Pijantung

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Pijantung
Streaky-breasted Spiderhunter - Carita - West Java, Indonesia.jpg
Status konservasi
Klasifikasi ilmiah
Génus:
Arachnothera
Spésiés:
affinis

Pijantung; (Arachnothera affinis) nyaéta manuk nu asalna ti kulawarga Nectariniidae.[2] Loba kapanggih hirup di pulo Sumatra, Kalimantan, Bali, jeung Jawa.[3][4] Sarta daérah séjén numibanda iklim subtropis atawa tropis tayalian leuweung dina kaayaan hawana henteu pati jemlék (moist). Ti mimiti pakampungan nepi ka jero leuweung, ieu manuk loba katempo hirup.[5] Remen ogé katempo euntreup dina tangkal cau nu keur meujeuhna mangkak jantungna, tangkal jajahéan, tangkal tepus, jeung manjah.[5]

Ciri mandiri[édit | édit sumber]

Manuk pijantung mibanda pangawakan leutik, bulu dina tonggongna hejo jaitun, harigu jeung beuteung kelirna koneng, beuheungna hawuk.[5] Manuk pijantung mibanda pamatuk sarta létah nu panjang, gunana pikeun ngenyot madu tina kekembangan.[3] Tempona peuting datang, manuk pijantung sok mareuting handapeun daun dina tangkal-tangkal sisi susukan nu teu pati jangkung (1-3 meter).[3] Panalungtikan nu kungsi dilaksanakeun ku William Logan taun 1887, nétéélakeun manuk pijantung salah sahiji manuk maneuh (endemik) nu aya di gunung Malabar.[6]

Manuk pijantung nu kungsi katiténan aya sababaraha rupa:

  1. Pijantung leutik
  2. Pijantung kampung
  3. Pijantung leuweung
  4. Pijantung ceuli konéng [3]

Galeri[édit | édit sumber]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. {{{assessors}}} (2012). "Arachnothera affinis". IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature. Diakses tanggal 26 November 2013. 
  2. Sfetcu, Nicolae. The Birds World. Universitas Michigan2014: Nicolae Sfetcu. ISBN ,- Check |isbn= value (bantuan). Diakses tanggal 9 Nopember 2019. 
  3. a b c d Meijaard, Douglas Sheil, Robert Nasi, David Augeri, Barry Rosenbaum, Djoko Iskandar, Titiek Setyawati, Martjan Lammertink, Ike Rachmatika, Anna Wong, Tonny Soehartono, Scott Stanley, Tiene Gunawan, Timothy O’Brien, Erik. Hutan pasca pemanenan: melindungi satwa liar dalam kegiatan hutan produksi di Kalimantan. Jakarta2006: CIFOR. ISBN 9789792446579. Diakses tanggal 9 Nopember 2019. 
  4. Museum, Britis. List of the Specimens of Birds in the Collection of the British Museum. Universitas Michigan1848: British Museum (Natural History). Dept. of Zoology. ISBN ,- Check |isbn= value (bantuan). Diakses tanggal 9 Nopember 2019. 
  5. a b c Eprilurahman, Hastin Ambar Asti, Suwarno Hadisusanto, Donan Satria Yudha, Trijoko, Ratna Sari Ramadani, FX. Sugiyo Pranoto, Iman Akbar Muhtianda, Rury. KEKAYAAN FAUNA GIANYAR, BALI: Udang, Ikan, Amfibi, Reptil, Burung dan Mamalia. Jakarta2018: UGM PRESS. ISBN 9786023862726. Diakses tanggal 9 Nopember 2019. 
  6. Logan, William. Malabar, Volume 1. Jakarta1989: AES reprint - Asian Educational Services. ISBN 9788120604469. Diakses tanggal 9 Nopember 2019. 
Nulis.jpg