Ulén

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Beuleum ulén

Ulén téh nyaéta kadaharan has urang Sunda anu dijieun tina béas ketan bodas nu meunang nutuan.[1] Ieu kadaharan téh ilahar dijieun di pilemburan minangka lalawuh keur maturan cikopi dina usum hujan. Ngolah Ulén bisa ku cara digoréng atawa dibeuleum.[1] Lamun digoréng biasana saméméh diasupkeun kana minyak panas dibaluran heula ku tipung tarigu. Lamun dibeuleum mah biasana sok papasangan jeung sambel oncom.[1] Malah teu jarang ulén téh sok dijadikeun kadaharan gaganti sangu.

Vitamin[édit | édit sumber]

Ulén ampir sarua jeung séréal nu lolobana ngandung pati (kira-kiraa 80-85%).[2] Lian ti éta, ulén ogé miboga protéin, vitamin, mineral, jeung cai nu dibutuhkeun ku awak manusa. [2]Béas ketan nu legit jeung ngenyod lamun ditutuan atawa dilembutkeun ku halu téh miboga loba kandungan gizi, sanajan hésé dicerna ku sistem metabolismeu awak.[2]

Mangpaat[édit | édit sumber]

Ulén téh bisa dijadikeun obat batuk, ngaleungitkeun uap nu ngumpul dina bayah, nambahan produksi spérma, ngabentuk sél getih, ngaronjatkeun imunitas (daya tahan awak tina rupaning panyakit).[2] Mangpaat anu disebutkeun téh mangrupa balukar tina ketan nu jadi bahan dasar nyieun ulén nu ngabogaan kadar zat besi nepi ka 15,52 ppm.[2] Ngan hanjakal lamun didaharna kokomoan bakal murilit beuteung (sembelit).[2] Biasana ubarna langsung ngadahar buah dalima pait lamun beuteung geus karasa murilit.[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c "Proses Pembuatan Ulen Bersama Bu Tatang | Desa Sukasari". kknm.unpad.ac.id (dalam en-US). Diakses tanggal 2017-10-16. 
  2. a b c d e f g "Ulen, Makanan Pengganti Nasi yang Kaya Manfaat – Suaka Online" (dalam bahasa id-ID). http://suakaonline.com/730/2014/02/24/ulen-makanan-pengganti-nasi-yang-kaya-manfaat/. Diakses pada 2017-10-16 
Nulis.jpg