Kendal

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Tangkal Kendal keur kembangan

Kendal (Cordia dichotoma) nyaéta tutuwuhan leutik nu jadi di tempat nu séséléké.[1] [2] Ieu tutuwuhan dipikawanoh ogé ku ngaran kendal (Jawa jeung Bali), kendhal (Madura), téo-téo, Nunang (Malayu), Nunang (Sumatera Kulon), Kai Nunak (Pulo Roté), Tatasinunang (Timor), Totéolo (Halmahéra), Lantolo (Gorontalo), jeung Cena (Bugis). Buah kendal wangunna baruleud laleutik kalawan gedéna 0,5 nepi ka 1,5 séntiméter.[3] Antara siki jeung kulitna aya cacai nu leueur jeung cepel matak ku barudak sok dipaké pangrapet keur ngaleugeut papatong.[2][4]

Sumebar[édit | édit sumber]

Salian di Indonesia, kendal ogé bisa kapanggih di India, Tiongkok bagian wétan, Asia Tenggara, Australia, nepi ka Kalédonia Baru. Kendal jadi di pasir sabudeureun basisir, di sisi leuweung bakau, di leuweung bébas, jeung savana. Kendal ogé bisa jadi dina tempat anu luhurna 500 méter dpl. Komo lamun dihaja dipiara mah bakal hirup sanajan dina tempat nu luhurna 1500 méter dpl, salaku tangkal di sisi jalan.[5]

Mangpaat[édit | édit sumber]

Galéri[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Pieter, Baas,; 緒方 健, 藤井智之, 安部 久, (2008). Identification of the Timbers of Southeast Asia and the Western Pacific. Tusukuba, Japan: Kaiseisha press. p. 40. ISBN 9784860992446. 
  2. a b Danadibrata (2013). Kamus Umum Bahasa Sunda. Bandung: Kiblat Buku Utama. p. 343. 
  3. a b c d e f "Pohon Kendal dan Kabupaten Kendal" (dalam bahasa id-ID). Alamendah's Blog. 2010-11-17. https://alamendah.org/2010/11/17/pohon-kendal-dan-kabupaten-kendal/. Diakses pada 2017-12-15 
  4. Hoogerwerf, A.; E.J Brill (1970). Udjung Kulon: The Land of the Last Javan Rhinoceros. Leiden: Brill Archive. p. 37. ISBN 9784860992446. 
  5. "Cordia subcordata". www.iucnredlist.org. Diakses tanggal 2017-12-15. 
  6. S.Pd.H., M.Pd.H., Dr. Putu Sabda Jayendra,; Penjaga Jiwa dari tanah bali Kuno (2019). Barong Brutuk, Penjaga Jiwa dari Tanah Bali Kuno. Leiden: Nilacakra. p. 112. ISBN 9786237352013.