Cihcir

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Cihcir
Scudderia without wing at Parakansalak.jpg
Cihcir nu can aya jangjangan di Parakansalak
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Filum:
Kelas:
Ordo:
Kulawarga:
Subfamili:
Tribus:
Génus:
Scudderia

Stål, 1873
Sinonim
  • Spilacris Rehn & Cockerell, 1903

Cihcir nyaéta sato anu kagolong kana insékta atawa gegeremet. Ieu cihcir kaasup kana ordo Orthoptera, nu matak ieu insékta téh saliwat mah mirip jeung simeut, jangkrik, tonggérét jeung insékta saordo lianna.[1] Ari familina mah kaasup kana tettigoniidae atawa mun ku urang kulon mah dipikawanoh ngaranna téh minangka katydids atawa bush crickets, dina ieu famili geus dipikawanoh kana 6.400 spésiésna.[1] Ieu cihcir saenyana kaasup kana génus scudderia, nyaéta katydids dina subfamili phaneropterinae.[1]

Dina hirup kumbuhna urang Sunda, ieu insékta cihcir téh geus ruket pisan patalina jeung kahirupan. Lantaran sora cihcir anu disadana ti peuting téh bisa kapanggih kalawan gampang pisan di sakuliah tempat di wewengkon pasundan. Ari margalantaranana mah kapan wewengkon pasundan téh dilingkung ku gunung, ieu nu nyumebabkeun gampangna cihcir kumembangbiak di wewengkon pasundan, da resep cicingna di pileuweungan.

Ari saliwat mah sora cihcir téh kawas tonggérét, tapina da tonggérét mah disadana ti beurang, tara ti peuting, jaba teu sarua deuih sorana gé. Ogé deuih ieu sora cihcir téh saliwat mah sok saru jeung sora jangkrik, ngan béda dina jinis sorana. Ari cihcir disadana ti peuting dina usum halodo, arang langka cihcir disada di peutingan dina usum ngijih mah. Dalah kitu, cihcir mah linghas lamun rék diala atawa ditéwakna, teu gampang pikeun manggihan jirim ieu cihcir, mimindengna mah kadéngé sorana wungkul. Ari sora cihcir pikeun urang Sunda ieu geus jadi kila-kila, cenah mun aya sora cihcir di imah éta tandaning rék aya karuhun datang.

Spésiés[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c "Genus Scudderia - Bush Katydids". BugGuide. Diakses tanggal 5/25/2017. 
Morpho menelaus huebneri MHNT Male Dos.jpg