Balida

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Balida
Balida atawa lopis
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Actinopterygii
Order: Osteoglossiformes
Kulawarga: Notopteridae
Génus: Chitala
Spésiés: C. lopis
Ngaran binomial
Chitala lopis
(Bleeker, 1851)
Sinonim

Notopterus chitala H.B.

Balida (Notopetrus chitala); knife fish nyaéta lauk darat anu asalna tina kulawarga Notopteridae.[1] Di Indonesia loba kapanggih hirup di Kalimantan, Sumatra kidul (Muara Enim ogé Musi Banyuasin), Jawa Kulon di Citarum.[1][2] Ogé nyebar di Indo-China, Malaysia, jeung India.[1] Lauk balida sok disebut ogé: belido, kapirat, jeung lopis.[1] Mibanda sipat omnivora, panjang awakna bisa nepi ka 87,5 cm kalawan beurat 1 kg, malahan aya anu nepi ka 5 kg.[3]

Morfologi[édit | édit sumber]

Balida sok disebut knife fish ku lantaran tonggongna melengkung kawas péso.[1] Palebah beuteungna ipis, sirip tina beuteungna nyambung jeung sirip buntutna katémbong (kawas seuseukeut péso).[2]Lauk balida mikabutuh tempat anu lega tur oksigen anu cukup, suhu cai 20-30 derajat c, jero cai 30-45 cm.[1] Lantaran pangawakan anu unik, ieu lauk balida sok ngahaja dipelak pikeun lauk papaés.[1]

Di Palémbang jeung Sumatra kidul mah lauk balida téh dipaké bahan nyieun pémpék jeung kurupuk.[1]Hirupna nokturnal, mangsa peuting liar nyiar hakaneun témpona beurang nyumput handapeun tatangkalan cai.[2] Kiwari ieu lauk téh geus jadi lauk anu langka, saméméh taun 1980 ieu lauk masih kénéh loba kapanggih di susukan Musi, Meriak, Citarum Jawa Kulon.[3] Nincak taun 1999 ieu lauk geus teu katempo deui.[3] Baheula di Kalimantan Kulon perenahna di situ sentarum ieu lauk jadi andelan urang dinya, dimangpaatkeun pikeun bahan nyieun kurupuk.[4] Tapi kiwari ieu lauk téh geus teu kapanggih deui ku lantaran ruksakna lingkungan anu kacida parna di éta daérah.[4]

Aya sababaraha rupa lauk balida :

  • Balida béngkok (Clown knife Fish) basa latin : Chitala chitala
  • Balida royal (Royal Knife Fish) basa latin : Chitala blanci
  • Balida Jawa (Asiatic Knife Fish) basa latin : Notopetrus Notopetrus.[1]

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i SE, Yusup (2012). Ragam Jenis Ikan Hias Air Tawar Populer: Aneka jenis ikan air tawar hias yang populer di masyarakat. Jakarta: Putri Ayu. 
  2. a b c M. B. Kurniawan, Bayu Pratama, M. B. Kurniawan (2010). Pand. Praktis Mml & Menangai Prod. Prkn. Jakarta: Cikal Aksarax. ISBN 9786028526173. 
  3. a b c Bahar, Ir. Burhan (2006). Mengenal Hewan & Tumbuhan Asli Indonesia. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama. ISBN 9789792221626. 
  4. a b Indriatmoko, Yayan (2007). Dari desa ke desa: dinamika gender dan pengelolaan kekayaan alamt. Jakarta: CIFOR. 
Nulis.jpg