Pandanus tectorius

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh


Pandanus tectorius
Tumuwuh di pagunungan di Hawai
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Plantae
Divisi: Magnoliophyta
Kelas: Liliopsida
Order: Pandanales
Kulawarga: Pandanaceae
Génus: Pandanus
Spésiés: P. tectorius
Ngaran binomial
Pandanus tectorius
Parkinson ex Zucc.

Pandanus tectorius téh salah sahiji spésiés Pandanus anu hirup di kalér Queensland, Australia jeung Indonésia sarta pulo-pulo tropis di Sagara Pasifik nepi ka Hawai (di ditu katelahna tangkal hala). Diurang mah ieu tangkal disebutna cangkuang.[1] Tangkalna leutik, tumuwuh ukur nepi ka jangkungna 6 m, akarna serabut sahingga nanceb pageuh dina taneuh. Panjang daunna 90–150 cm, lébarna 5–7 cm, kalawan sisi nu rérégéan. Hirupna di wewengkon anu hawana haneut sarta taneuhna lembab. Buahna buleud, diaméter 20 cm, rada siga ganas, sarta bisa didahar langsung atawa diolah heula. Di Mikronésia mah buahna jadi katuangan utama, utamana di wewengkon atol. Serat buahna sok dipaké pikeun méré sihan huntu (dental floss). Daunna sok dipaké bungbu manisan, sarta cenah bisa dipaké natambaan kasakit. Bihari, daun cangkuang dipaké pikeun hateup imah, seratna sok dijieun tambang.

Tangkal cangkuang hirup kalawan subur di daérah anu perenahna 300-1000 méter dina luhureun beungeut cai laut, bisa hirup dina tempat anu rumpil kayaning sisi susukan, gawir, jeung tegalan. [2] Di India (daérah malabar).[1] Cangkuang dipelak pikeun ngajaga taneuh sangkan henteu urug, ogé paragi pangiuhan, jeung papaés di buruan.[1] Dauna disasap dijieun samak , dudukuy, jeung rupa-rupa wawadahan, kitu deui buahna geus ilahar dikonsumsi, tur dimangpaatkeu pikeun ubar batuk, nyeri beuteung, jeung miceun waé.[3]

Daérah-daérah anu kanyahoan loba hirup tangkal cangkuang, saperti di wilayah Himalaya, spesies anu sarua ogé hirup liar di nagara China perenahna di daérah Guangxi, Xizang jeung Yunnan, cangkuang ogé kapanggih hiru di Nepal, Malaysia, jeung Afrika Kulon.[1]

Sababaraha spesies cangkuan, dauna ngaluarkeun seungit saperti P. amaryllifolius , P. tectorius jeung P. odorifer .[1] Di Asia tenggara dimangpaatkeun pikeun panyeungit sangu, jeung rupa-rupa olahan kadaharan jeug inuman.[1]

Serangga watang Megacrania batesii hirup sarta dahar ukur dina ieu tangkal.

Galeri[édit | édit sumber]

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f Nadaf,Rahul Zanan, Altafhusain (2013). Indian Pandanaceae - an overview SpringerLink : Bücher. London: Springer Science & Business Media. p. 132. ISBN 9788132207535. 
  2. Rai,Lalitkumar Rai, Topdhan (2008). Trees of the Sikkim Himalaya. Universitas Michigan: Pustaka Zaman. p. 82. ISBN 9788173870019. 
  3. Johnson, Tim (1998). CRC Ethnobotany Desk Reference. London: CRC Press. p. 582. ISBN 9780849311871.