Didi Kempot

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Panneau travaux.png Artikel ieu keur dikeureuyeuh, punten tong waka diédit atawa dirobah eusina.
Didi Kempot
Didi Kempot
Konser Didi Kempot di Purbalingga, 2019
Profil
NamiDidik Prasetyo
Nami lian
  • Lord Didi
  • Godfather of Broken Heart
  • Pakdhe Didi
Gumelar31 Désémber 1966
Kota Surakarta, Jawa Tengah, Indonesia
AsalKota Surakarta, Jawa Tengah, Indonesia
Pupus5 Méi 2020 (yuswa 53)
Kota Surakarta, Jawa Tengah, Indonesia
Aliran
Pacabakan
Alat musikVokal, gitar, ukulele, kendang
Taun aktip1984–2020
Lébel
  • Musica
  • GP
  • Purnama
  • Maheswara
  • Sumbu
  • Bragiri
  • Dasa Studio
  • RPM
  • GNP
  • Triple S
  • Krama
  • Teta
  • IMC
  • Sandi
  • SK-PRO
  • Cagar Seni
  • Atlanta
Maén di

Didik Prasetyo (gumelar di Surakarta, Jawa Tengah, 31 Désémber 1966 – tilar dunya di Solo, Jawa Tengah, 5 Méi 2020 dina umur 53 taun) atawa nu dipiwanoh Didi Kempot nyaéta penyanyi sarta pencipta lagu campursari jeung congdut ti Surakarta.[1][2] Didi Kempot téh anak ti Ranto Edi Gudel atawa nu dipiwanoh ku ngaran Mbah Ranto, sarta adi kandung ti pelawak Srimulat Mamiek Pondang atawa nu dipiwanoh Mamiek Prakoso. Lolobana lagu nu diciptakeun ku Didi Kempot miboga makna nyeri haté, ku kituna manéhna miboga landihan Godfather of Broken Heart.[3]

Kasang tukang[édit | édit sumber]

Kahirupan awal[édit | édit sumber]

Didi Kempot téh asalna ti kulawarga seniman, Bapakna Ranto Edi Gudel nyaéta tokoh lawak nu kasohor, khususna dina widang sandiwara Jawa atawa ketoprak, sadengkeun indungna Umiyati Siti Nurjanah mangrupakeun sindén di Ngawi, kitu deui lanceukna Mamiek Pondang atawa nu dipiwanoh Mamiek Prakoso mangrupakeun tokoh lawak nu kasohor ngaliwatan grup lawak Srimulat.[4]

Kahirupan pribadi[édit | édit sumber]

Didi kawin jeung istri kahijina,, Saputri dina taun 1989, manéhna miboga tilu budak, hanjakal ngan dua urang nu bisa salamet dibabarkeun, nyaéta Lintang Ayu Tyas Prastri jeung Siola Putri Reginaresi. Anak sulungna, Lintang, ngantunkeun dina yuswa genep bulan, sadengkeun wanci kakandungan anak katilu, bojona ngalaman kaguguran, ku kituna ngan hiji bayina nu salamet nepi ka kiwari. Dina salah sahiji albumna aya lagu nu judulna Bayi Suci, éta lagu nyaritakeun pangalaman pribadi manéhna wanci kaleungitan dua urang bayi.[5] Kiwari Saputri jeung Siola padumukanna di Desa Majasem, Ngawi, Jawa Wétan. [6]

Didi Kempot kawin jeung istri kaduana nyaéta Yan Vellia dina taun 1997 Didi Kempot jeung Yen Vellia béda umur nepi ka 15 taun, manéhna miboga dua urang budak ti Yan Vellia, nyaéta Saka Praja jeung Seika Zanithaqisya Prasetya. Yen Vellia mangrupakeun penyanyi dangdut asal Semarang, Jawa Tengah. Manéhna kagabung dina grup Orkes Dangdut Ervana 89, salah sahiji grup orkes dangdut nu kakoncara di Solo wanci harita. Didi Kempot kungsi sababaraha kali nyieun lagu sarta nyanyi bareng jeung pamajikan kaduana ieu, nu diantarana lagu Modal Dengkul' jeung 'Perawan Kalimantan'. Kiwari Yen Vellia sarta dua budakna padumukan di Banyuanyar, Kecamatan Banjarsari, Kota Solo, Jawa Tengah.[6]

