : 5/ ll/KPTS/DPRD/1971, ngeunaan kabentukna panitia penyusunan sajarah galuh, nu panitia diiring ku tim ahli sajarah ti Ikip Bandung anu dipingpin ku DRS. RD. H. Said Raksanegara. Dibentukna panitia penyusunan sajarah galuh téh miboga tujuan pikeun nalungtik jeung nalungtik sajarah galuh sacara gembleng, merhatikeun aya sababaraha alternatif dina nangtukeun ulang taun, naha ngagunakeunana! Titimangsa Rahyangta di Medang Jati, nyaéta ngadegna Karajaan Galuh ku Wretikkandayun dina tanggal 23 Maret 612 Masehi atawa jaman Rakean Jamri anu disebut ogé Raiyang Sanjaya saméméh Manarah ngawasa, atawa baris nyokot tanggal jeung taun kajadianana, saperti kieu: Ngaran Kabupatén Galuh diganti jadi Kabupatén Ciamis ku Bupati, RD. Tumenggung Sastra Winata taun 1916;Mindahkeun puseur pamaréntahan ti Imbanagara ka Cibatu (ciamis) ku Bupati RD. AA Wiradikusumah tanggal 15 Januari 1815; Atawa pindahna puseur Kabupatén Galuh ti garatengah nu aya di sabudeureun cineam (tasikmalaya) ka barunay (imbanagara) dina tanggal 12 Juni 1642. Hasil jerih payah panitia panulis sajarah galuh jeung tim ahli sajarah Bandung Ikip, ahirna nyindekkeun yén ulang taun Kabupaten Ciamis tanggal 12 Juni 1642, anu saterusna dikukuhkeun ku SK Déwan Perwakilan Rakyat Daerah Ciamis. Kabupatén ping 17 mel 1972 nomer: 22/v/ kpts/dprd/1972. Ku putusan DPRD, dipiharep tatarucingan dina HUT Kabupaten Ciamis teu weléh dilombakeun deui jeung dipiharep ogé sakumna masarakat. bakal nyaho, sangkan leuwih sumanget ngawangun Tatar Galuh ieu, luyu jeung semboyan pajoang Kabupatén Ciamis, nyaéta: Gawe Rahavu ngagunakeun Heubeul Jaya Dinabuana pikeun ngudag/ngawujudkeun Mahayunan Ayuna Kadatuan. Kecap galuh asalna tina basa Sansekerta nu hartina batu permata, karajaan galuh hartina karajaan permata hérang éndah, subur gemah ripah loh jinawi, aman tur tengtrem kertaraharja. Tina sajarah kaungkab yén pangadeg karajaan Galuh nyaéta Wretikkandayun, nyaéta putra bungsu Kandiawan anu maréntah karajaan Kendan salila 15 taun (597 612) anu saterusna jadi pertapa di Layungwatang (wewengkon kuningan) sarta ngabogaan gelar Rajawesi. Dewaraja atawa Sang Layungwatang. Wretikkandayun domisili di Medangjati, tapi ngadegkeun puseur pamaréntahan anyar jeung dibéré ngaran galuh (anu kurang leuwih di Désa Karangkamulyan kiwari). anjeunna dinobatkeun tanggal 14 suklapaksa dina sasih caitra taun 134 caka (kira-kira tanggal 23 Maret 612 M). tanggal dipilih bener nurutkeun tradisi Tarumanagara, sabab henteu ngan ukur dilaksanakeun dina sapoe pinuh tapi ogé dina tanggal éta panonpoe naék tepat di titik wétan. Cita-cita Wretikandayun ngawangun puseur pamaréntahan di wewengkon Karangkamulyan (ayeuna) nyaéta pikeun ngabébaskeun diri ti Tarumanagara anu geus lila jadi nagara adidaya. Ku alatan éta, pikeun ngawujudkeun obsesi manéhna boga hubungan alus jeung karajaan Kalingga di Jawa Tengah, malah putra bungsu anjeunna mandi minyak dina nikah diatur kalawan Parwati, putri cikal Maharanissima. Kasempetan. jadi nagara anu berdaulat pinuh, lumangsung dina taun 669 nalika Linggawarman (666.669) raja Tarumanagara ka-12 pupus. Diganti ku minantu (bojona Dwi Manasih) ngaranna Terus Bring nu asalna ti Karajaan Sunda Sumbawa.

