Usar

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Usar/Akar usar
Vetiveria zizanioides0.jpg
Dapuran usar (Rumput akar wangi)
Klasifikasi ilmiah
Karajaan:
Divisi:
Kelas:
Ordo:
Kulawarga:
Génus:
Spésiés:
C. zizanioides
Ngaran binomial
Chrysopogon zizanioides
Spesies

V. zizanioides

Sinonim[1]

Usar; Vetiveria zizanioides; akar wangi nyaéta hiji tutuwuhan anu asalna tina kulawargga Poaceae. [2] [3] Sok disebut ogé (serai wangi, rumput akar wangi, vetiver, Chrysopogon zizanioides syn. Vetiveria zizanioides, Andropogon zizanioides).

Usar kagolongkeun kana jujukutan, pituin ti nagara India. Tutuwuhan ieu tiasa tumuh sapanjang taun, geus dipikaterang ku balaréa usar mangrupikeun bahan alami kanggo rupi-rupi seuseungitan. Tutuwuhan ieu kagolong kulawarga Poaceae, sareng masih kulawarga sareng séréh ogé paré. Akarna sacara tradisional dipikawanoh pikeun nyeungitan lomari paranti nyimpen baju atanapi barang penting, saperti: batik ogé keris. Seungit anu dikaluarkeun ieu asalna tina minyak atsiri anu dihasilkeun tina akarna. Tutuwuhan ieu mangrupikeun komoditi perdagangan minor sanaos minyakna seueur dianggo dina industri parfum.

Ékologi[édit | édit sumber]

Tutuwuhan usar tumuwuh saé atanapi subur dina tempat anu perenah panengah antawis 700-1600 mdpl. Turun hujan anu saé pikeun dipelak usar kurang leuwih ti 1500–2500 mm unggal taun suhu lingkunganana antara 17-27oC kalayan pH sakitar 6-7. Taneuh anu saé pikeun tumuwuhna tangkal usar mangrupikeun taneuh anu henteu kentel/teuas teuing, kusabab ieu dina taneuh anu padet teuing bakal hésé pikeun narik akar usar engkéna baris aya sababaraha bagéan akar anu tinggaleun napel kénéh kana taneuh, maka éta mangrupikeun salah sahiji jinis taneuh anu saé pikeun pepelakan akar usar. Nyaéta taneuh anu ngandung keusik . Kusabab usar mangrupikeun pepelakan anu tumuh sapanjang taun, kukituna mangsa melakeun téh tiasa dilakukeun iraha waé, Nanging, waktos tandur anu pangsaéna tangtuna dina munggaran usum hujan. Tutuwuhan usar mangrupikeun pepelakan anu tumuwuh cukup gancang (rangsog) , Panén usar tiasa dilakukeun saatos pepelakan umurna nepi ka 8 bulan dina usum halodo.[4]

Produk Primér Usar[édit | édit sumber]

Bagian tangkal tina pepelakan V. zizanioides anu loba dipaké nyaéta akar ieu kusabab akar tutuwuhan ieu ngandung seueur metabolit sekundér tayalian langkung ti 300 sanyawa didominasi ku sanyawa jeung siklik sareng struktur siklik sesquiterpenes sapertos vetivone, khumisol, cadanena, cedrena jeung β-humulena. Kukituna hasil produksi anu utami tina tangkal ieu tayalian akarna. [5]

Kandungan Métabolik Dina Akar Usar[édit | édit sumber]

Tutuwuhan ieu terkenal pikeun kamampuan ngahasilkeun minyak atsiri atanapi anu katelah "minyak vetiver". Minyak ieu seueur dianggo dina prosés ngadamel parfum sareng kosmétik. Minyak ieu seueur dianggo salaku parfum sareng kosmétik sabab ngandung éster anu diwangun tina sanyawa karboksilat asam vetinenik sareng sanyawa vetivenol alkohol.

Poténsi Pengembangan[édit | édit sumber]

Kusabab kamampuanna ngahasilkeun minyak atsiri, Tutuwuhan usar ngagaduhan nilai ékonomi anu luhur. Produksi minyak usar Indonésia dugi ka 89% diproduksi di Jawa Barat, nyaéta di kabupatén Garut kalayan daérah anu makin lega ti taun ka taun dimana di 1988 Daérah anu dianggo perkebunan usar ngan ukur sakitar 1475 ha, sedengkeun di 2003 éta 2400 ha. Maka komoditi ieu kacida penting pikeun ningkatkeun devisa nagara sareng nambihan padamelan kosong. [5]

Standardisasi[édit | édit sumber]