Tilar dunya[édit | édit sumber]

Didi Kempot tilar dunya dina tanggal 5 Mei 2020 jam 07.45 WIB dina yuswa 53 taun di Rumah Sakit Kasih Ibu Surakarta kusabab kasakit henti jantung.[7] Manéhna kungsi ngarandapan gering panas sapoé saacanna. [8] Layon Didi Kempot dikurebkeun dina poé harita jam 15:00 WIB di Tempat Pemakaman Umum Desa Majasem, Kecamatan Kendal, Ngawi, Jawa Wétan nu deukeut jeung kuburan budak sulungna.[9]

Karir[édit | édit sumber]

Masarakat mikawanoh Didi Kempot salaku Maéstro musik campursari nu geus nyiptakeun mangratus-ratus lagu campursari jeung congdut.[10] Campursari dipilih ku Didi Kempot kulantaran manéhna ngarasa prihatin kusabab dina wanci harita saeutik pisan nonoman nu kairut ku jenis musik éta. Awal karirna dimimitian ti taun 1984 nepi ka 1986 manéhna jadi pangamén jalanan, nu tuluy dina taun 1987 nepi ka taun 1989 manéhna ngarantau ka Jakarta, miharep bisa aya label rékaman nu kairut ku lagu-lagu nu geus diciptakeun manéhna.[7][11] Ngaran Kempot nu aya tukangeun Didi nu dipaké keur ngaran panggung, nyaéta singgetan tina Kelompok Pengamen Trotoar, salah sahiji ngaran grup pangamén asal Solo.[12] Dina taun 1989, Musica Studio's kairut ku lagu-lagu Didi Kempot, dina taun éta manéhna ngamimitian medalkeun album munggaran, lagu nu jadi andelanna nyaéta Cidro.[13][14]

Kontrovérsi[édit | édit sumber]

Loba lagu manéhna kayaning Cidro, Banyu Langit, Suket Teki sarta Pamer Bojo ditongton nepi ka jutaan kali di YouTube. Salian ti éta loba ogé nu nyanyikeun deui atawa nga-cover lagu manéhna. Didi Kempot nyatakeun yén manéhna ngijinan lagu-laguna di nyanyikeun deui ku penyanyi séjén salila penyanyi éta ménta ijin ka manéhna kusabab karya nu dihasilkeun miboga hak ciipta. Manéhna nga umpamakeun penyanyi nu teu ménta ijin kayaning maling nu nyokot hasil karya batur, nepi ka kiwari manéhna can nampa royalti ti hal éta. Didi Kemppot ngarasa dirugikeun ku penyanyi nu geus nganyanyikeun ulang lagu manéhna tapi teu ménta ijin, kusabab nu nyanyikeun deui lagu manéhna meunang royalti sadengkeun Didi henteu narima royalti ti lagu hasil karya manéhna.[15]

Diskografi[édit | édit sumber]

Album studio[édit | édit sumber]

