Béda révisi "Kampung Naga"

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
169 bita ditambahkeun ,  1 tahun yang lalu
m
Nambihkeun cutatan
m
m (Nambihkeun cutatan)
{{rapihkeun}}
[[Image:KampungNaga.jpg|thumb|right|300px|Paimahan di Kampung Naga]]
'''Kampung Naga''' nyaéta hiji [[kampung]] [[tradisional]] anu aya di kampung [[Néglasari]] Kacamatan [[Salawu]], Kabupaten [[Tasikmalaya]], [[Jawa Kulon]].<ref name="Suhandi">{{Citation | last =Suhamihardja| first = A. Suhandi| coauthors =A. Suhandi| year = 1991| title =Kesenian, arsitektur rumah, dan upacara adat Kampung Naga, Jawa Barat|page=43775|location=University of California| publisher =Departemen Pendidikan dan Kebudayaan| isbn =-}}</ref> Ngaranna Naga sorangan rada anéh, sabab sakumaha urang terang naga mangrupa ciri kabudayaan [[Cina]].<ref name="Suhandi"/> Samentara di ieu Désa, tiasa nyarios jauh tina pangaruh éta.<ref name="Suhandi"/> Henteu aya ornamén atanapi malah gambar [[sato]] naga di Kampung Naga.<ref name="Suhandi"/> Aya anu nyebatkeun, nami Naga asalna tina "Na Gawir", basa Sunda anu hartosna "janten gawir." Ieu ku sabab kampung ieu di lamping [[susukan]] Ciwulan.<ref name="Suhandi"/>
'''Kampung Naga''' mangrupikeun kampung tradisional anu aya di kampung Neglasari Kecamatan Salawu, Kabupaten Tasikmalaya, Jawa Kulon.
 
Ngeunaan asal usulna [[Désa]], nyarios asalna tina tokoh Sembah Dalem Eyang Singapuraarana.<ref name="Apri"/> Anjeunna ogé murid ti Sunan Gunung Jati anu ditugaskeun nyebarkeun Islam ka kulon.<ref name="Abdurrahman"/> Dina perjalananna, anjeunna lirén di désa Neglasari, ayeuna mangrupikeun bagian tina Kecamatan Salawu di Tasikmalaya.<ref name="Apri"/> Ti kampung éta, anjeuna sareng murid-muridna teras muka tempat anu ayeuna Kampung Naga.<ref name="Abdurrahman">{{Citation | last =Misno Bambang Prawiro| first = Abdurrahman| coauthors =Rizky Selvasari| year = 2015| title =Pesona Budaya Sunda:: Etnografi Kampung Naga|page=22|location=Yogyakarta| publisher = Deepublish| isbn =9786232091047}}</ref> Makam Sembal Dalem Singapuraarana perenahna di [[leuweung]] sisi kulon désa sareng disalametkeun ku warga.<ref name="Abdurrahman"/><ref name="Apri">{{Citation | last =Subagio| first = Apri| coauthors =Nadia SR| year = 2013| title =Go Go Indonesia; 101 Alasan Bangga Jadi Ank Indonesia|page=110|location=Cibubur, Kakarta timur| publisher =Cerdas Interaktif| isbn =9789797883607}}</ref>
Ngaranna Naga sorangan rada aneh, sabab sakumaha urang terang naga mangrupa ciri kabudayaan Cina. Samentara désa tiasa nyarios jauh tina pangaruh éta. Henteu aya ornamén atanapi malah gambar sato naga di Kampung Naga.
 
Kiwari ayeuna, populasi Kampung Naga diperkirakeunkurang sakitarleuwih aya kana 300 langkung jalma, dibagi kana 109 rumah tangga (KK).<ref name="Astuti"/> Ku sabab éta aya 109 imah di Kampung Naga, ditambah 4 gedong khusus, janten aya 113 gedong-gedong khususnu ieungahaja diwangundiadegkeun.<ref name="Astuti"/> Bumi Ageung (bumi pikeun ngajaga pusaka sareng dianggap sakti) Bumi Patemon (tempat pikeun perhimpunan komunitas) Masjid Lee (Panundaan [[béas]]).<ref ti:name="Astuti"/>
Aya anu nyebatkeun, nami Naga asalna tina "Na Gawir", basa Sunda yatu anu hartosna "janten gawir." Ieu ku sabab kampung ieu di lamping susukan Ciwulan.
 