Minyak atsiri mangrupikeun salah sahiji produk sekunder tina pamrosésan usar, nyaéta ngalangkungan prosés pemurnian sahingga résidu minyak usar tiasa diala, minyak ieu seueur dianggo kumargi Indonésia mangrupikeun penghasil minyak atsiri, ku sabab éta pikeun minyak atsiri sorangan parantos ngagaduhan standar, nyaéta standar nasional Indonésia atanapi SNI, pikeun standar internasional minyak atsiri ti usar ogé parantos distandarkeun ku International Standarization Organization. Sababaraha parameter/katangtuan anu biasana dianggo salaku standar pikeun ngaidentipikasi kualitas minyak atsiri kalebet jumlah asam sareng kaleyuran dina alkohol. Jumlah asam nunjukkeun tingkat asam lemak bébas dina minyak atsiri, Parameter ieu penting dina standarisasi minyak atsiri tina akar wangu sabab éta raket pisan hubunganana sareng bau karakteristik minyak atsiri. Dimana standar kualitas jumlah asam dina minyak atsiri anu saé dina kisaran 10-35, kualitas minyak atsiri anu dipikagaduh dipangaruhan pisan ku metode ékstraksi anu dianggo. Sedengkeun kaleyuran dina étanol dina minyak atsiri ngagaduhan standar kualitas numutkeun SNI nyaéta 1: 1 larutan anu jelas.

Kajian Metabolomik Akar Wangi[édit | édit sumber]

Salah sahiji studi metabolomika anu parantos dilakukeun kana pepelakan usar tayalian ngaidéntifikasi jalur métabolisme anu aya hubunganana sareng sabaraha loba kandungan sareng detoksifikasi logam beurat nganggo cara panalungtikan "metabolic profiling". Desain panilitian dilaksanakeun ku cara masihan sababaraha konsentrasi kalungguhan logam timbal kana budaya hidroponik usar, teras sasari métabolit anu aya dina akar sareng pucuk pepelakan teras dianalisis nganggo instrumen LC/MS, saatos nampi data spéktrum, teras dianalisis multivariat. Analisis multvariat nunjukkeun hasil dina kayaan induksi tinggi tina sababaraha jalur metabolisme utama sapertos metabolisme gula sareng metabolisme asam amino. Salaku tambahan, perlakuan ogé ningkatkeun produksi tingkat luhur osmoprotectants sapertos betaine sareng poléol ogé produksi asam organik chelating logam. Panilitian ieu nyayogikeun wawasan anu komprehensif kana kumaha pepelakan ieu ngaréspon setrés lingkungan, khususna setrés tina logam beurat.

Narwastu dina Alkitab[édit | édit sumber]

Upami ditingali dina kontéks Alkitab, khususna dina Perjanjian Anyar, maka urang bakal mendakan yén narwastu mangrupikeun salét atanapi minyak anu mahal pisan. Didamel tina pepelakan India anu mahal. Nilai bahan dituang kana sirah Yesus ku awéwé di Betania (Mrk. 14:3).[6]


Tutumbu ka luar[édit | édit sumber]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. "The Plant List: A Working List of All Plant Species". Diakses tanggal May 8, 2014. 
  2. Damayanti, Dewi; dr Prapti utami, Novi Widianti, Nina Wulandari, Agung Sugiarto, Tinton Dwi Putra (2008). Buku Pintar Tanaman Obat: 431 jenis tanaman penggempur aneka penyakit. Jakarta: AgroMedia. p. 63. ISBN 9789790061941. 
  3. KBBI - narwastu
  4. Zakaria, Akhmad; Aditiawati, Pingkan; Rosmiati, Mia (2017-12-01). "Strategi Pengembangan Usahatani Kopi Arabika (Kasus pada Petani Kopi Di Desa Suntenjaya Kecamatan Lembang Kabupaten Bandung Barat, Provinsi Jawa Barat)". Jurnal Sosioteknologi 16 (3): 325–339. doi:10.5614/sostek.itbj.2017.16.3.7. ISSN 1858-3474. http://dx.doi.org/10.5614/sostek.itbj.2017.16.3.7. 
  5. a b Chahal, K. K., Kaushal, S., & Sandhu, A. K. (2015). Chemical composition and biological properties of Chrysopogon zizanioides (L.) Roberty syn. Vetiveria zizanioides (L.) Nash-A Review. Indian Journal of Natural Products and Resources (IJNPR)[Formerly Natural Product Radiance (NPR)], 6(4), 251-260
  6. Browning, W (2015). Kamus Alkitab. Jakarta: BPK Gunung Mulia. p. 286.