Kanyéré

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Kanyéré
Daun jeung buah kanyéré
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Plantae
Order: Malpighiales
Kulawarga: Phyllanthaceae
Tribe: Bridelieae
Génus: Bridelia
Spésiés: B. stipularis
Ngaran binomial
Bridelia stipularis
(L.) Blume
Sinonim
  • Bridelia dasycalyx Kurz
  • Bridelia dasycalyx var. aridicola Kurz
  • Bridelia scandens (Roxb.) Willd.
  • Bridelia stipularis var. ciliata Gehrm.
  • Bridelia stipularis subsp. philippinensis Jabl.
  • Bridelia zollingeri Miq.
  • Clutia scandens Roxb.
  • Clutia stipularis L.
  • Ziziphus racemosa Wall.

Kanyéré (Bridelia stipularis) nyaéta hiji tangkal anu asalna tina genus Bridelia.[1] Jangkungna bisa nepi ka 8–20 méter anu hirup di daérah tropis jeung subtropis di sisi basisir.[1][2] Daunna bisa dimangpaatkeun pikeun ubar nyeri beuteung.[2] Tangkal kanyéré asalna tina kulawarga Phyllanthaceae.[1]

Pedaran[édit | édit sumber]

Tangkal kanyéré mibanda sababaraha rupa spésiés diantarana :

  • Bridelia insulana (Sinonim : Bridelia minutiflora, Bridelia penagiana, Bridelia subnuda)
  • Bridelia stipularis
  • Bridelia tomentosa (sinonim : Bridelia glabrifolia; Bridelia lancifolia; Bridelia monoicis).[2]

Kanyéré mibanda ngaran daérah/vernakular saperti di Malaysia disebut kenidai, kenidai babi, cenderai gajah, samak jambu.[2] Di Indonésia mah kanyéré téh katelah Kandri kebo, kanyéré aroi, koto-koto, jeung kutu kebo.[2]

Ciri mandiri[édit | édit sumber]

Tangkal kanyéré bisa hirup nepi ka jangkung 18 méter tur mibanda buleudan tangkal nepi ka 9 méter.[2] Kai tangkal kanyéré mah sanajan teuas tapi leuleus tur liat.[3] [4] Kapanggih hirup di Malaysia, Vietnam, ogé Thailand.[3] Daunna lonyod kelirna héjo, méncos katungtungna ukuran 12 cm x 6.2 cm pucuk daun anu kakara bijil kelirna gandaria.[3] Buah laleutik kelirna héjo hérang bijil sapasang tina tangkal deukeut cupat daun, cupat kembangna parondok, panjang kembang ngan 1 mm, benang sari nyelap leutik dijerona, kelirna semu héjo tur di luhurna semu gandaria.[5] Buahna leutik,lonyod tingtungna méncos.[3]

Kagunaan[édit | édit sumber]

Ditempo dina farmakologisna tina ieu genus geus ditalungtik sanajan tacan dipaluruh leuwih jero, mibanda sipat antiinflamasi, antimikroba.[3] Tapi dalah ti kitu ieu tangkal geus heubeul dimangpaatkeun pikeun ubar herbal anu mibanda rupa-rupa kagunaan.[6] Di India ieu tangkal ngahaja dipelak anu dimangpaatkeun pikeun meresihan huntu ogé ngubaran rupa-rupa panyakit séjénna anu aya disabudeureun baham.[6] Daunna ogé bisa digodog tuluy diinum caina bisa dimangpaatkeun pikeun ngubaran kasakit mah (maag) atawa nyeuri beuteung.[3] Pikeun ubar luar daunna bisa dibebek nepi ka lembut tuluy ditaplokeun kana reheut atawa bareuh,[3] akarna bisa digodog tuluy diinum caina pikeun ubar nyareri awak atawa cararangkeul.[3] Baheula mah buah kanyéré téh dipaké kaulinan barudak, pikeun pélor susumpitan anu dijieun tina awi atawa tamiang gedéna mah kurang leuwih sagedé curuk atawa patlot panjangna sabuku.[7] Dipaké ogé pikeun pélor pepeletokan anu dijieun tina solobong awi.[7]

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]

Daftar pustaka[édit | édit sumber]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. a b c "Bridelia stipularis". theplantlist. 18 Juli 2013. Diaksés ping 15 Méi 2017. 
  2. a b c d e f Ong, Hean Chooi (2006), Tumbuhan liar: khasiat ubatan & kegunaan lain, PRIN-AD SDN.BHD, ISBN 967-61-1630-0 
  3. a b c d e f g h Wiart, Christophe (2006). Medicinal Plants of the Asia-Pacific: Drugs for the Future?. London: World Scientific Publishing Co. Pte. Ltd. ISBN 981-256-341-5. 
  4. Jonathan Rigg (1862). "Dictionary". Sunda Language. Batavia: Lange & CO. p. 217. 
  5. R., Carl (2000). Ilocano Dictionary and Grammar: Ilocano-English, English-Ilocano. London: World Scientific Publishing Co. Pte. Ltd. ISBN 0-8248-2088-6. 
  6. a b Sachidananda Mallya, Sudeendra Prabhu, Maji Jose, Shrikara Mallya. "Anticandidal effect of extract of Bridelia stipularis". Anticandidal effect of extract of Bridelia stipularis 1 (9): 106-107.
  7. a b Muchtar Affandi (R.) (1997). "Mulangkeun Panineungan". Mulangkeun Panineungan. London: Padjajaran University]]. p. 17. 


Nulis.jpg