Goréngan

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Panneau travaux.png Artikel ieu keur dikeureuyeuh, ditarjamahkeun tina basa Inggris.
Bantosanna diantos kanggo narjamahkeun.
Panneau travaux.png Artikel ieu keur dikeureuyeuh, ditarjamahkeun tina basa Indonésia.
Bantosanna diantos kanggo narjamahkeun.

Goréngan nyaéta mangrupa-rupa jenis kadaharan nu dianclomkeun kana adonan tipung jeung satuluyna digoréng keueum kana minyak goréng panas nu loba.[1] Goréngan kaasup caneuteun nu kawilang kasohor, boh di wewengkon Sunda, umumna di sakuliah Indonésia.[1] Ieu goréngan loba dijual di sisi jalan, aya nu disuguhkeun di warung, aya ogé nu ngider dina gorobag atawa dina tanggungan.[2] Bahan-bahan nu ilahar dijieun goréngan diantarana cautémpétahuoncomboléddangdeur, aci hui, sukun, jeung bala-bala (siksikan engkol jeung wortol).[1] Salah sahiji jenis goréngan nu kasohor pisan nu asalna ti wewengkon Sunda nyaéta tahu Sumedang.[3] Perkedél ogé asup kana kategori goréngan.[1] Goréngan biasana didaharna sok jeung saos, sambel atawa ngeletuk céngék.[1]

Di sakuliah dunya[édit | édit sumber]

Afrika Kidul[édit | édit sumber]

Goréng waluh, nu biasa disuguhkeun jeung gula kayu manis, kasohor kacida di Afrika Kidul.[4][5]

Amérika Sarikat[édit | édit sumber]

Di Amérika Sarikat mah goréngan téh sarupaning caneuteun nu dijieun tina bahan dasar adonanna téh campuran endog, tipung tarigu, tipung jagong, jeung susu nu tuluy digoréng sangkan adonna liket ngahiji mangsa digoréngna. Goréng jagong mangrupa goréngan nu kawas bala-bala ngan bahanna tina jagong beunang mocélan. Goréng apel nu sohor kacida, sanajan ieu goréng apel di Amérika mah teu cara nu di Inggris. Ari baheulana mah goréng apel di Amérika Sarikat téh dijieunna sarua kawas nu di Inggris, ku cara nyiksikan apel, tuluy nganclomkeunna kana adonan jeung digoréng wéh.[6] Kuéh kerang jeung kuéh keuyeup gé mangrupa jenis goréngan. Aya deui has lokal lianna nyaéta "goréngan zucchini".

Britania Raya[édit | édit sumber]

Di toko lauk jeung kiripik Inggris, lauk jeung kiripik téh sok dibaturan ku "goréngan", nu dimaksudna mah kayaning siksikan kentang, cingcin ganas, cingcin apel[7] atawa kacang polong becey, digoréng jeung adonan. Nu mantak disebutna: "goréng kentang", "goréng ganas", "goréng apel", "goréng polong", jsb. Boh di imah boh di sakola, goréngan sakapeung sok dijieun tina daging, utamana mah tina spam jeung daging kornét.

India[édit | édit sumber]

A woman making bajjis in Mylapore

Fritters are extremely popular roadside snacks all over South Asia and are commonly referred to as pakora (pakoda) or bhajji (bhajia) in local parlance—the onion bhaji also enjoys a high popularity abroad and at home. In the south Indian state of Kerala, Banana Fritters are extremely popular and are known as Pazhampori (പഴംപൊരി).

Iran[édit | édit sumber]

The Iranian variety is called Kuku which come in different versions like the ones with potatoes or the ones with herbs.This type of fritter resembles a crustless quiche.

Jepang[édit | édit sumber]

In Japanese cuisine, tempura is vegetable or seafood dipped and fried in a light crispy batter and served as a common accompaniment to meals.

Koréa[édit | édit sumber]

In Korean cuisine, fritters are known as twigim (튀김). Popular twigim dishes include dak-twigim (chicken), gim-mari-twigim (seaweed roll), goguma-twigim (sweet potato), gul-twigim (oyster), ojingeo-twigim (squid), and saeu-twigim (shrimp).

