Lumpia basah

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh

Lumpia basah mangrupakeun salah sahiji kadaharan khas ti Indonésia nu asalna ti Tiongkok.[1][2] Di taun 90-an jajanan lumpia basah ilahar di Semarang jeung Bandung. Sanajan dipiwanoh ti Semarang, Bandung ogé miboga lumpia nu teu éléh rasana.[1] Lumpia basah téh nyaéta lumpia nu geus diropéa ti kuéh lumpiah nu biasana digoréng.[1] Kiwari lumpia basah miboga rupa-rupa variasi.[1] Béda ti lumpia nu biasana, lumpia basah biasana dijieun tina campuran togé, endog sarta samara séjénna.[1] Lumpia basah téh bisaa kapanggih disisi jalan, biasana nu jualana maké gorobag surung.[1]

Sajarah[édit | édit sumber]

Lumpia mangrupakeun salah sahiji jajanan nu asalna ti Tiongkok atawa China.[2] Kadaharan ieu sumebar ka sababaraha nagara dibawa ku urang Tiongkok nu dagang ka nagara-nagara séjén.[2] Kusabab éta rasa sarta bentukna béda-béda diunggal nagara.[2]

Dina basa Tiongkok kadaharan ieu disebut lun pia atawa pokpia. Sadenngkeun di basa Korea disebut chungwon.[2] Di Indonésia sorangan ilahar dipiwanoh lumpia.[2]

Cara nyieun[édit | édit sumber]

Pikeun nyieun lumpia basah, aya sawatara bahan nu kudu disadiakeun, diantarana kayaning togé, endog, bawang bodas, pikeun bahan palengkepna nyaéta gula beureum, gula bodas, céngék, tipung aci, uyah, minyak kalapa.[1][3] Mimitina goréngkeun endog dina katél tuluy campurkeun bawang bodas nu geus disiksikan lemes, tuluy abuskeun togé, sanggeus kitu tambahan cai saeutik.[3][1] Siapkeun kulit lumpia nu geus dibalur ku olahan tipung aci nu diliiyurkeun jeung gula beureum.[3] Lumpia basah siap dipidangkeun.[3]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h "Resep Lumpia Basah, Jajanan 90-an Khas Bandung dan Semarang". bintang.com. http://www.bintang.com/style/read/2879886/resep-lumpia-basah-jajanan-90-an-khas-bandung-dan-semarang. Diakses pada 2017-11-13 
  2. a b c d e f "Resep & Cara Membuat Lumpia Basah Khas Bandung" (dalam bahasa id-ID). Bacaterus. 2015-07-27. https://bacaterus.com/cara-membuat-lumpia-basah/amp/. Diakses pada 2017-11-13 
  3. a b c d "Resep Lumpia basah bandung oleh Nina Widya Sari". Cookpad (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2017-11-13. 
Nulis.jpg