Républik Démokratik Arab Sahrawi

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
الجمهورية العربية الصحراوية الديمقراطية
Al-Jumhūrīyya al-`Arabīyya aṣ-Ṣaḥrāwīyya ad-Dīmuqrāṭīyya
República Árabe Saharaui Democrática
Républik Démokratik Arab Sahrawi
Bandéra Républik Démokratik Arab Sahrawi Lambang Républik Démokratik Arab Sahrawi
Motto
حرية ديمقراطية وحدة
Lagu
"Yā Banīy As-Saharā"
Location of Républik Démokratik Arab Sahrawi
Lokasi  Républik Démokratik Arab Sahrawi  (paul kolot)

– di Afrika  (paul ngora & kulawu kolot)
– di Uni Afrika  (paul ngora)  —  [Legenda]

Ibu kota El Aaiún1[1]  (diproklamasikeun, dina administrasi Maroko)
Bir Lehlou jeung kémah pangungsian Sahrawi (administratif)
Spoken languages Basa Arab[2]Hassānīya Arabic, Berber languages and Spanish[3].
Démonim Sahrawi
Pamaréntah Nagara hiji partéy[4]
 -  Présidén Mohamed Abdelaziz
 -  Perdana Mentri Abdelkader Taleb Oumar
Dipaséakeun jeung Maroko 
 -  Sahara Kulon
   dileupaskeun ku Spanyol

14 Nopémber 1975 
 -  Didéklarasikeun 27 Pébruari 1976 
 -  Éféktif 80% téritori nu diklaim aya dina Administrasi Maroko salaku "propinsi kidul" de facto
Aréa
 -  Total 266.000 km² (ka-83)
102.703 mil² 
 -  Cai (%) tiasa teu dipadulikeun
Populasi
 -  Perkiraan  Séptémber 2010 100.000 atawa 502,5853 (ka-182)
 -  Kapadetan 1,9 /km² (ka-236)
4,9 /mil²
Mata uang Dinar Aljazair (de facto)[5]
Peseta Sahrawi (komémoratif)
Zona wanci UTC (UTC+0)
TLD Internét .eh kapesen.
1 Basis pamaréntahan RDAS aya di kémah pangungsian di Tindouf, Aljazair. Pamaréntahan éta ngawasaan wewengkon wétaneun Témbok Maroko di Sahara Kulon nu dilandi "Zona Bébas". Bir Lehlou aya di wewengkon éta.
2 Sadaya téritori (Sahara Kulon) diklaim ku RDAS.
3 500.000 mangrupakeun pakiraan nu dibéré pikeun populasi Sahara Kulon dumasar panalungtikan pabandingan ti pamekaran populasi saprak 1975, basa sénsus pangahirna di Sahara Kulon. 100.000 mangrupakeun pakiraan jumlah urang nu midumukan kémah pangungsian di propinsi Tindouf, Aljazair markasna RDAS.

Républik Démokratik Arab Sahrawi (RDAS) (Basa Arab: الجمهورية العربية الصحراوية الديمقراطية‎) nyaéta hiji nagara nu sabagiannana diakuan nu ngaklaim kadaulatan kana sadaya wewngkon Sahara Kulon, hiji urut jajahan Spanyol. RDAS diproklamasikeun ku Front Polisario dina 27 Pébruari 1976, di Bir Lehlu, Sahara Kulon. Pamaréntahan RDAS ngawasaan kira-kira 20-25% ti wewengkon nu diklaimna.[6] Otoritas éta nyebut téritori nu dikawasaannana "Wewengkon Merdika" atawa "Zona Bébas. Maroko ngawasaan sésana jeung nyebutanna Propinsi Kidul.

Peré Nasional[édit | sunting sumber]

Hiji mesjid di Dakhla
Kaping Ngaran Kajadian / Catetan
27 Pébruari Poé Kamerdikaan Proklamasi RDAS di Bir Lehlou, 1976
10 Méi Pawangunan Front Polisario Ngadeg 1973
20 Méi Révolusi 20 Méi Mimitina palawanan senjataan ka Spanyol dina 1973
5 Juni Poé Leungit Miélingan leungitna urang Sahrawi
9 Juni Poé Syuhada Kaping di mana El-Ouali pupus dina 1976
17 Juni Zemla Intifada Karusuhan Harakat Tahrir di El-Aaiun, 1970
12 Oktober Poé Kahijian Nasional Ngarayakeun Konferénsi Ain Ben Tili, 1975

Kaping Islam[édit | sunting sumber]

Kaping dumasar kana kalénder Hijriah.

Kaping Ngaran
10 Dzulhijjah Idul Adha
1 Syawal Idul Fitri

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. Pasal 4 konstitusi Sahrawi.
  2. Artilce 3 of the SADR constitution
  3. Cf. Pilar Candela Romero, «El español en los compamentos de refugiados saharauis (Tinduf, Argelia)».
  4. Pasal 32 konstitusi RDAS: The Polisario is the sole political formation allowed for Sahrawis to exercise politics until complete independenceSADR. "Constitution of the SADR". Diakses pada 19 Oktober 2011. 
  5. "Au coeur du Polisario". Telquel. 
  6. Cuadro de zonas de división del Sáhara Occidental (Basa Spanyol)

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Kaca resmi RDAS

Citakan:SADR topics


Countries.png