Goréngan

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Panneau travaux.png Artikel ieu keur dikeureuyeuh, ditarjamahkeun tina basa Inggris.
Bantosanna diantos kanggo narjamahkeun.
Panneau travaux.png Artikel ieu keur dikeureuyeuh, ditarjamahkeun tina basa Indonésia.
Bantosanna diantos kanggo narjamahkeun.

Goréngan nyaéta mangrupa-rupa jenis kadaharan nu dianclomkeun kana adonan tipung jeung satuluyna digoréng keueum kana minyak goréng panas nu loba.[1] Goréngan kaasup caneuteun nu kawilang kasohor, boh di wewengkon Sunda, umumna di sakuliah Indonésia.[1] Ieu goréngan loba dijual di sisi jalan, aya nu disuguhkeun di warung, aya ogé nu ngider dina gorobag atawa dina tanggungan.[2] Bahan-bahan nu ilahar dijieun goréngan diantarana cautémpétahuoncomboléddangdeur, aci hui, sukun, jeung bala-bala (siksikan engkol jeung wortol).[1] Salah sahiji jenis goréngan nu kasohor pisan nu asalna ti wewengkon Sunda nyaéta tahu Sumedang.[3] Perkedél ogé asup kana kategori goréngan.[1] Goréngan biasana didaharna sok jeung saos, sambel atawa ngeletuk céngék.[1]

Di sakuliah dunya[édit | édit sumber]

Afrika Kidul[édit | édit sumber]

Goréng waluh, nu biasa disuguhkeun jeung gula kayu manis, kasohor kacida di Afrika Kidul.[4][5]

Amérika Sarikat[édit | édit sumber]

Di Amérika Sarikat mah goréngan téh sarupaning caneuteun nu dijieun tina bahan dasar adonanna téh campuran endog, tipung tarigu, tipung jagong, jeung susu nu tuluy digoréng sangkan adonna liket ngahiji mangsa digoréngna. Goréng jagong mangrupa goréngan nu kawas bala-bala ngan bahanna tina jagong beunang mocélan. Goréng apel nu sohor kacida, sanajan ieu goréng apel di Amérika mah teu cara nu di Inggris. Ari baheulana mah goréng apel di Amérika Sarikat téh dijieunna sarua kawas nu di Inggris, ku cara nyiksikan apel, tuluy nganclomkeunna kana adonan jeung digoréng wéh.[6] Kuéh kerang jeung kuéh keuyeup gé mangrupa jenis goréngan. Aya deui has lokal lianna nyaéta "goréngan zucchini".

Britania Raya[édit | édit sumber]

Di toko lauk jeung kiripik Inggris, lauk jeung kiripik téh sok dibaturan ku "goréngan", nu dimaksudna mah kayaning siksikan kentang, cingcin ganas, cingcin apel[7] atawa kacang polong becey, digoréng jeung adonan. Nu mantak disebutna: "goréng kentang", "goréng ganas", "goréng apel", "goréng polong", jsb. Boh di imah boh di sakola, goréngan sakapeung sok dijieun tina daging, utamana mah tina spam jeung daging kornét.

India[édit | édit sumber]

Wanoja ngadamel bajjis di Mylapore

Fritters mangrupikeun jajanan jalanan anu kasohor di sakumna Asia Kidul sareng biasa disebut pakora (pakoda) atanapi bhajji (bhajia) dina parlance lokal — bhaji bawang bawang ogé ngagaduhan popularitas anu tinggi di luar negeri sareng di bumi. Di nagara kidul kidul Kerala, Banana Fritters pisan populerna dikenal sareng Pazhampori (പഴംപൊരി).

Iran[édit | édit sumber]

Rupa-rupa Iran disebut Kuku anu asalna dina versi anu béda-béda sapertos kentang sareng anu nganggo jamu.Ing jinis fritter sami sareng hiji kerak.

Jepang[édit | édit sumber]

Dina asakan Jepang, tempura nyaéta sayuran atanapi kadaharan laut anu dicelup sareng digoreng dina adonan anu garing garing sareng janten tuangeun umum pikeun tuangeun.

Koréa[édit | édit sumber]

Dina asakan Korea, fritters dikenal salaku twigim (튀김). Hidangan twigim anu populer kalebet dak-twigim (hayam), gim-mari-twigim (gandum laut), goguma-twigim (kentang amis), gul-twigim (tiram), ojingeo-twigim (cumi-cumi), sareng saeu-twigim (udang) .

