Panon munding

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Panon munding
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Plantae
(unranked): Angiosperms
(unranked): Monocots
(unranked): Commelinids
Order: Poales
Kulawarga: Cyperaceae
Génus: Fimbristylis
Spésiés: F. dichotoma
Ngaran binomial
Fimbristylis dichotoma
(L.) Vahl
Sinonim

Scirpus dichotomus L.

Panon munding (Fimbristylis dichotoma) nyaéta jukut liar anu hirupna naun biasana kapanggih di tegalan, kebon, galengan sawah, sisi kamalir, jeung tempat séjéna anu cukup cai jeung cahaya panonpoé, dina hirupna bisa satangkal atawa loba tangkal anu mangrupa dapuran.[1] Tangkalna leutik ngajalantir, wujudna rada nyiku, ajeg kaluhur jangkungna kurang leuwih 10–80 cm, buahna tina tungtung tangkal mibanda kelir coklat. daunna kaluar tina dapuran tangkalna, leuleus mencos ka tungtungnakeun jeun leuwih pendék ti batan tangkalna [2] di daérah Jawa panon munding disebuta tumbaran, di Aceh disebutna cikukok[3][4].

Pedaran[édit | édit sumber]

Unggal nagara mibanda ngaran séwang-séwangan pikeun nyebut jukut panon munding umpamana: di Brazil disebutna falso alecrim da praia, Colombia: arrocillo; cortadera; coyolillo; namu, Jerman: Einjährige Fransenbinse, di Hawaii: futaba tentsuki; futaba-tentsuki; futabo-tentuki, di Jepan: tentsuki, di Malaysia: rumput kepala lalat; rumput para-para; rumput purun batu di Taiwan: pyau-fo-tsau.[5]

Ciri mandiri[édit | édit sumber]

daunna laleutik panjang kawas pita kurang leuwih 4 nepika 10 lambar tungtungna marencos, tulang daun sajajar jeung daun utamana, kaluar tina sela-sela gagang buah mangrupa entepan anu nyusun ngawujud tangkal pondok anu kahandapna katuruban taneuh jeung deukeut kana akar, saliwatan kawas beuti.[6] Akarna kasebut akar serabut nyebar ka jero taneuh kurang leuwih aya kana 10 cm.

Tutumbu Kaluar[édit | édit sumber]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

Nulis.jpg