Judul Detail album
Eling Kowe
  • Rilis: 1997[16]
  • Label: GP Records
  • Format: CD, unduhan digital
Sukses
  • Rilis: 2000[17]
  • Label: Dasa Studio
  • Format: CD, unduhan digital
Emas Didi Kempot Yen Ing Tawang
  • Rilis: 2001[18]
  • Label: Dasa Studio
  • Format: CD, unduhan digital
Emas Didi Kempot Sewu Kuto
  • Rilis: 2002[19]
  • Label: Dasa Studio
  • Format: CD, unduhan digital
Didi Kempot (2002)
  • Rilis: 2002[20]
  • Label: Dasa Studio
  • Format: CD, unduhan digital
King of Tembang Jawa
  • Rilis: 2002[21]
  • Label: GP Records
  • Format: CD, unduhan digital
Hotel Malioboro
  • Rilis: 2007[22]
  • Label: GP Records
  • Format: CD, unduhan digital
Lagu HITS
  • Rilis: 2010[23]
  • Label: Dasa Studio
  • Format: CD, unduhan digital
Emas Didi Kempot
  • Rilis: 2010[24]
  • Label: Dasa Studio
  • Format: CD, unduhan digital
Didi Kempot (2010)
  • Rilis: 2010[25]
  • Label: Dasa Studio
  • Format: CD, unduhan digital
Campursari In Fantasy Orchestra
  • Rilis: 2010[26]
  • Label: Dasa Studio
  • Format: CD, unduhan digital
Lagu-Lagu Terbaik Campursari
  • Rilis: 18 Juli 2011[27]
  • Label: Citra Suara
  • Format: CD, unduhan digital
Didi Kempot Dangdut Koplo (feat. Yan Vellia)
  • Rilis: 31 Mei 2012[28]
  • Label: Citra Suara
  • Format: CD, unduhan digital
Didi Kempot Get Joss
  • Rilis: 12 Agustus 2012[29]
  • Label: Sandi Records
  • Format: CD, unduhan digital
Legendaris Didi Kempot Walang Kekek
  • Rilis: 2013[30]
  • Label: Dasa Studio
  • Format: CD, unduhan digital
Legendaris Didi Kempot
  • Rilis: 2013[31]
  • Label: Dasa Studio
  • Format: CD, unduhan digital
Sukses Didi Kempot
  • Rilis: 2014[32]
  • Label: Dasa Studio
  • Format: CD, unduhan digital
Ketaman Asmoro
  • Rilis: 6 Juni 2016[33]
  • Label: IMC
  • Format: CD, unduhan digital
Kasmaran
  • Rilis: 6 Oktober 2016[34]
  • Label: Teta Record
  • Format: CD, unduhan digital
Didi Kempot Umbul Jambe
  • Rilis: 23 Oktober 2016[35]
  • Label: Teta Record
  • Format: CD, unduhan digital
Campursari Dangdut Koplo
  • Rilis: 18 Desember 2017[36]
  • Label: Citra Suara
  • Format: CD, unduhan digital
The Best Didi Kempot, Vol. 1 (Compilation)
  • Rilis: 23 Februari 2018[37]
  • Label: Sumbu Records
  • Format: CD, unduhan digital
Didi Kempot Live Studio Session
  • Rilis: 10 Desember 2018[38]
  • Label: Krama Entertainment
  • Format: CD, unduhan digital

Singel[édit | édit sumber]

Ciri khas[édit | édit sumber]

Didi Kempot geus nulis sakitar leuwih ti 700 leuwih judul lagu nu lolobana lagu-lagu éta ditulis dina basa Jawa sangkan miboga téma nyeri haté jeung téma kasedihan. Salian éta, sababaraha lagu nu diciptakeun miboga ciri has dina judul laguna, nyaéta maké sababaraha ngaran tempat, kayaning "Stasiun Balapan", "Terminal Tirtonadi", "Kopi Lampung", "Perawan Kalimantan", "Parangtritis", "Pantai Klayar", "Tanjung Perak", "Tanjung Mas Ninggal Janji", "Magelang Nyimpen Janji", "Ademe Kutho Malang", "Kangen Magetan", "Kangen Nickerie". Ideu pikeun lagu éta datang wanci manéhna keur jalan-jalan jeung ngadéngé carita ti masarakat dinya. Manéhna miboga kayakinan, yén sababaraha tempat miboga kenangan sorangan pikeun masing-masing jalma.[39]

Daftar singel[édit | édit sumber]

