Liang Heunceut

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Vagina
Scheme female reproductive system-en.svg
Diagram saluran réproduksi awéwé jeung ovarium
Vaginal opening description.jpg
Mémék nu baokna geus dikerok sarta labiana dibelélkeun pikeun némbongkeun heunceut nu kabuka
1: Kulit itil
2: Itil
3: Labia minora
4: Bubukaan Urétra
5: Bubukaan Heunceut
6: Perineum
7: Kérod salawé
Rincian
Prekursor urogenital sinus and paramesonephric ducts
Arteri superior part to uterine artery, middle and inferior parts to vaginal artery
Vena uterovaginal venous plexus, vaginal vein
Saraf Sympathetic: lumbar splanchnic plexus
Parasympathetic: pelvic splanchnic plexus
Limfa upper part to internal iliac lymph nodes, lower part to superficial inguinal lymph nodes
Pengenal
Latin Vagina
MeSH A05.360.319.779
Dorlands
/Elsevier
Vagina
TA A09.1.04.001
FMA Citakan:FMA
Terminologi anatomi

Dina mamalia, heunceut atawa liang heunceut téh hiji otot sarta bagian tina sistim kingkiihan awéwé, mun dina manusa mah manjang tina mémék nepi ka sérviks. Ari dina bubukaan heunceut nu pangluarna aya bagian anu katutupan ku mémbran anu disebut himén atawa salaput dara. Dina bagian pangjerona pisan, aya sérviks (beuheung rahim) anu nonjol nepi ka kana heunceut. Ari heunceut téh ngajalanan kana sapatemon sarta babar, ogé kokocoran héd, anu maneuh sacara périodik bagian tina siklus siklus héd.

Anatomi réproduktif internal awéwé

Liang Heunceut (Basa Latinna vagina, hartina "sarangka"), nyaéta jalan nyolobong ti mimiti uterus nepi ka bagian luar awak bikang mamalia, atawa nepi ka kloaka na manuk bikang sarta sababaraha réptil. Serangga bikang jeung invertebrata séjénna ogé boga heunceut, nu mangrupa bagian tungtung oviduk.

Pikeun tujuan anatomi, vagina bisa ngandung harti struktur naon waé salaku sarangka, saperti dina heunceut véna portal. Conto séjén nyaéta sarangka serat sabudeureun téndon, disebutna vagina fibrosa nalika padet atawa vagina mucosa nalika ngandung rongga nu pinuh ku cairan sabudeureun téndon.

Dina basa Sunda, kecap heunceut ogé dilarapkeun pikeun nuduhkeun bagian nu liangan dina hiji barang. Misalna, heunceut jarum, nu maksudna liang nu aya na jarum kaput.

Liang Heunceut manusa[édit | édit sumber]

Liang Heunceut mangrupa solobong otot nu élastis nu panjangna kira 4 inci (100 mm) nu nyambungkeun heunceut di bagian luar, ka sérvix uterus di bagian jero. Mun wanoja ngadeg ajeg, solobong heunceut nangtung déngdék ka tukang ngabentuk juru saeutik leuwih ti 90 darajat jeung uterus. Liang heunceut aya di bagian tukang palawangan (vulva), tukangeun liang kahampangan.

Sacara biologis, heunceut ngajalankeun sababaraha fungsi:

Nalika rarasmi, heunceut ngalegaan sarta manjangan; leuleueur heunceut kaluar tina kalenjar deukeut lawang heunceut jeung sérvix.

Selaput daramémbran nu aya tukangeun lawang urétra—sabagian nutupan heunceut sababaraha organisme, kaasup manusa (wanoja), ti babar nepi ka ditembus nalika munggaran sapatemon, atawa bisa ogé alatan kagiatan séjén kaasup papariksaan médis, kacilakaan, sababaraha rupa latihan, jsb.

Heunceut sabenerna kaasup basa nu kasar upama dilarapkeun dina babasaan sapopoe. Upama di tarjamahkeun kana basa lemesna, heunceut disebut ogé palawangan.

Tempo Ogé[édit | édit sumber]

Tumbu Luar[édit | édit sumber]


Sistem baranahan
Wanoja: Serviks - Itil - Solobong fallopi - Kalenjar Bartholin - Hymen - Kalenjar susu - Ovarium - Kalenjar Skene - Urétra - Uterus - Heunceut
Lalaki: Kalenjar bulburétral - Kalenjar cowper - Saluran éjakulatori - Épididimis - Sirit - Prostat - Kanjut - Kantong mani - Tali spérmatik - Téstis - Urétra - Vas deferens