Geografis & iklim[édit | édit sumber]

Ciamis salaku propinsi di Jawa Barat, perenahna di kalér ku Kabupatén Majalengka jeung Kabupatén Kuningan, di kulon ku Kabupatén Tasikmalaya jeung Kota Tasikmalaya, di wétan ku Kota Banjar jeung Propinsi Jawa Tengah, sarta di kidul ku Samudra Indonésia. Dumasar kana lokasi géografisna, Kabupatén Ciamis aya dina posisi strategis anu diliwatan ku Jalan Nasional meuntas Propinsi Jawa Barat, Propinsi Jawa Tengah jeung Jalan Propinsi ngaliwatan Ciamis – Cirebon – Jawa Tengah. Lokasi astronomisna aya dina 108°20' nepi ka 108°40' Bujur Wétan sarta 7°40'20" nepi ka 7o41'20'' Lintang Kidul. Legana Ciamis téh 244.479 héktar atawa 7,73 persén tina total luas lahan Propinsi Jawa Barat. Dina kontéks pangwangunan Propinsi Jawa Barat, Kabupatén Ciamis miboga 2 (dua) Daérah Andalan, nyaéta Daérah Andalan Priangan Wétan jeung Daérah Andalan Pangandaran. Suhu hawa rata-rata di Ciamis taun 2009 berkisar antara 20,0°C nepi ka 30,0°C. Tempat-tempat anu deukeut ka basisir miboga hawa rata-rata anu kawilang luhur. Kabupatén Ciamis ayana di darat anu morfologina datar nepi ka pagunungan, lerengna antara 0-40% kalayan sebaran 0-2% aya di tengah - kalér-wétan kidul sarta 2-40% sumebar di ampir sakabéh kacamatan. . Jenis taneuh didominasi ku Latosol, podsolik, aluvial jeung grumusol. Rata-rata curah hujan di Kabupatén Ciamis dina taun 2009 nyaéta 3.606,50 mm sedengkeun curah hujanna 177,40 poé. Curah hujan pangluhurna lumangsung dina Maret 10 991 (mm) jeung panghandapna lumangsung dina Agustus 67 (mm) jeung poé hujan pangluhurna lumangsung dina April 214 jeung panghandapna lumangsung dina Agustus 16. Dumasar klasifikasi iklim nurutkeun Schmidt. -Kabupatén Ferguson Ciamis umumna miboga tipe iklim C. Kabupatén Ciamis diasupan ku walungan utama, nyaéta Walungan Citanduy anu ngalir ti Gunung Cakrabuana (hulu) di Kabupatén Tasikmalaya sarta nyoco ka Sagara Anakan, Propinsi Jawa Tengah kalawan anak-anak sungaina diwangun ti Walungan Cimuntur, walungan Cijolang jeung Ciseel. Di beulah kidul, walungan Cimedang ngalir kalayan anak-anakna ngawengku walungan Cikondang, walungan Cibegal, walungan Cipaledang, walungan Cibungur, walungan Citatah I, walungan Citatah II, walungan Cigugur, walungan Ciharuman, walungan Cigembor, walungan Cikuya, walungan Cijengkol, walungan Cimagung jeung walungan Cicondong . Sabagéan gedé wewengkon Kabupatén Ciamis kaasup kana DAS Citanduy (DAS), sedengkeun sesana kaasup DAS Cimedang. Seuseueurna kalurahan di Ciamis mangrupa kalurahan non basisir jumlahna aya 328 kalurahan kalayan topografi wilayahna lolobana aya di dataran saloba 153 kalurahan jeung 162 kalurahan di lamping, sedengkeun kalurahan di DAS (DAS) aya 13 kalurahan. désa.

