Lohor

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Sahadat, atawa panyaksén kaislaman
Artikel ieu salasahiji tina séri
Islam
Kosakecap Islam
Rukun Islam
Sahadat
SolatZakat
Saum
Munggah haji ka Mekah
Kota Suci
MekahMadinah
YerusalemKarbalaKufah
Kajadian
HijrahKalénder IslamIdul Fitri
Idul AdhaAsyuraMaulid
Wangunan
MasjidMunara
MihrobKa'bah
Arsitéktur Islam
Kakawasaan fungsional
MuadzinImamMulloh
AyatullohMufti
Rujukan Ajaran
Qur'anHaditsSunnah
FiqihFatwaSyari'ah
Golongan
Sunni (Pamikiran:
Hanafi, Hambali, Maliki, Syafi'i)
Syi'ah: Itsna Asy'ariah, Ismailiyah,
Zaidiyah
Séjénna: Mu'tazilahKhawarizmi
Pergerakan
Sufi
WahabiSalafi

Solat Lohor (Basa Arab: صلاة الظهر‎) nya éta solat sanggeus tengah poé (tapi saméméh kalangkang sarangéngéngaleuwihan panjang barang aslina). Dilakukeun unggal poé ku urang Muslim, mangrupakeun salasahiji tina solat lima . Solat lima waktu sacara koléktif ngawangun salasahiji tina Rukun Islam, dina Islam Sunni, sarta salasahiji tina (sapuluh) Furuu'-ad-diin dina Islam Si'ah. Nalika indit-inditan, numutkeun sabasaraha madhab, bisa diqoshor jadi dua roka'at atawa dihijikeun jeung solat Asar. Solat Lohor disebutkeun dina Al Qur'an Q.S 17:78.

Dina Islam Sunni atawa Si'ah, solat opat roka'at diwajibkeun sarta bacaannana dibaca 1 (anca). Dina Islam Sunni, fardu opat roka'at jeung sunnah 2 roka'at sabadana kacida dianjurkeunnana.

Dina poé Juma'ah, solat Lohor diganti ku solat Juma'ah, nu mangrupakeun kawajiban pikeun sakabéh Muslim lalaki nu geus balég, dumuk di hiji tempat sarta teu boga hahalang saperti gering jeung sajabana.

Wanci[édit | sunting sumber]

Wanci lohor ditangtukeun béda-béda ku sababaraha golongan Islam. Tapi nu pasti, panghadé-hadéna nyaéta buru-buru ngadegkeun solat nalika wanci geus manjing, sarta kacida goréngna lamun heug kudu nunda-nunda.

Islam Si'ah[édit | sunting sumber]

Wanci numutkeun Islam Si'ah nyaéta:

  • Mimiti: nalika sarangéngé geus ngaliwatan celestial meridian (true noon), persisna tengah-tengah antara sarangéngé kaluar jeung. Nyaéta nalika sarangéngé aya dina titik pangluhurna di langit.
  • Pungkasan: saméméh wanci Asar.

Islam Sunni[édit | sunting sumber]

Wanci numutkeun Islam Sunni nyaéta:

  • Mimiti: nalika sarangéngé geus ngaliwatan celestial meridian (true noon), persisna tengah-tengah antara sarangéngé kaluar jeung. Nyaéta nalika sarangéngé aya dina titik pangluhurna di langit.
  • Pungkasan: nalika dimimitiannana wanci Asar (aya kateupanujuan persisna iraha ieu wanci kajadian). Numutkeun madhab Maliki, wanci dharoori time (Time of Necessity for those who had a legitimate excuse to miss the prayer during the Prescribed Time) for Dhuhr lasts all the way until sunset, i.e. the beginning of Maghrib prayer. Thus, according to the Maliki school, if someone prays Dhuhr 30 minutes before sunset, he is considered to have prayed the prayer "on time", though he would be sinful if he had delayed that long without a legitimate excuse.

Catetan[édit | sunting sumber]

1Saperti pikeun solat nyorangan. Bacaan henteu ditarikkeun kajaba takbir nu nandaan tiap tahap dina solat.

Tempo Ogé[édit | sunting sumber]

  • Solat
  • Subuh (solat fajar)
  • Lohor (solat tengah poé)
  • Asar (solat lingsir panonpoé)
  • Magrib (solat surup panopoé)
  • Isa (solat peuting)