Malaysia[édit | édit sumber]

In Malaysia and Brunei, it is common for a type of fritter called "cucur"[8] (such as yam, sweet potato and banana[9]) to be fried by the roadside[9] in a large wok and sold as snacks. In the Philippines, egg fritters are called kwek-kwek (quail) or tokneneng (chicken), and squid fritters are called kalamares. These, along with shrimp fritters called okoy, and banana fritters called maruya are also sold in travelling cart or street side vendors.

Nu keur nyieun goréngan di Hainan, Tiongkok.

Myanmar[édit | édit sumber]

Dina kulinér Myanmar, goréngan téh disebut a-kyaw (Basa Myanmar: အကြော်), while assorted fritters are called a-kyaw-sone (Basa Myanmar: အကြော်စုံ). The most popular a-kyaw is the gourd fritter (ဘူးသီးကြော်). Diced onions, chickpea, potatoes, a variety of leafy vegetables, brown bean paste, Burmese tofu, chayote, banana and crackling are other popular fritter ingredients. Black beans are made into a paste with curry leaves to make bayagyaw[10]—small fritters similar to falafel. Unlike pisang goreng, Burmese banana fritters are made only with overripe bananas with no sugar or honey added.

The savory fritters are eaten mainly at breakfast or as a snack at tea. Gourd, chickpea and onion fritters are cut into small parts and eaten with Mohinga, Myanmar's national dish. These fritters are also eaten with Kao hnyin baung rice and with Burmese salsa verde—called chin-saw-kar or a-chin-yay. Depending on the fritter hawker, the sauce is made from chili sauce diluted with vinegar, water, cilantro, finely diced tomatoes, garlic and onions.

Selandia Anyar[édit | édit sumber]

Whitebait fritters are popular in New Zealand.[11]

Tiongkok[édit | édit sumber]

Throughout China, fritters are sold at roadsides. They may contain pork, but are commonly vegetarian.

Bahaya[édit | édit sumber]

Kadaharan nu digoréng umumna mah ngandung loba lemak, kalori jeung uyah.[12] Sabab, prosés ngagoréng kadaharan bisa ngarobah kualitas nutrisi jeung ngaronjatkeun kandungan kalori. Komo deui mun minyak nu dipakéna téh minyak urut nu teterusan dipaké deui nikakeun ngandung lemak trans.[12]

Résiko[édit | édit sumber]

Ngonsumsi kadaharan goréngan dina porsi loba sok dikaitkeun jeung résiko panyakit jantung, tekenan darah tinggi, koléstrol tinggi, jeung obésitas. Hiji panalungtikan gé nyebutkeun, mingkin loba ngonsumsi goréngan mangka résiko katarajang panyakit diabétes jadi nikel sarta panyakit jantung leuwih ngaronjat. Keur lalaki, hiji panalungtikan nyebutkeun yén konsumsi goréngan nu katutuluyan leuwih ti saminggu, bisa ngaronjatkeun résiko keuna ku kangker prostat.[12]

Loba teuing ngonsumsi goréngan ogé sok dikaitkeun jeung koléstrol tinggi. Mingkin luhur tingkat koléstrol, mingkin ngaronjat résiko panyakit jantung jeung panyakit pambuluh getih. Nalika ngonsumsina leuwih ti nu diperlukeun ku awak, mangka koléstrol bisa nyumebabkeun kabentukna plék nu bisa ngahambat aliran pambuluh getih, kawas paralon nu kapeungpeuk. Komplikasi tina kagangguna aliran getih téh setruk, aterosklerosis jeung serangan jantung.[12]

Nu keur kakandungan[édit | édit sumber]

Terutama bagi wanita hamil, mengonsumsi gorengan secara berlebihan memiliki risiko tersendiri. Berdasarkan penelitian, kebiasaan mengonsumsi gorengan sebelum hamil ditengarai dapat meningkatkan risiko diabetes selama kehamilan. Diabetes yang terjadi selama masa kehamilan disebut dengan diabetes gestasional. Dibandingkan dengan wanita yang mengonsumsi gorengan kurang dari satu kali per minggu sebelum masa kehamilan, risiko untuk mengalami diabetes gestasional lebih tinggi 13 persen khusus bagi yang mengonsumsi gorengan sebanyak tiga kali per minggu. Risiko tersebut meningkat seiring dengan jumlah gorengan yang dikonsumsi per minggu.

