Bondol héjo

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Bondol héjo ; Erythrura prasina

Bondol héjo
Erythrura prasina 228.jpg
Status konservasi
Klasifikasi ilmiah edit
Missing taxonomy template (fix): Erythrura
Spésiés:
Ngaran binomial
Template:Taxonomy/ErythruraErythrura prasina
(Sparrman, 1788)

Bondol héjo; pin-tailed parrotfinch; (Erythrura prasina) manuk leutik anu asalna tina kulawarga Estrildidae. Ieu manuk loba kapanggih hirup : Malaysia, Brunei, Cambodia, Indonesia, Laos, Burma, Vietnam, Thailand and China.[2][3]

Tempat hirupna di wewengkon subtropis / tropis di leuweung-leuweung anu aya pigunungan, leuweung jemlék di daérah landeuh, ogé kapanggih hirup dina dapuran awi kitu deui di pasawahan. Ieu manuk kagolongkeun kana hama, hususna kana tangkal paré. IUCN ngagolongkeun ieu spésiés anu henteu pati bahaya atawa nyingareupan katumpuran. [3]

Dina kaping 2 Agustus 2007, para ilmuwan sajeroning lalampahan ékspedisi ka pigunungan Gunung Mantalingahan di kiduleun provinsi Palawan di Filipina ngiberkeun hiji pamanggih, manuk ieu buntut-jarum jeung sato séjéna, numutkeun Dr. Lawrence Heaney, tayalian ahli biologi ti Chicago Field Museum.[4]

Ciri mandiri[édit | édit sumber]

Manuk ieu sok datang abrul-abrulan mangsa usum panén paré, lamun tos bérés panén manuk ieu sok ngabrul deui pindah ninggalkeun tempat éta pikeun néangan tempat séjén. Bulu manuk jalu kelirna héjo pipina bulao palebah beuteungna semu beureum. Anu bikangna pipina biru ngan leuwih ngora sarta beuteungna henteu beureum. Duanana mibanda buntut anu mencos, ngan anu jalu buntutna leuwih panjang. Mangsa nyiar hakaneun abring-abringan, katempo enteup dina congo tangkal awi bari macokan kembangna, tangkal paré, kituna téh bari ricit disarada.[5]

Asal muasal[édit | édit sumber]

Estrildinae disawang asalna ti India tuluy nyebar ka (habitat Afrika jeung Samudra Pasifik), Numutkeun phylogeny Antonio Arnaiz-Villena et al..[6]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. BirdLife International (2012). "Erythrura prasina". IUCN Red List of Threatened Species (IUCN) 2012. https://www.iucnredlist.org/details/22719699/0. Diakses pada 26 November 2013. 
  2. Sreekar, R., Dayananda, S., Zhao, J.-B.,Li, Q., Wang, X. and Goodale, E. First record of Pin-tailed Parrotfinch Erythrura prasina from China. Birding Asia, 22, 116-117 (2014).
  3. a b BirdLife Species Factsheet
  4. Scientists discover new species in Palawan[tumbu nonaktif]
  5. Ngabrul mangsa nyiar hakaneun
  6. Arnaiz-Villena, A; Ruiz-del-Valle V; Gomez-Prieto P; Reguera R; Parga-Lozano C; Serrano-Vela I (2009). "Estrildinae Finches (Aves, Passeriformes) from Africa, South Asia and Australia: a Molecular Phylogeographic Study". The Open Ornithology Journal 2: 29–36. doi:10.2174/1874453200902010029. http://chopo.pntic.mec.es/biolmol/publicaciones/Estrildinae_finches_2009.pdf. 

Tutumbu ka luar[édit | édit sumber]