  • "Ademe Kutho Malang"
  • "Adus Opo Raup"
  • "Aduh Mana Tahan"
  • "Aku Teko"
  • "Aku Dudu Rojo"
  • "Ambyar"
  • "Anggar Bini"
  • "Angin Angin"
  • "Arum Dalu"
  • "Awu Merapi"
  • "Bakso Sarjana"
  • "Bapak"
  • "Bapak Gubernur"
  • "Banyu Langit"
  • "Bayi Suci"
  • "Bojo Gemati"
  • "Bojo Loro"
  • "Bojo Napi"
  • "Burungku Flu"
  • "Cemara Sewu"
  • "Cidro"
  • "Cidro 2"
  • "Cinta Yang Sempurna"
  • "Cintaku Jauh Di Lampung"
  • "Sekonyong konyong Koder"
  • "Cintaku Tak Terbatas Waktu" (dengan Deddy Dores)
  • "Cucakrowo"
  • "Dalan Tembus"
  • "Dalan Anyar"
  • "Den"
  • "Dudu Jodone"
  • "Dolanan Dakon"
  • "Dompet Kulit"
  • "Eling Kowe"
  • "Empek-Empek"
  • "Entenono"
  • "Gawe Gelo"
  • "Gethuk"
  • "Gusti Ora Sare"
  • "Hello Sayang"
  • "Iki Weke Sopo"
  • "Ilang Tresnane"
  • "Isih Tresno"
  • "Isin"
  • "Jaket Iki"
  • "Jatuh Cinta"
  • "Jambu Alas"
  • "Janda Baru"
  • "Janji Palsu"
  • "Jembatan Suramadu"
  • "Kalung Emas"
  • "Karindangan" ("Prawan Kalimantan")
  • "Kangen Magetan"
  • "Kangen Bandungan"
  • "Kangen Kowe"
  • "Kasetyaning Prajurit"
  • "Kembang Kocapan"
  • "Ketaman Asmara"
  • "Keloro-Loro"
  • "Kere"
  • "Kere Munggah Bale"
  • "Ketar Ketir"
  • "Kesetrum Tresno"
  • "Kompo Angin"
  • "Konangan" (Ketahuan)
  • "Kopi Lampung"
  • "Kreteg Bacem"
  • "Kucing Gering"
  • "Kuncung"
  • "Kusumaning Ati"
  • "Lampu Mati"
  • "Layang Kangen"
  • "Lilo"
  • "Lindu"
  • "Lingsir Wengi"
  • "Lingso Tresno"
  • "Lintang Ponorogo"
  • "Magelang Nyimpen Janji"
  • "Malioboro"
  • "Mantri Suntik"
  • "Markenthut"
  • "Mas Lano"
  • "Mesti Penak"
  • "Muliho"
  • "N O"
  • "Nanggap Campursari"
  • "Nagih Janji"
  • "Neng Ngawi"
  • "Ngalamun"
  • "Nglanggar Janji"
  • "Ngingu Pitik"
  • "Nglimpe"
  • "Njaluk Tombo"
  • "Nunut Ngiyup"
  • "Nyidam Sari"
  • "Ojo Lamis"
  • "Ojo Lungo"
  • "Ojo Sujono"
  • "Omprengan"
  • "Ono Opo Awakmu"
  • "Ora Isoh Mulih"
  • "Padang Bulan"
  • "Pantai Klayar"
  • "Pager Abang (Kediri)"
  • "Pamer Bojo"
  • "Pancen Jodho"
  • "Parangtritis"
  • "Pasar Klewer"
  • "Penyanyi"
  • "Penyanyi 2"
  • "Penyiar Radio"
  • "Plong"
  • "Pokoke Melu"
  • "Pom Bensin"
  • "Prapatan Sleko"
  • "Prawan Kalimantan"
  • "Rindu Jombang"
  • "Saputri"
  • "Sarinthol"
  • "Suket Teki"
  • "Seketan Ewu" (dengan Yan Vellia)
  • "Selingkuh"
  • "Semrawut"
  • "Sentir Lengo Potro"
  • "Stasiun Balapan"
  • "Stasiun Balapan 2"
  • "Sewu Dino"
  • "Sewu Siji"
  • "Sewu Kuto"
  • "Sik Asyik"
  • "Sir Siran"
  • "Sopir No 1"
  • "Sri Minggat"
  • "Suriname"
  • "Tali Asmoro"
  • "Taman Jurug"
  • "Tangise Ati"
  • "Tanjung Mas Ninggal Janji"
  • "Tanjung Perak"
  • "Tanpo Sliramu"
  • "Teles Kebes"
  • "Teluk Penyu"
  • "Tentang Aku Kau dan Dia"
  • "Terkintil Kintil"
  • "Terminal Tirtonadi"
  • "Terminal Terboyo"
  • "Tragedi Tali Kotang"
  • "Tragedi Tawangmangu"
  • "Tresnamu Koyo Odol"
  • "Tresno Kowe"
  • "Trimo Ngalah"
  • "Tuyul Amburadul"
  • "Untuk Apa Lagi" (dengan Deddy Dores)
  • "Wes Ewes Ewes"
  • "Wis"
  • "Wis Cukup"
  • "Wuyung"
  • "Yowis Yowis"
  • "Yuni Yuni"
  • "2002"