Ngaminimalisir résiko[édit | édit sumber]

Untuk mengurangi risiko buruk konsumsi gorengan, cara terbaik yang bisa dilakukan adalah dengan mengganti minyak trans atau minyak yang telah mengalami hidrogenasi dengan jenis minyak yang lebih sehat seperti minyak zaitun, kanola, jagung, biji bunga matahari dan minyak wijen. Agar minyak tidak menyerap ke dalam makanan yang digoreng, disarankan untuk menggoreng makanan pada suhu 176-1900C. Jika suhu menggoreng berada di bawah suhu tersebut, minyak dapat meresap ke dalam makanan. Sebaliknya, jika suhu terlalu tinggi, makanan akan menjadi terlalu kering dan minyak juga dapat teroksidasi.

Adapun cara lain yang bisa dilakukan dalam meminimalisir proses menggoreng makanan adalah dengan memanggang makanan menggunakan oven. Sebelum memanggang daging, oleskan minyak zaitun, sehingga daging akan menjadi lebih renyah saat dikonsumsi. Hal yang tak kalah penting dalam meminimalisir dampak buruk dari makanan yang digoreng adalah menghindari penggunaan minyak secara berulang. Lebih disarankan, minyak hanya digunakan sekali pakai dalam menggoreng.

Agar makanan yang telah digoreng tidak terlalu berminyak, disarankan pula untuk menggunakan tisu kertas agar minyak yang berlebih dapat diserap. Jika Anda ingin mengonsumsi gorengan, sebaiknya membuat sendiri di rumah, dibandingkan membelinya. Gorengan yang dibuat di rumah cenderung lebih sehat karena Anda dapat dengan bijak memilih minyak serta cara menggorengnya.

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e Mustinda, Lusiana. "Gorengan Renyah, Camilan Gurih yang Bikin Ketagihan!" (dalam bahasa en). detikfood. https://food.detik.com/info-kuliner/d-3394895/gorengan-renyah-camilan-gurih-yang-bikin-ketagihan. Diakses pada 2017-11-06 
  2. "Usaha Jajanan Anak Sekolah Modal Kecil | Gomarketingstrategic". www.gomarketingstrategic.com. Diakses tanggal 2017-11-06. 
  3. Jabar, Disparbud. "Tahu Sumedang, Lezat berkat Air Tampomas". Situs resmi pariwisata dan kebudayaan provinsi Jawa Barat. Disparbud Jabar. Diakses tanggal 2017-11-06. 
  4. "Rainbow cooking:Pumpkin fritters (pampoenkoekies)". 
  5. "Tasty Recipes for SA People:Pumpkin fritters". 
  6. Verstille, E.J. (1812–1876). Verstille's Southern Cookery. American Antiquarian Cookbook Collection. American Antiquarian Society. p. 168. ISBN 978-1-4494-3629-2. Diakses tanggal November 5, 2016. 
  7. Raffald, E. (1808). The experienced English house-keeper, consisting of near 800 original receipts. p. 118. Diakses tanggal November 5, 2016. 
  8. Musa, N. (2016). Amazing Malaysian: Recipes for Vibrant Malaysian Home-Cooking. Random House. p. 90. ISBN 978-1-4735-2366-1. Diakses tanggal November 5, 2016. 
  9. a b Albala, K. (2011). Food Cultures of the World Encyclopedia. Food Cultures of the World Encyclopedia (v. 1). Greenwood. p. 161. ISBN 978-0-313-37626-9. Diakses tanggal November 5, 2016. 
  10. Marks, C.; Thein, A. (1994). The Burmese Kitchen: Recipes from the Golden Land. M. Evans. p. 35. ISBN 978-1-59077-260-7. Diakses tanggal November 5, 2016. 
  11. Bloom, A.; Wechter, E.B. (2010). Fodor's New Zealand. Fodor's New Zealand. Fodor's Travel Publications. p. 53. ISBN 978-1-4000-0841-4. Diakses tanggal November 5, 2016. 
  12. a b c d "Bahaya Makan Gorengan dan Cara Menyiasatinya". Alodokter (dalam en-US). Diakses tanggal 2017-11-06.