Stasion Gumilir

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Stasion Gumilir

LiveryPapanStasiun 2020.svg

PapanNamaStasiun GM.png
  • Singgetan: GM
  • Nomor: 2311
LokasiGumilir, Cilacap Utara, Cilacap, Jawa Tengah,
Indonésia
Luhur+7 m
OperatorDaérah Operasi V Purwokerto
Letak ti pangkal
Jumlah péron2 (hiji péron sisi jeung hiji peron pulo nu sarua-rua pendék)
Jumlah jalur4
  • Jalur 1: sepur lurus arah Cilacap jeung Maos
  • Jalur 2: sepur lurus arah Karangtalun
Informasi lain
KlasifikasiIII/leutik[2]
Layanan
Ngan pikeun KA barang (kétél/BBM sabangsa avtur jeung semén Holcim Indonésia) sarta pasilangan atawa pasusulan antar karéta api.
Lokasi dina peta

Stasion Gumilir (GM) nyaéta stasion karéta api kelas III/leutik anu perenahna di Gumilir, Cilacap Utara, Cilacap. Stasion anu aya dina tingkat kaluhuran +7 m ieu kaasup ka Daérah Operasi V Purwokerto. Stasion ieu miboga opat jalur kalawan jalur 1 minangka jalur lurus utama, sedengkeun jalur 2 minangka sepur cabang ka Stasion Karangtalun. Euweuh karéta api anu eureun di stasion ieu, iwal ti mun aya pasilangan atawa pasusulan.

Kira-kira 1,5 km ti stasion ieu, aya pacabangan jalur ka Stasion Karangtalun anu aya di aréa pabrik PT Holcim Indonesia Tbk.

Mimiti taun 2012, stasion ieu geus ngagunakeun sistem wésel sarta pasinyalan éléktrik tipeu CBI (Computer Based Interlocking) alias SIL-03 meunang nyieun PT Len Industri Indonésia (Persero) nu kiwari mangrupa sistem pasinyalan panganyarna.[3] Stasion ieu mimitina ngan boga dua jalur karéta api. Saenggeus sistem pasinyalan diganti ku pasinyalan éléktrik, jalurna tuluy nambah jadi opat.

Mimiti 1 Agustus 2015, KA Purwojaya salaku hiji-hijina KA penumpang jalur KA Maos-Cilacap harita geus teu eureun deui ngalayanan panumpang di stasiun ieu ku lantaran stasion ieu dianggap masih kénéh can stéril ti panumpang anu teu boga tikét. Otomatis ti saprak harita stasion ieu ngan ngalayanan KA barang jeung pasilangan atawa pasusulan antar karéta api wungkul.[4]

Insidén[édit | édit sumber]

Di tanggal 10 April 2009, lokomotip karéta api barang CC201-143R anu ngangkut semén ti PT Holcim Indonesia ka Semarang anjlog kira-kira 250 m saacan Stasion Gumilir. Ku sabab kajadian ieu, lalampahan KA Purwojaya ti Jakarta kapaksa katahan sarta nurunkeun panumpang di Stasion Gumilir.[5]

Tingali ogé[édit | édit sumber]

Karéta api

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Subdit Jalan Rel dan Jembatan (2004). Buku Jarak Antarstasiun dan Perhentian. Bandung: PT Kereta Api (Persero). 
  2. Buku Informasi Direktorat Jenderal Perkeretaapian 2014 (PDF). Jakarta: Direktorat Jenderal Perkeretaapian, Kementerian Perhubungan Indonesia. 
  3. Rosalina (19 Desember 2012). "KAI Luncurkan Sistem Sinyal Elektrik Lokal". Tempo.co. Diakses tanggal 5 Oktober 2017. 
  4. [(id) Tak Steril, Stasiun Gumilir Ditutup untuk Penumpang
  5. Lokomotif KA Semen Anjlok di Cilacap

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

(id) Situs Resmi PT Kereta Api Indonesia

Jalur karéta api Cilacap-Kasugihan
Stasion saméméhna:
Stasion Cilacap
Stasion saenggeusna:
Stasion Karangkandri

Koordinat: 7°41′07″S 109°02′33″E / 7.6851609°S 109.0424019°E / -7.6851609; 109.0424019