Pamarentah[édit | édit sumber]

Pamarentah Ti saprak otonomi daérah dilaksanakeun dina taun 2001, Kabupatén Ciamis geus ngalaman ékspansi daérah jadi Kabupatén Ciamis kalawan 30 kacamatan jeung Kota Banjar 4 kacamatan. Bareng jeung ngaronjatna jumlah padumuk di Kabupatén Ciamis sarta ngurangan rentang kakawasaan pamaréntah dina taun 2006 Kabupatén Ciamis ngalaman ékspansi 6 kacamatan, jadi tina 30 kacamatan jadi 36 kacamatan. Kitu deui pikeun jumlah kalurahan, dina mangsa taun 2007 – 2009, jumlah kalurahan ngaronjat jadi 3 kalurahan. Kitu deui dina mangsa nu sarua, jumlah Paguyuban Rukun Tetangga (RW) jeung Rukun Tetangga (RT) ngalaman paningkatan 27 Rukun Warga (RW) jeung 92 Rukun Tetangga (RT). Jumlah PNS di Ciamis naék tina 18.404 urang taun 2008 jadi 18.966 urang dina taun 2009. Dumasar kana komposisi pagawé dumasar jenis kelamin, salila taun 2007 - 2009 rata-rata pagawé lalaki ngaronjat 1,37 persén sedengkeun pagawé awéwé ngaronjat 6,47 persén. . Salajuna, data anu aya ogé nuduhkeun turunna kualitas PNS dina hal atikan, nya éta ngaronjatna jumlah pagawé anu berpendidikan SMA ka handap, sedengkeun jumlah pagawé anu paguron luhur (Diploma ka luhur) beuki ngurangan. dilantarankeun ku diangkatna pagawé honorér anu digawé di pamaréntahan daérah Kabupatén Ciamis anu rata-rata jenjang pendidikanna kurang ti SMA. Peta pulitik Kabupatén Ciamis hasil Pemilu 2009 (PEMILU) némbongkeun dominasi PDI-P di parlemén (DPRD), anu dituturkeun ku Démokrat jeung Golkar. Jumlah anggota DPRD ti PDI-P aya 11 urang, leuwih ti saperlima tina total anggota DPRD Ciamis. Jumlah kadua jeung katilu pangluhurna ditempatan ku Partéy Démokratik jeung Partéy Golkar masing-masing 9 jeung 8. Partéy Démokrat mangrupa partéy pulitik anu fenomenal, mun dibandingkeun jeung pamilihan umum saméméhna, partéy pulitik ieu lalaunan jeung pasti ngalaman lonjakan jumlah korsi di DPR.(DPRD) Kabupatén Ciamis dimana dina Pilkada 2004 ngan ukur 1 korsi (2,22%) sedengkeun dina taun 2009 ngaloncat jadi 9 korsi (18,00%), jeung nu paling ngahérankeun nyaéta gain korsi. pikeun Partéy GOLKAR dimana dina Pilkada saméméhna meunang 14 korsi (31,11%) dikurangan jadi 8 korsi (16,00%). Pikeun ngabiayaan pangwangunan, pamaréntah di Kabupatén Ciamis taun 2009 ngaluarkeun anggaran ampir 1,348 triliun rupiah sakumaha kacatet dina realisasi APBD Kabupatén Ciamis. Jumlah ieu ngaronjat 15,91 persén tina APBD taun 2007. Tina total APBD Kabupatén Ciamis 1,348 triliun, PAD ngan nyumbang 0,051 triliun atawa sabudeureun 3,84%, sedengkeun DAU nyumbang sabudeureun 1,05 triliun rupiah atawa sabudeureun 63,81%. kagiatan pangwangunan di Kabupatén Ciamis masih kénéh gumantung kana DAU.

Transportasi[édit | édit sumber]