Panthera

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Pikeun kagunaan séjén tina Panthera, tempo Panthera (disambiguasi).
Panthera[1]
Temporal range: Pliosén awal nepi ka Kiwari
Luhur ka handap: lodaya, singa, jaguar, jeung maung tutul.
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Mammalia
Order: Carnivora
Kulawarga: Felidae
Subfamily: Pantherinae
Génus: Panthera
Oken, 1816
Type species
Felis pardus
Linnaeus, 1758
Gambar:Panthera range.png
Panthera range

Panthera nyaéta hiji marga ti famili Felidae (ucing).

Klasifikasi[édit | édit sumber]

Panthera mangrupakeun genus badag, Ucing liar ti kulawarga mamalia (Felidae) jeung kaasup didinya opat spesiés nu loba dipikawanoh, nyaéta singa (Panthera leo), maung (Panthera tigris), jaguar (Panthera onca), jeung méong totol (panthera pardus).[2] Kaaopatna mangrupakeun spésiés ucing anu masih kénéh dianggap unik dina meunangkeun parobahan anatomi, ngamungkinkeun maranéhna pikeun ngagaung.[2] Singa guha mangrupakeun salah sahiji conto nu geus punah tina génus ieu.[2] Genus panthera minuhan kurang leuwih satengah tina tujuh spesies nu masih aya dina subfamili pantherinae (dipikawanoh salaku ucing badag), spésiés laina biasana tina marga Neofalis atawa Uncia, sanajan taksonomi geus terus-terusan mekar.[2] Ngaran panther kadang-kadang dipaké pikeun ngarujuk koléktif kana subfamili ieu.[2] Geus loba debat jeung revisi ngeunaan taksonomi panthera, sarta Felidae umumna, éta mangrupakeun salah sahiji usaha pikeun ngatur kelompok taksonomi nurutkeun garis katurunan sakabéhna.[2] Morfologi, kalakuan, jeung studi genetik geus dilakonan ku manusa pikeun ngabédakeun mana kelompok alam anu masih kénéh patali, didasarkeun kana katurunan umum.[2] Dina sababaraha taksonomi, maung totol salju masih kénéh kaasup kana genus panthera.[2] Salila abad ka-19 jeung ka-20, rupa-rupa penjelajah jeung staff museum sajarah alam geus nyarankeun loba subspésiés, harita disebut salaku ras, pikeun sagala jenis panthera.

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Citakan:MSW3 Wozencraft
  2. a b c d e f g h (en)Klasifikasi panthera diakses 4 Agustus 2015
  • A. Turner: The big cats and their fossil relatives. Columbia University Press, 1997.ISBN 0-231-10229-1


Crystal Clear app babelfish.png