Monomér

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Monomér (/ˈmɒnəmər/ mon-ə-mər [1]) (mono-, "hiji" + -mer, "bagéan") mangrupa hiji molekul nu bisa ngabeungkeut kimia ka molekul lianna pikeun ngawangun polimér .[2][3] Istilah protein monomeric Ogé bisa dipaké pikeun ngagambarkeun nyieun hiji protéin kompléks nepi multiprotéin. Monomér anu alami pangilaharna nyaéta glukosa, anu nu numbu ku polimér bondsinto glikosida saperti selulosa, pati (starch), jeung glikogén .Paling Mindeng istilah monomér Nujuk kanu molekul organik ngabentuk polimér sintétik , saperti , vinyl klorida, anu dipaké pikeun ngahasilkeun polimér polyvinyl klorida ( PVC ). Dina prosés anu dilakukeun monomér ngagabung ahir -ka- ahir ngahasilkeun hiji polimér disebut polimérisasi. Molekul dijieun tina sajumlah leutik unit monomér, nepi ka sababaraha belasan , katelah disebut oligomers .

Monomér Alam[édit | édit sumber]

Asam amino mangrupa monomér alami anu polymerize di ribosom pikeun ngabentuk protéin. Nukléotida , monomér kapanggih dina inti sél, polymerize pikeun ngabentuk asam nukléat - DNA jeung RNA. Monomér glukosa bisa polymerize pikeun ngabentuk aci, glikogén atawa selulosa; monomér xylose bisa polymerise pikeun ngabentuk xylan . Sarta dina sadaya kasus ieu teu Pliable, hiji atom hidrogén jeung hiji hidroksil (OH) group anu leungit ngabentuk H2O, jeung monomér tutumbu oksigén unggal unit atom. Alatan formasi cai minangka salah sahiji produk, Harita réaksi ieu katelah réaksi dehidrogénasi . Isoprene Nyaéta monomér alami jeung polimérisasi pikeun ngabentuk karét alam, paling Mindeng cis - 1,4 - polyisoprene , tapi - 1,4 - polimér trans Ogé.

Tempo Ogé[édit | édit sumber]

  1. Kimia
  2. Polimérisasi
  3. Ribosom
  4. Plastik


Nulis.jpg



Dicutat Tina[édit | édit sumber]

  1. "Monomer". Dictionary.com Unabridged. Random House. 2014. Diakses tanggal April 15, 2014. 
  2. Introduction to Polymers 1987 R.J. Young Chapman & Hall ISBN 0-412-22170-5
  3. Bruce Alberts, Alexander Johnson, Julian Lewis,Otin Raff, Keith Roberts, and Peter Walter, Molecular Biology of the Cell, 2008, Garland Science, ISBN 978-0-8153-4105-5.