Panghargaan[édit | édit sumber]

Tahun Panghargaan Katégori Hasil
2001 Anugerah Musik Indonesia 2001 Artis Solo Pria/Wanita Terbaik rowspan="2" Citakan:Won
Anugerah Musik Indonesia 2001 Penyanyi Terbaik
2002 Anugerah Musik Indonesia 2002 Artis Solo/Duo/Group/Kolaborasi Terbaik rowspan="3" Citakan:Won
Anugerah Musik Indonesia 2002 Album Terbaik
Anugerah Dangdut TPI 2002 Lagu Dangdut Etnik Terbaik
Anugerah Dangdut TPI 2002 Penyanyi Rekaman Lagu Dangdut Etnik Terbaik Citakan:Nom
2003 Anugerah Musik Indonesia 2003 Karya Produksi Tradisional Terbaik rowspan="2" Citakan:Won
Anugerah Dangdut TPI 2003 Penyanyi Rekaman Lagu Dangdut Etnik Terbaik
2005 Anugerah Musik Indonesia 2005 Dangdut Kontemporer Citakan:Nom
2010 Anugerah Musik Indonesia 2010 Karya Produksi Lagu Berbahasa Daerah Terbaik Citakan:Won
2011 Anugerah Musik Indonesia 2011 Karya Produksi Lagu Berbahasa Daerah Terbaik Citakan:Won
2012 Anugerah Musik Indonesia 2012 Solo Pria Dangdut Kontemporer Citakan:Nom
2013 Anugerah Musik Indonesia 2013 Produser/Penata Musik Dangdut Citakan:Nom
Anugerah Musik Indonesia 2013 Solo, Duo/Grup Dangdut Berbahasa Daerah Citakan:Won
2014 Anugerah Musik Indonesia 2014 Karya Produksi Lagu Berbahasa Daerah Terbaik Citakan:Nom
2015 Anugerah Musik Indonesia 2015 Karya Produksi Lagu Berbahasa Daerah Terbaik Citakan:Nom
2016 Anugerah Musik Indonesia 2016 Karya Produksi Lagu Berbahasa Daerah Terbaik Citakan:Nom
2018 Indonesian Dangdut Awards 2018 Penyanyi Dangdut Solo Pria Terpopuler Citakan:Nom
2019 Indonesian Dangdut Award 2019 Lagu Dangdut Terpopuler rowspan="2" Citakan:Nom
Indonesian Dangdut Award 2019 Penyanyi Dangdut Solo Pria Terpopuler
Indonesian Dangdut Award 2019 Penghargaan Khusus Maestro Campursari Citakan:Won
Total Citakan:Included

