Pulo Lombok

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Pulo Lombok (total populasi dina taun 2001: 2.722.123 jiwa)nyaéta hiji pulo di lesser Sunda islands atawa Nusa Tenggara nu dipisahkeun ku Selat Lombok ti Bali di sebelat kulon jeung nu Alas Selat ka wétan Sumbawa. Pulo jawa nyaéta kurang leuwih buleud jeung jenis "buntut" dina kidul-kulon nu panjangna kurang leuwih 70 km. Pulo ieu wewengkon 5.435 km2, cara nempatkeun eta dina pangkat 108 ti list of islands ku wewengkon di dunya. Utama kota di pulo jawa nyaéta Mataram Kota.

Administrasi division[édit | édit sumber]

Infra beureum poto satelit nunjukeun pulo Lombok jeung kawah Gunung Rinjani

Lombok milik province of West Nusa Tenggara jeung pulo sorangan dibagi jadi 4 Kacamatan jeung 1 kota-Kota:

  • Kota Mataram
  • Kabupatén Kulon Lombok
  • Kabupatén Tengah Lombok
  • Garut East Lombok
  • Kabupatén Kalér Lombok

Géografi[édit | édit sumber]

Nu Lombok selat tanda wates flora jeung fauna of Asia. Dimimitian ti pulo Lombok ka wétan, flora jeung fauna salajengna demonstrate kasaruaan jeung flora jeung fauna kapanggih di Australia ti AsiaSalah ngutip: Tag <ref> tidak sah atau memiliki nama yang salah.. Nu élmuwan anu kahiji nyatakeun ieu nyaéta Alfred Russel Wallace, a British dina abad ka-19. Ngahargaan-na tuluy limit ieu disebut Wallace Line.

Topografi pulo didominasi ku gunung Rinjani ngahontal jangkung 3.726 méter di luhur permukaan laut nyieun eta nu katilu pangluhurna di Indonesia. Gunung panungtungan bitu dina bulan juni-juli taun 1994. Dina taun 1997 wewengkon gunung jeung Segara Anak lake di tengah dinyatakeun ditangtayungan ku pamaréntah. Wewengkon kidul pulo diwangun lolobana tina lahan subur dipaké pikeun tatanén, komoditas nu biasana dipelak di wewengkon ieu, antara séjén, jagong, béas, kopi, bako jeung kapas.

Démografi[édit | édit sumber]

Kira-kira 80% tina populasi pulo nu Sasak suku, suku anu masih deukeut ka tribal bangsa Bali, tapi lolobana nganut agama Islam. Sesa populasi urang Bali, Indonésia, Cina , jeung arab.

Basa sunda[édit | édit sumber]

Nu basa Indonésia salaku basa nasional, pangeusi pulo Lombok (utamana Sasak), ngagunakeun Sasak basa salaku primér basa sunda dina paguneman sapopoé. Dina sakabéh Lombok sorangan Sasak basa bisa kapanggih dina opat dialek anu béda, nyaéta dialek kalér Lombok , puseur, kalér jeung tenggara. Salian jumlah pangeusi suku Bali anu dwells dina Lombok (lolobana ti urut Karajaan Karangasem), di sababaraha tempat, utamana di jawa Barat Lombok jeung Municipality of Mataram bisa kapanggih dina township nu ngagunakeun Bali basa sunda salaku basa paguneman sapopoé.

Agama[édit | édit sumber]

Lolobana nu nyicingan Lombok pulo, utamana Sasak suku nganut agama Islam. Kadua panggedena agama professed di pulo ieu nyaéta agama Hindu, nu dirangkul ku populasi Bali , jumlahna kurang leuwih 15% tina sakabéh populasi dina aya. Panganut tina Kristen, Budha jeung nu séjénna agama ogé bisa kapanggih, jeung utamana dirangkul ku migran ti suku beda jeung etnik cicing di pulo ieu. Organisasi agama nu panggedéna di Lombok aya warga di basisir basisir kidul Wathan (NW), organisasi ogé ngadegkeun loba Islam lembaga atikan jeung tingkat nu beda-beda ti tingkat panghandapna nepi ka kuliah.

Di Garut Kalér Lombok, persis di wewengkon Bayan, utamana di antara maranéhanana anu manula, bisa jadi kapanggih panganut aliran Wetu Telu (tilu). Teu kawas umum pengikut ajaran Islam ngalakukeun salat lima kali dina hiji poé, panganut ieu prakték pangajaran salat fardhu ngan dina tilu waktu nu tangtu.[rujukan?]

