I (kana)

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Hiragana い.
Katakana イ.
kana - gojūon
()
()

dina hiragana atawa dina katakana (romanisasi i) nyaéta salah sahiji kana basa Jepang nu ngagambarkeun hiji mora. い dumasar kana gaya sōsho kanji karakter 以, sarta イ dina bentuk radikal (beulah kenca) tina karakter kanji 伊. Dina sistim alpabet Basa Jepang modérn, mangrupa hurup kadua dina susunan alpabet, antara jeung . séjénna, mangrupa hurup mitmiti dina Iroha, saméméh ろ. Di susunan nulis hiragana い, gambar hiji kurva, teu asup henteu siga parenthesis, tarik garis ti luhur ka handap, jeung teruskeun ku gambar leutik, kurva sajajar di sisi séjénna. Unicode keur い nyaéta U+3044, sarta Unicode keur イ nyaéta U+30A4.

Cara ngejana [i].

Variasi bentuk[édit | édit sumber]

Dina skala kana nu leuwih leutik (ぃ, ィ) dipaké keur ngagambarkeun mora kecap séjén dina Basa Jepang, saperti フィ (fi).

Strokes[édit | édit sumber]

Susunan dina nuliskeun い
Susunan dina nuliskeun イ

Alternatif bentuk[édit | édit sumber]

Wiktionary logo
Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap
Wiktionary logo
Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap

Dina Japanese Braille, い or イ digambarkeun ku:

Morse code keur い atawa イ, nyaéta ・-.

Dina Japanese phonetic alphabet, disebut "いろはのイ" (Iroha no I.)