Tinggali ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. "Geram Agama Didi Kempot Dipertanyakan, Sahabat Beri Jawaban Sambil Posting Foto KTP Almarhum". KapanLagi.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 6 Mei 2020. 
  2. Nayaka, Aluna. "Didi Kempot: Lebih Dari Sekadar Campursari dan Cidro". Cultura Magazine (dalam en-US). Diakses tanggal 2020-05-05. 
  3. "Sukses Bikin Ambyar, Begini Perjalanan Karier Lord Didi Kempot". Solopos.com (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-05-27. 
  4. "Sejarah Keluarga Didi Kempot: Dari Seniman Hingga Pelawak". tirto.id (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-05-27. 
  5. "Lirik Lagu Bayi Suci - Didi Kempot". KapanLagi.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-05-30. 
  6. a b "Bak Ungkapkan Kerinduannya pada sang Ayah, Putri Bungsu Didi Kempot Terus Tanyakan Keberadaan sang Maestro, Yan Vellia: Kamu Belum Mengerti Nduk - Semua Halaman - Hype". hype.grid.id (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-05-30. 
  7. a b Media, Kompas Cyber. "Didi Kempot Meninggal Dunia Halaman 2". KOMPAS.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-05-05. 
  8. Media, Kompas Cyber. "Sebelum Meninggal, Didi Kempot Sempat Mengeluh Panas, Tak Enak Badan Halaman all". KOMPAS.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-05-30. 
  9. Media, Kompas Cyber. "Didi Kempot Akan Dimakamkan di Samping Makam Anak Sulungnya di Mejasem Ngawi". KOMPAS.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-05-30. 
  10. Media, Kompas Cyber. "Didi Kempot dan Ratusan Lagu Patah Hati yang Bikin Ambyar...". KOMPAS.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-05-30. 
  11. "Perjalanan Karier Didi Kempot: Sang Maestro Campursari". tirto.id (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-05-27. 
  12. Media, Kompas Cyber. "Didi Kempot Meninggal Dunia". KOMPAS.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-05-30. 
  13. "Didi Kempot Meninggal Dunia, Ini 10 Lagu Populer Sepanjang Karirnya". www.kapanlagi.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-05-30. 
  14. "Kisah di Balik Lagu Didi Kempot, Bapak Patah Hati Nasional". hiburan (dalam id-ID). Diakses tanggal 2020-05-30. 
  15. Media, Kompas Cyber. "Didi Kempot: Kalau Mau Cover Lagu, Izin, karena Ada Hak Ciptanya! Halaman all". KOMPAS.com (dalam Indonesian). Diakses tanggal 2020-05-30. 
  16. "Eling Kowe by Didi Kempot". iTunes Store. 
  17. "Sukses by Didi Kempot". iTunes Store. 
  18. "Emas Didi Kempot Yen Ing Tawang by Didi Kempot". iTunes Store. 
  19. "Emas Didi Kempot Sewu Kuto by Didi Kempot". iTunes Store. 
  20. "Didi Kempot by Didi Kempot". iTunes Store. 
  21. "King of Tembang Jawa by Didi Kempot". iTunes Store. 
  22. "Hotel Malioboro by Didi Kempot". iTunes Store. 
  23. "Lagu HITS by Didi Kempot". iTunes Store. 
  24. "Emas Didi Kempot by Didi Kempot". iTunes Store. 
  25. "Didi Kempot by Didi Kempot". iTunes Store. 
  26. "Campursari In Fantasy Orchestra by Didi Kempot". iTunes Store. 
  27. "Lagu-Lagu Terbaik Campursari by Didi Kempot". iTunes Store. 
  28. "Didi Kempot Dangdut Koplo (feat. Yan Vellia) by Didi Kempot". iTunes Store. 
  29. "Didi Kempot Get Joss by Didi Kempot". iTunes Store. 
  30. "Legendaris Didi Kempot Walang Kekek by Didi Kempot". iTunes Store. 
  31. "Legendaris Didi Kempot by Didi Kempot". iTunes Store. 
  32. "Sukses Didi Kempot by Didi Kempot". iTunes Store. 
  33. "Ketaman Asmoro by Didi Kempot". iTunes Store. 
  34. "Kasmaran by Didi Kempot". iTunes Store. 
  35. "Didi Kempot Umbul Jambe by Didi Kempot". iTunes Store. 
  36. "Campursari Dangdut Koplo by Didi Kempot". iTunes Store. 
  37. "The Best Didi Kempot, Vol. 1 (Compilation) by Didi Kempot". iTunes Store. 
  38. "Didi Kempot Live Studio Session by Didi Kempot". iTunes Store. 
  39. "Maksud Tersembunyi Didi Kempot Banyak Sebut Nama Tempat di Lagunya". www.msn.com. Diakses tanggal 2020-05-30.