Énklave

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
C énklave A jeung éksklave B.

Énklave atanapi daérah kantong nyaéta nagara/bagian nagara nu dikurilingan ku wewengkon nagara lian.

Nagara énklave[édit | sunting sumber]

Wewengkon Lésotho (héjo) sakabéhna dikurilingan ku Afrika Kidul.

Sababaraha énklave mangrupa nagara daulat nu sakabéh wewengkonna dikurilingan ku nagara lian, jadina teu bisa disebut éksklave. Ngan aya 3 nagara éksklave nyaéta:

Nagara basisir[édit | sunting sumber]

Sababaraha énklave mangrupa nagara nu dikurilingan ku nagara lian, kajaba dina hiji bagian di mana nagara éta miboga aksés ka cai leupas (contona: laut) liwat basisir leutikna. Contona:

Sanajan Portugal, Koréa Kidul, jeung Irlandia wawatesan jeung ukur hiji nagara, maranéhna miboga aksés ka cai internasional nu lumayan luas jadina teu bisa dilandi énklave.

Bagian basisir[édit | sunting sumber]

Sababaraha wewengkon teu bisa didatangan ti nagarana iwal langkung cai internasional. Wewengkon-wewengkon ieu bisa dianggap salaku peupeusan nu kapisah (detached fragment) ti hiji nagara tinimbang disebut énklave, sabab wewewngkon-wewengkon éta teu bisa minuhan sarat nu ngaharuskeun wewengkonna katutup sakabéhna ku wewengkon nagaara lian. Contona:

Tingali ogé[édit | sunting sumber]

  • Éksklave - wewengkon hiji nagara nu kapisah ti wewengkon utama nagara éta.