Métaloprotéin

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Sisi aktif métaloprotéin (métaloénzim) karbonat anhidrase: koordinasi diwangun ku tilu résidu histidin (kayas), hidroksida (beureum jeung bodas), sarta ion séng (bungur).

Métaloprotéin nyaéta istilah generik pikeun protéin anu ngandung kofaktor ion logam[1], nu gunana dina sél rupa-rupa, kayaning énzim, protéin angkutan (transport) jeung simpenan (storage), sarta protéin transduksi sinyal. Malah, saparapat nepi ka sapertilu ti sakabéh protéin butuh logam pikeun ngajalankeun fungsina[2]. Ion logam ilaharna dibeungkeut ku atom nitrogén, oksigén, atawa walirang nu aya dina asam amino nu ngawangun ranté polipéptida jeung/atawa ligan makrosiklik nu aya dina protéin. Ku ayana ion logam, métaloénzim bisa ngajalankeun fungsina salaku -- misalna -- réaksi rédoks nu teu bisa lumangsung ukur ku ayana gugus-gugus fungsi nu aya dina asam amino[3].

Métaloénzim lianna[édit | sunting sumber]

Ion Conto énzim nu ngandung ieu ion
Magnésium Glukosa 6-fosfatase
Héksokinase
DNA polimérase
Vanadium vanabin
Mangan arginase
Beusi Katalase
Hidrogénase
IRE-BP
Akonitase
Nikel[4] Uréase
Hidrogénase
Tambaga Sitokrom oksidase
Plastosianin
Lakase
Séng Alkohol dehidrogénase
karboksipéptidase
Aminopéptidase
Molibdénum Nitrat réduktase
Sélénium Glutation peroksidase
Rupa-rupa Métalotionéin
Fosfatase

Baca ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. Shriver, D.F., Atkins, P.W. (1999). "Chapter 19, Bioinorganic chemistry" Inorganic chemistry, ka-3., Oxford University Press.
  2. Waldron KJ, Robinson NJ (Januari 2009). "How do bacterial cells ensure that metalloproteins get the correct metal?". Nat. Rev. Microbiol. 7 (1): 25–35.
  3. Messerschmidt, A, Huber, R.;Wieghardt,K.;Poulos, T. (2001). Handbook of Metalloproteins, Wiley.
  4. (2008) Astrid Sigel, Helmut Sigel and Roland K.O. Sigel Nickel and Its Surprising Impact in Nature, Wiley.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca


Nulis.jpg