Pipiti

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Pipiti tina anyaman awi

Pipiti nyaéta wadah anu dijieun tina anyaman tangkal awi benang meulahan aripis wangunna segi opat [1], ilaharna pipiti dipaké ngawadahan sabangsaning sambara[2], uyah[3], sangu [4], lalawuh [5], jeung sajabana.

Pedaran[édit | édit sumber]

Mangpaat[édit | édit sumber]

Pipiti dimangpaatkeun pikeun ngawadahan sangu[6] jeung deungeunna, dibahankeun ku nu boga hajat minangka pamulang tarima/nganuhunkeun ka sémah jeung ondangan séjénna nu geus milu nyaluuhan jeung ngarojong doa kana hajatna. [7][8]

Kiwari pipiti dimangpaatkeun ogé pikeun nyieun pabinihan paré [9], sangkan binih paré henteu ku hama jeung bisa katalingakeun dina kasuburan taneuhna [9]. Pabinihan tina pipiti ogé bisa diteundeun di buruan tangtu ieu leuwih gampang mangsa nyebor, miara, jeung ngusir hama anu sakira bisa ngaganggu kana éta pabinihan[9]. Pipiti anu mangrupa hasil tina karajinan anyaman mibanda ukuran jeung wanda anu rupa-rupa, gumantung kana pesenan jeung dipaké eusi naon engkéna. Di sababaraha daérah pipiti mangrupa wadah andelan pikeun ngiangkeun dagangan jeung wadah oléh-oléh/kagegelan[10].

Pipiti keur dianyam

Sajarah[édit | édit sumber]

Baheula Pipiti téh paranti neundeun uyah, ngarah henteu téés tuluy pipiti wadah uyah digantungkeun atawa diteundeun dina sagigireun hawu [3]. Ogé dipaké wadah pabétékan sabangsaning bungbu atawa sasamaraan kayaning : bawang bodas, bawang beureum, jahé, cikur, pedes, jeung sajabana [2].

Kungsi baheula mangsa Bung Karno ditengah perjalanan narima bungkusan maké wadah pipiti anu dieusian sangu timbel jeung lalawuhna : suung, sambel oncom, beuleum lauk asin, kulub endog, jeung jeruk Garut anu kawentar amis kareueut anu dipasrahkeun ku saurang nini-nini minangka kanyaah jeung babakti hamba rahayat ka pamingpina [11]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]

  1. Sisindiran maké kecap pipiti
  2. Pipiti wadah sangu
  3. Gaganti wadah pipiti mangsa kiwari
  4. Karajinan pipiti anu tetep hirup


Nulis.jpg