Malaysia[édit | édit sumber]

Di Malaysia sareng Brunei, biasana umum pikeun jinis fritter anu disebut "cucur"[8] (sapertos yam, kentang amis sareng cau[9]) janten digoréng ku jalan sisi [9] dina wok ageung sareng dijual janten jajan . Di Filipina, tukang goreng endog disebut kwek-kwek (puyuh) atanapi tokneneng (hayam), sareng tukang cumi disebut kalamares. Hal ieu, babarengan sareng tukang udang anu disebut okoy, sareng tukang pisang anu di sebut maruya ogé dijual dina perjalanan karéta atanapi diical jalan.

Nu keur nyieun goréngan di Hainan, Tiongkok.

Myanmar[édit | édit sumber]

Dina kulinér Myanmar, goréngan téh disebut a-kyaw (Basa Myanmar: အကြော်), bari rupa-rupa fritters disebut a-kyaw-sone (Basa Myanmar: အကြော်စုံ). A-kyaw anu pang populerna nyaéta fritter gourd (ဘူးသီးကြော်). Bawang konéng, daun bawang, kentang, rupa-rupa sayuran daun, témpél kacang buncis, tahu Burma, bako, cau sareng bahan bakar séjén anu bahan fritter populér. Kacang hideung dilakukeun kana témpél kalayan daun kari pikeun ngadamel bayagyaw[10]—tukang leutik anu sami sareng falafel. Teu kawas pisang goreng, tukang goreng cau Burmese ngan ukur nganggo gedang ngaleutna nganggo tambihan gula atanapi madu.

Fritters gurih seueur didahar nalika sarapan atanapi salaku jajan di tèh. Gourd, chickpea sareng bawang bombay dipotong janten bagian alit sareng didahar sareng Mohinga, piring nasional Myanmar. Fritters ieu ogé didahar ku Kao hnyin baung sangu sareng Burma salsa verde-anu disebut gado-saw-kar atanapi a-chin-yay. Gumantung kana hawker fritter, saosna didamel tina saos cabé anu dilebur ku cuka, cai, cilantro, tomat dicedok bawang bodas, bawang bodas sareng bawang.

Selandia Anyar[édit | édit sumber]

Fritters Whitebait populér di Selandia Anyar.[11]

Tiongkok[édit | édit sumber]

Sapanjang Cina, fritters dijual di jalan raya. Éta panginten ngandung babi, tapi biasana vegetarian.

Bahaya[édit | édit sumber]

Kadaharan nu digoréng umumna mah ngandung loba lemak, kalori jeung uyah.[12] Sabab, prosés ngagoréng kadaharan bisa ngarobah kualitas nutrisi jeung ngaronjatkeun kandungan kalori. Komo deui mun minyak nu dipakéna téh minyak urut nu teterusan dipaké deui nikakeun ngandung lemak trans.[12]

Résiko[édit | édit sumber]

Ngonsumsi kadaharan goréngan dina porsi loba sok dikaitkeun jeung résiko panyakit jantung, tekenan darah tinggi, koléstrol tinggi, jeung obésitas. Hiji panalungtikan gé nyebutkeun, mingkin loba ngonsumsi goréngan mangka résiko katarajang panyakit diabétes jadi nikel sarta panyakit jantung leuwih ngaronjat. Keur lalaki, hiji panalungtikan nyebutkeun yén konsumsi goréngan nu katutuluyan leuwih ti saminggu, bisa ngaronjatkeun résiko keuna ku kangker prostat.[12]

Loba teuing ngonsumsi goréngan ogé sok dikaitkeun jeung koléstrol tinggi. Mingkin luhur tingkat koléstrol, mingkin ngaronjat résiko panyakit jantung jeung panyakit pambuluh getih. Nalika ngonsumsina leuwih ti nu diperlukeun ku awak, mangka koléstrol bisa nyumebabkeun kabentukna plék nu bisa ngahambat aliran pambuluh getih, kawas paralon nu kapeungpeuk. Komplikasi tina kagangguna aliran getih téh setruk, aterosklerosis jeung serangan jantung.[12]

Nu keur kakandungan[édit | édit sumber]

Terutama bagi wanita hamil, mengonsumsi gorengan secara berlebihan memiliki risiko tersendiri. Berdasarkan penelitian, kebiasaan mengonsumsi gorengan sebelum hamil ditengarai dapat meningkatkan risiko diabetes selama kehamilan. Diabetes yang terjadi selama masa kehamilan disebut dengan diabetes gestasional. Dibandingkan dengan wanita yang mengonsumsi gorengan kurang dari satu kali per minggu sebelum masa kehamilan, risiko untuk mengalami diabetes gestasional lebih tinggi 13 persen khusus bagi yang mengonsumsi gorengan sebanyak tiga kali per minggu. Risiko tersebut meningkat seiring dengan jumlah gorengan yang dikonsumsi per minggu.