Dina Cakranegara (baheulana kawanoh salaku karajaan Cakranegara) Mataram ayeuna, sakali kapanggih Papyrus Naskah Kuna ku Ekspedisi walanda (KNIL) terus disalin jeung dibawa ka Walanda, naskah ejection sabenerna di Karajaan Selaparang (ayeuna ngeunaan Pringgabaya wewengkon, East Lombok), tapi di waktu perang antara Bali jeung Lombok, Selaparang raya geus leungit sabab diserang ujug-ujug, jeung pamustunganana kabéh harta milik karajaan selaparang nyita ku pasukan ti Bali, sésa nu teu meunang dibawa jauh jeung saterusna dibeuleum. Kaasup emas makuta Raja selaparang (Pemban Selaparang) jeung naskah ejection negara Kertagama nu dipelajarai ku Lalaki jeung Perwira karajaan Selaparang.[rujukan?]

Sajarah[édit | édit sumber]

Nurutkeun eusi Babad Lombok, nu pangkolotna raya yén sakali maréntah di pulo ieu disebut Karajaan Laeq (di sasak laeq hartina jaman baheula), tapi sumber séjén nyaéta Babad Suwung, nyebutkeun yén karajaan pangkolotna di Lombok nyaéta Karajaan Suwung , nu diwangun sarta dipingpin ku Raja Betara Rasa. Karajaan Suwung mangka subsided jeung diganti ku Karajaan Lombok. Dina abad ka-9 nepi ka-11-abad ka ngadeg Karajaan Sasak saterusna dielehkeun ku salah sahiji karajaan nu asalna ti Bali di waktu nu. Sababaraha séjén karajaan nu kungsi ngadeg di pulo Lombok, antara séjén Pejanggik, Langko, Bayan, Sokong Samarkaton jeung Selaparang.

Selaparang karajaan sorangan nembongan dina dua période, nyaéta di abad ka-13 sareng abad ka-16. Selaparang raya kahiji karajaan Hindu jeung aturan-na réngsé jeung datangna ekspedisi ti Karajaan Majapahit dina taun 1357. Karajaan Selaparang kadua nyaeta Islam raya jeung aturan-na réngsé dina 1744 sanggeus kalah ku gaya digabungkeun of Karajaan Karangasem ti Bali jeung Arya Banjar Getas nu kulawarga karajaan anu defected ka Selaparang sabab tina masalah jeung raja Selaparang.[1] Dijajah Bali conjures up pangaruh budaya Bali anu kuat di sisi kulon Lombok, saperti dina tari jeung warisan wangunan (misalna Puri Cakranegara di Ampenan). Anyar dina 1894 Lombok bebas ti pangaruh Karangasem alatan campur Batavia (Hindia walanda) nu mana alatan ayana pemberontakan Sasak urang ngondang maranehna pikeun datang. Tapi, Lombok jeung saterusna dina dominion of Hindia walanda langsung.[rujukan?]

Asupna Jepang (1942) ngajadikeun otomatis Lombok ieu dina kontrol pamaréntah penjajahan Jepang wewengkon wétan. Sanggeus Perang Dunya II Lombok ieu dina Kaayaan Wétan Indonesia, saméméh saterusna dina taun 1950 ngagabung jeung Républik Indonésia.

Pariwisata[édit | édit sumber]

Lombok dina loba cara nu sarua ka Bali, jeung dina dékade tina taun 1990-an mimiti dipikawanoh ku wisatawan asing. Tapi jeung mecenghulna krisis moneter nu pencét Indonesia dina ahir taun 1997 jeung krisis-krisis nu datang jeung éta, potensi pariwisata anu rada digusur. Teras dina awal taun 2000 aya karusuhan antara étnis jeung inter-iman sapanjang Lombok jadi kajadian masif budalan of minoritas. Maranehna utamana lunta ka pulo Bali. Tapi sababaraha heubeul selang mangka kaayaan geus jadi kondusif jeung maranehna geus balik deui. Dina taun 2007 sektor pariwisata anu ngan sector di Lombok, nu ngembang.

Hiji objek pariwisata[édit | édit sumber]

Wisata alam[édit | édit sumber]

  • Pantai Senggigi
  • Cakranegara
  • Gili Air
  • Gili Meno
  • Gili Trawangan
  • Gunung Rinjani
  • Pantai Kuta, Lombok
  • Sembalun
  • Tetebatu
  • Sendang Gile Curug
  • Gili Nanggu
  • Gili Sundak
  • Gili Tangkong
  • Monyét Leuweung Pusuk
  • Sentanu
  • Pink Basisir (Kacamatan East Lombok)
  • Curug Dewi shawl
  • Désa Bilok Petung

Pariwisata budaya[édit | édit sumber]

  • Rambitan
  • Sade Désa
  • Sukarara
  • Hukum Islam, Nurutkeun Surat Bayan Beleq
  • Pura Suranadi
  • Pura Lingsar
  • Narmada Park
  • Dia Mayura
  • Kuna Masjid Bilok Petung
  • Banyumulek Désa

Rujukan[édit | édit sumber]

Tempo ogé[édit | édit sumber]

  • Perisean
  • Nyongkolan

Tumbu luar[édit | édit sumber]