Dhaka

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Keur kagunaan lian, tempo Dhaka (disambiguasi).
Dhaka
ঢাকা
—  Ibu kota  —
Cicirén Dhaka (saarah jarum jam ti luhur): Majelis Nasional, pamandangan Motijheel, Masigit Baitul Mukarram, bécak, Ahsan Manjil, Shaheed Minar, pamandangan Karwan Bazar
Dhaka is located in Bangladés
Dhaka
Lokasi Dhaka di Bangladés
Koordinat: 23°42′0″N 90°22′30″E / 23.7, 90.375Koordinat: 23°42′0″N 90°22′30″E / 23.7, 90.375
Nagara Bangladés
Divisi Divisi Dhaka
Distrik Distrik Dhaka
Ngadeg 1608
Status kota 1947
Aréa
 - Ibu kota 360 km2
Kaluhuran[1] 4 m (13,12 ft)
Populasi (2008)[2]
 - Ibu kota 7.000.940
 Kapadetan 23.029/km²
 Métro 12.797.394
Zona wanci BST (UTC+6)
Kode pos 1000, 1100, 12xx, 13xx
Kode telepon nasional +880
Kode telepon 02
GDP PPP (2008) $78 milyar[3]
Situs web Ramatloka resmi

Dhaka (Basa Benggala: ঢাকা; lapal Basa Benggala: [ˈɖʱaka]; éjahan heubeul: Dacca,[4] baheulana Jahangirnagar[5] dina jaman Kakaisaran Mughal) nyaéta ibu kota Bangladés sarta kota utama di Divisi Dhaka. Dhaka mangrupa mégapolitan sarta salah sahiji ti kota-kota utama di Asia Kidul. Dhaka aya di gigireun Walungan Buriganga. Dhaka, sareng wewengkon métropolitanna, miboga populasi kira-kira langkung ti 12 yuta jiwa dina taun 2008, teras jadi kota nu panggedéna di Bangladés.[2] Dhaka mangrupa kota nu panggedéna sadunya ka-9[6] sarta kota nu pangpadetna sadunya ka-28. Dhaka miboga lalandia Kota Masigit[7] sarta jeung 400.000 bécak, kota ieu ogé dilandi Ibu Kota Bécak Dunya.[8]

paDhaka kiwari mangrupa puseur kahirupan pulitik, budaya, jeung ékonomi di Bangladés.[9] Sanajan prasarana perkotaanana mangrupa nu pangmajuna di nagarana, Dhaka miboga masalah perkotaan saperti polusi jeung kalobaan pangeusi. Kota ieu ogé miboga asupan populasi ti warga sanagara, nu dumasar laporan, nyieun Dhaka salaku kota panggancangna tumbuhna sadunya.[10]

Kota kembar[édit | sunting sumber]

Nagara Kota Nagara bagian / Wewengkon
Cina Cina National Emblem of the People's Republic of China.svg Guangzhou Propinsi Guangdong
India India Emblem of India.svg Kolkata Benggala Kulon

Tingali ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. "Dhaka, Bangladesh Map". National Geographic. Diakses pada 6 Séptémber 2009. 
  2. a b "Statistical Pocket Book, 2008" (PDF). Bangladesh Bureau of Statistics. Diakses pada 15 Agustus 2009. 
  3. http://www.ukmediacentre.pwc.com/imagelibrary/downloadMedia.ashx?MediaDetailsID=1562
  4. "PAKISTAN: Dacca, City of the Dead", 3 May 1971. Disalin 15 November 2011.
  5. "About Dhaka". btd. Diakses pada 15 Nopémber 2011. 
  6. Bank Dunya (30 Juli 2010). Country Assistance Strategy for the People's Republic of Bangladesh for the Period FY11-14, kaca 4.
  7. "everything about our city". Dhaka City. Diakses pada 8 Méi 2010. 
  8. Lawson, Alastair, "Dhaka's beleaguered rickshaw wallahs", BBC News, 5 October 2002. Disalin 2009-09-19.
  9. "Price Information of Essential Commodities" (dalam bahasa Bengali) (php). National Web Portal, Government of Bangladesh. Diakses pada 27 Pébruari 2009. 
  10. "Danger in Dhaka, the fastest-growing city", BBC News, 7 July 2010.

Bacaaan salajengna[édit | sunting sumber]

  • (1991) Sharuf Uddin Ahmed Dhaka -past present future, The Asiatic Society, Dhaka.
  • Karim, Abdul (1992). History of Bengal, Mughal Period (I).
  • Pryer, Jane (2003). Poverty and Vulnerability in Dhaka Slums: The Urban Livelihood Study, Ashgate Publishing. OCLC 123337526 OCLC 243482310 OCLC 50334244 OCLC 50939515.
  • Rabbani, Golam (1997). Dhaka, from Mughal outpost to metropolis, University Press, Dhaka.
  • Sarkar, Sir Jadunath (1948). History of Bengal (II).
  • Taifoor, S.M. (1956). Glimpses of Old Dacca.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Dhaka ku jalan nyungsi proyék sawargina Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Citakan:Dhaka Citakan:Dhakaplaces

Citakan:List of Asian capitals by region

Citakan:Bangladesh-stub