Sokuon

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
kana - gojūon
()
()

Sokuon (Basa Jepang: 促音) nyaéta lambang Basa Jepang nu maké hiragana atawa katakana tsu leutik. Dina basa akademik disebutna chiisai tsu "tsu leutik" (Basa Jepang: 小さいつ), dibandingkeun jeung ukuran gedé tsu:

Ukuran pinuh Sokuon
Hiragana
Katakana

Sokuon dipaké keur rupa-rupa kaperluan. Salah sahijina nyaéta keur nembongkeun konsonan "geminate", nu dina rōmaji digambarkeun ku "ganda" nu nuturkeun konsonan.

Contona:

  • Pocky, kadaharan "ringan" Jepang, ditulis dina kana nyaéta ポッキー, nu mana ポ po, ッ sokuon, キ ki, ー chōon, dina romanisasi Basa Jepang, pokkii, bareng jeung sokuon digambarkeun ku konsonan k ganda.
  • Matte, bentuk te kecap gawe matsu, ditulisna 待って, nu mana 待 (kanji), っ sokuon, て te, nu mana sokuon dituliskeun ku maké konsonan t ganda.

Sokuon dipaké ogé dina tungtung kalimah, keur nandakeun "glottal stop" (cara ngucapkeun nu seukueut atawa motong), nu nandakeun ambek atawa kaget.

Dina usaha ngasupkeun sokuon make komputer atawa pangolah kecap, aya sababaraha tmétodeu saperti xtu, ltu, ltsu, jst.

Dina International Phonetic Alphabet, sora sokuon ditandaan ku maké "colon" atawa saperti konsonan ganda:

  • kite (来て, datang) - kʲite
  • kitte (切手, perangko) - kʲitːe / kʲitte / kʲit̚te
  • asari (あさり) - asaɾʲi
  • assari (あっさり) - asːaɾʲi / assaɾʲi

Tempo oge[édit | édit sumber]

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]