Ngaminimalisir résiko[édit | édit sumber]

Untuk mengurangi risiko buruk konsumsi gorengan, cara terbaik yang bisa dilakukan adalah dengan mengganti minyak trans atau minyak yang telah mengalami hidrogenasi dengan jenis minyak yang lebih sehat seperti minyak zaitun, kanola, jagung, biji bunga matahari dan minyak wijen. Agar minyak tidak menyerap ke dalam makanan yang digoreng, disarankan untuk menggoreng makanan pada suhu 176-1900C. Jika suhu menggoreng berada di bawah suhu tersebut, minyak dapat meresap ke dalam makanan. Sebaliknya, jika suhu terlalu tinggi, makanan akan menjadi terlalu kering dan minyak juga dapat teroksidasi.

Adapun cara lain yang bisa dilakukan dalam meminimalisir proses menggoreng makanan adalah dengan memanggang makanan menggunakan oven. Sebelum memanggang daging, oleskan minyak zaitun, sehingga daging akan menjadi lebih renyah saat dikonsumsi. Hal yang tak kalah penting dalam meminimalisir dampak buruk dari makanan yang digoreng adalah menghindari penggunaan minyak secara berulang. Lebih disarankan, minyak hanya digunakan sekali pakai dalam menggoreng.

Agar makanan yang telah digoreng tidak terlalu berminyak, disarankan pula untuk menggunakan tisu kertas agar minyak yang berlebih dapat diserap. Jika Anda ingin mengonsumsi gorengan, sebaiknya membuat sendiri di rumah, dibandingkan membelinya. Gorengan yang dibuat di rumah cenderung lebih sehat karena Anda dapat dengan bijak memilih minyak serta cara menggorengnya.

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e Mustinda, Lusiana. "Gorengan Renyah, Camilan Gurih yang Bikin Ketagihan!" (dalam bahasa en). detikfood. https://food.detik.com/info-kuliner/d-3394895/gorengan-renyah-camilan-gurih-yang-bikin-ketagihan. Diakses pada 2017-11-06 
  2. "Usaha Jajanan Anak Sekolah Modal Kecil | Gomarketingstrategic". www.gomarketingstrategic.com. Diakses tanggal 2017-11-06. 
  3. Jabar, Disparbud. "Tahu Sumedang, Lezat berkat Air Tampomas". Situs resmi pariwisata dan kebudayaan provinsi Jawa Barat. Disparbud Jabar. Diakses tanggal 2017-11-06. 
  4. "Rainbow cooking:Pumpkin fritters (pampoenkoekies)". 
  5. "Tasty Recipes for SA People:Pumpkin fritters". 
  6. Verstille, E.J. (1812–1876). Verstille's Southern Cookery. American Antiquarian Cookbook Collection. American Antiquarian Society. p. 168. ISBN 978-1-4494-3629-2. Diakses tanggal November 5, 2016. 
  7. Raffald, E. (1808). The experienced English house-keeper, consisting of near 800 original receipts. p. 118. Diakses tanggal November 5, 2016. 
  8. Musa, N. (2016). Amazing Malaysian: Recipes for Vibrant Malaysian Home-Cooking. Random House. p. 90. ISBN 978-1-4735-2366-1. Diakses tanggal November 5, 2016. 
  9. a b Albala, K. (2011). Food Cultures of the World Encyclopedia. Food Cultures of the World Encyclopedia (v. 1). Greenwood. p. 161. ISBN 978-0-313-37626-9. Diakses tanggal November 5, 2016. 
  10. Marks, C.; Thein, A. (1994). The Burmese Kitchen: Recipes from the Golden Land. M. Evans. p. 35. ISBN 978-1-59077-260-7. Diakses tanggal November 5, 2016. 
  11. Bloom, A.; Wechter, E.B. (2010). Fodor's New Zealand. Fodor's New Zealand. Fodor's Travel Publications. p. 53. ISBN 978-1-4000-0841-4. Diakses tanggal November 5, 2016. 
  12. a b c d "Bahaya Makan Gorengan dan Cara Menyiasatinya". Alodokter (dalam en-US). Diakses tanggal 2017-11-06.