Lulumpang

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Lulumpang jeung halu tina kai

Lulumpang nyaéta ngaran parabot dapur paranti nutu atawa ngabebek bungbu, kopi[1], cabé, nipung, nyieun adonan, jeung sajabana [2]. Lulumpang bisa dipaké atawa digunakeun di mana aya halu pikeun nutuna ku lantaran halu jeung lulumpang mangrupa sapasang pakakas[3]. Bisa ogé dipaké nutu Paré meunang méré sihan tina gagangna (ngaguguran) tuluy dipoé nepika garing bisa ditutu maké lulumpang pikeun mesék kulitna sok disebut huut sangkan jadi béas.[4]

Pedaran[édit | édit sumber]

Bahan lulumpang[édit | édit sumber]

Lulumpang dijieun tina rupa-rupa bahan, gumantung kana kabutuhan jeung bahan anu baris dibebek. Aya sababaraha bahan lulumpang saperti:

  1. Lulumpang kai[5]
  2. Lulumpang batu [6]
  3. Lulumpang logam (beusi, kuningan, jeung sajabana)[7]
  4. Lulumpang keramik [7]

Sajarah[édit | édit sumber]

Dumasar hasil panalungtikan lulumpang geus digunakeun ku masarakat Indonésia ti mangsa megalitik kénéh, salah sahiji bukti pamanggih arkeolog anu dimimitian taun 1975. Di Sulawesi Tengah manggihan puluhan lulumpang tina batu, ieu situs kapanggih dina tegalan jukut dipapantes baheulana éta tegal mangrupa tempat nganjrek sakumpulan jalma anu hirup ku jalan tatanen ieu dikuatkeun kukaayaan éta tempat kacida méré nah jeung alus dipaké tatanen.[6] Situs megalitik anu aya di Cianjur pernahna di Gunung Padang, lulumpang batu kapanggih pacampur jeung balok-balok batu ukuran buleudna 22 cm jerona 10 cm ieu sarimbag jeung batu gandik anu kapanggih di situs-situs di Jawa, dumasar kana tempat pamanggihna lulumpang mibanda patula patalina jeung upacara-upacara anu dilaksanakeun.[6]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]

  1. Situs batu lulumpang
  2. Carita pondok ngeunaan lulumpang
  3. Dongeng ngeunaan lulumpang
  4. Arkeolog lulumpang Lulumpang patilasan


Nulis.jpg