Salaku masarakat agraria, mata pencaharian sapopoé lolobana warga di Kampung Naga aya [[patani]] utamana kana melak [[paré]].<ref name="Astuti"/> Salian ti pertanian, aya ogé sababaraha warga anu ngingu sasatoan.<ref name="Astuti"/> Nu ilahar digedékeun nyaéta [[hayam]] luang sareng [[embé]].<ref name="naga3"/> Ku sabab loba turis anu ngadatangan Kampung Naga, sawareh warga ogé ngamangpaatkeun pikeun balantik barang-barang karajinan, kadaharan, jeung sajabana. <ref name="naga3">{{cite book|year 1995|title=Sistem Keyakinan Pada Masyarakat Kampung Naga dalam Mengelola Lingkungan Hidup (Studi Tentang Pantangan dan Larangan)|first=Siti|last=Maria|coauthor=Rosyadi,Dewi Indrawati,Renggo Astuti|Place=Jakarta|editor=Sigit Widiyanto}}</ref><ref name="Astuti"> {{Citation | last =Astuti| first = Dewi| coauthors =Risma Rismawati| year = 2009| title =Adat Istiadat: Masyarakat Jawa Barat|page=3 - 5|location=Jakarta| publisher =Pt Sarana Panca Karya Nusa| isbn =9789797883607}}</ref>
Ngeunaan asal usulna désa, nyarios asalna tina tokoh Sembah Dalem Eyang Singapuraarana. Anjeunna ogé murid ti Sunan Gunung Jati anu ditugaskeun nyebarkeun Islam ka kulon.
 
Dina perjalananna, anjeunna lirén di désa Neglasari, ayeuna mangrupikeun bagian tina Kecamatan Salawu di Tasikmalaya. Ti kampung éta, Singapur sareng murid-muridna teras muka tempat anu ayeuna Kampung Naga.
 
Makam Sembal Dalem Singapuraarana perenahna di leuweung sisi kulon désa sareng disalametkeun ku warga.
 
Kiwari ayeuna, populasi Kampung Naga diperkirakeun sakitar 300 langkung jalma, dibagi kana 109 rumah tangga (KK). Ku sabab éta aya 109 imah di Kampung Naga, ditambah 4 gedong khusus, janten aya 113 gedong-gedong khusus ieu diwangun ti:
 
Bumi Ageung (bumi pikeun ngajaga pusaka sareng dianggap sakti) Bumi Patemon (tempat pikeun perhimpunan komunitas) Masjid Lee (gudang nasi)
 
Salaku masarakat agraria, mata pencaharian lolobana warga di Kampung Naga aya patani sareng pepelakan utami nyaéta béas. Salian ti pertanian, aya ogé sababaraha warga anu ngokolakeun tatanén. Sato umumna digedékeun nyaéta hayam luang sareng embé. ku sabab jumlah turis anu ngadatangan Kampung Naga, sababaraha warga ogé nyandak inisiatif pikeun ngadamel barang-barang tangan atanapi perdagangan barang / minuman lemes.
 
Ngaranna Naga sorangan rada aneh, sabab sakumaha urang terang naga mangrupa ciri kabudayaan Cina. Samentara désa tiasa nyarios jauh tina pangaruh éta. Henteu aya ornamén atanapi malah gambar sato naga di Kampung Naga.
 
Aya anu nyebatkeun, nami Naga asalna tina "Na Gawir", basa Sunda yatu anu hartosna "janten gawir." Ieu ku sabab kampung ieu di lamping susukan Ciwulan.
 
Ngeunaan asal usulna désa, nyarios asalna tina tokoh Sembah Dalem Eyang Singapuraarana. Anjeunna ogé murid ti Sunan Gunung Jati anu ditugaskeun nyebarkeun Islam ka kulon.
 
