Wi (kana)

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
(dialihkeun ti )
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Japanese Hiragana kyokashotai WI.png
Hiragana
Japanese Katakana WI.png
Katakana
Transliteration: wi
Man'yōgana: ,
Unicode:
kana - gojūon
n wa ra ya ma ha na ta sa ka a
tsu wi ri mi hi ni chi shi ki i
ru yu mu fu nu tsu su ku u
we re me he ne te se ke e
wo ro yo mo ho no to so ko o

, dina hiragana, atawa dina katakana, mangrupa kana Jepang anu teu kaanggo deui. Tiap hurup ngaréprésentasikeun hiji mora. Diperkirakeun yén ゐ ngaréprésentasikeun /ɰi/ jeung ゐ ogé い ngindikasikeun panyébatan anu béda nepi diantara jaman Kamakura nepi ka jaman Taishō, yén kaduana miboga sora /i/. Kana ieu teu digunakeun deui mimiti taun 1946, digantikeun ku い jeung イ. Dina penggunaan modérn, kana ieu tos jarang dipaké deui. Dina onomatopoeia jeung kata serapan asing, bentuk katakana ウィ (U-[small-i]) leuwih dipilih.

Dina penggunaan modérn, kana ieu digunakeun dina panyébutan Jépang Nikka Whiskey, anu ditulis "ニッカウヰスキー" (nikka uwisukī) jeung ngaran duo komédian Yoiko anu ditulis "よゐこ" (yowiko).

Garis[édit | édit sumber]

Runtuyan garis dina nulis ゐ
Runtuyan garis dina nulis ヰ

Tempo oge[édit | édit sumber]

Wiktionary-logo-su-without-text.svg
Tempo , dina Wiktionary, kamus bébas.
Nulis.jpg