Dina perjalananna, anjeunna lirén di désa Neglasari, ayeuna mangrupikeun bagian tina Kecamatan Salawu di Tasikmalaya. Ti kampung éta, Singapur sareng murid-muridna teras muka tempat anu ayeuna Kampung Naga.
 
Makam Sembal Dalem Singapuraarana perenahna di leuweung sisi kulon désa sareng disalametkeun ku warga.
 
Kiwari ayeuna, populasi Kampung Naga diperkirakeun sakitar 300 langkung jalma, dibagi kana 109 rumah tangga (KK). Ku sabab éta aya 109 imah di Kampung Naga, ditambah 4 gedong khusus, janten aya 113 gedong-gedong khusus ieu diwangun ti:
 
Bumi Ageung (bumi pikeun ngajaga pusaka sareng dianggap sakti) Bumi Patemon (tempat pikeun perhimpunan komunitas) Masjid Lee (gudang nasi)
 
Salaku masarakat agraria, mata pencaharian lolobanaana warga di Kampung Naga aya patani sareng pepelakan utami nyaéta béas. Salian ti pertanian, aya ogé sababaraha warga anu ngokolakeun tatanén. Sato umumna digedékeun nyaéta hayam luang sareng embé. ku sabab jumlah turis anu ngadatangan Kampung Naga, sababaraha warga ogé nyandak inisiatif pikeun ngadamel barang-barang tangan atanapi perdagangan barang / minuman lemes.
 
<ref name="naga3">{{cite book|year 1995|title=Sistem Keyakinan Pada Masyarakat Kampung Naga dalam Mengelola Lingkungan Hidup (Studi Tentang Pantangan dan Larangan)|first=Siti|last=Maria|coauthor=Rosyadi,Dewi Indrawati,Renggo Astuti|Place=Jakarta|editor=Sigit Widiyanto}}</ref>
 
==Adat==
Béda ti masarakat adat ilaharna, urang Kampung Naga mah campur jeung masarakat modéren, ngagem [[Islam]], tapi masih pengkuh miara adat karuhun.<ref name="Widiyanto">{{Citation | last =Widiyanto| first = Sigit| coauthors =Siti Maria, Rosyadi, Dewi Indrawati, Renggo Astuti| year = 1995| title =Sistem Keyakinan Pada Masyarakat Kampung Naga dalam Mengelola Lingkungan Hidup (Studi Tentang Pantangan dan Larangan)| publisher =Direktorat Jenderal Kebudayaan| isbn =-}}</ref> Dina hiji sisi masarakatna bisa narima kamodérenan kayaning ayana tipi, listrik, jeung sajabana, tapi dina sisi séjén maranéhna tetep nyepeng adat karuhunna (wangunan [[imah panggung]] tina anyaman [[awi]], [[hateup]] [[injuk]], miara [[leuweung]], melak [[paré]] variétas lokal, jsb.).<ref name="Widiyanto"/> Numutkeun Ahman Sya, salah saurang guru besar UNSIL Tasikmalaya, pengkuhna masarakat Kampung Naga téh utamana mah dina hal taat hukum, gotong royong, jeung basajan (teu konsumtif).<ref name="Widiyanto"/>
 
Di antara upacara adat nu dilaksanakeun di Kampung Naga nyaéta:
 
==Rupa wangunan==
Wangunan di Kampung Naga boh [[imah]], [[masjid]], balé patemon, atawa [[leuit]] bentukna sarua. Luhurna ditutupan ku hateup jeung injuk (tutup wuwung). Pindingna tina [[bilik]] sedengkeun pantona tina serat [[hoé]], kabéhanana nyanghareup ka kalér atawa kidul.<ref name="Widiyanto"/> Ornamén arsitéktur has Kampung Naga nu lianna nyaéta susunan [[batu]] nu rapih.<ref name="Widiyanto"/>
 
==Objék wisata==
Kampung Naga mangrupa salah sahiji objék wisata di Tatar Sunda nu loba dijugjug ku wisatawan jero jeung luar negri, rata-rata kana 40 rébuan urang per taun.<ref name="Astuti"/> <ref name="Widiyanto"/>
 
==Bacaan salajengna==
2.845

éditan

Menu navigasi