Sistim tatasurya

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Fitur utama Sistim Tatasurya (henteu dumasar skala; ti kénca ka katuhu): Pluto, Néptunus, Uranus, Saturnus, Jupiter, beubeur astéroid, Panonpoé, Mérkurius, Vénus, Bumi jeung Bulanna, sarta Mars. Komét katempo ogé di béh kénca.

Sistim Tatasurya atawa sistim tatasurya[a] ngawengku Panonpoé jeung objék banda angkasa nu kabeungkeut sacara gravitasional ku panonpoé: dalapan planét, 166 bulan nu teu kanyahoannan,[1] tilu planét dwarf (Ceres, Pluto, jeung Eris sarta opat bulan nu kanyahoannana), jeung miliaran banda leutik. Kategori pandeuri ieu kaasup asteroid, objék beubeur Kuiper belt, komét, météoroid, jeung kebul interplanétér.

Dina istilah nu lega, wewengkon Sistim Tatasurya resmi kaasup Panonpoé, opat planét béh jero bumi , beubeur astéroid nu kasusun ku banda batuan leutik,opat raksasa gas planét béh luar, jeung beubeur kadua, disebut beubeur Kuiper, nu kasusun ku objék ésan. Saluareun beubeur Kuiper ngampar cakram nu sumebar, héliopaus, sarta pamungkas awan Oort hipotésis.

Lamun diruntuykeun dumasar jarakna ti Srangéngé, planét-planét nyaéta Mérkurius, Vénus, Bumi, Mars, Yupiter, Saturnus, Uranus, jeung Néptunus. Genep di antara dalapan planét dikurilingan dina orbitna ku satelit alam, biasana diistilahkeun "bulan" kawas Bulanna Bumi, sarta unggal planet beh luar dikurilingan ku cingcin planétér tina kebul jeung partikel lianna. Sakabeh planet kajaba Bumi dingaranan kawas déwa jeung déwi dina mitologi Yunani-Romawi. Tilu planet dwarf nyaeta Pluto, objek panggedena dina beubeur Kuiper nu katangen; Ceres, objek panggedena dina beubeur astéroid; sarta Eris, nu aya dina cakram sumebar.

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Catetan[édit | sunting sumber]

  1. ^ Capitalization of the name varies. The IAU, the authoritative body regarding astronomical nomenclature, specifies capitalizing the names of all individual astronomical objects (Solar System). However, the name is commonly rendered in lower case (solar system) including in the Oxford English Dictionary, Merriam-Webster's 11th Collegiate Dictionary, and Encyclopædia Britannica.
  2. ^ The mass of the Solar System excluding the Sun, Jupiter and Saturn can be determined by adding together all the calculated masses for its largest objects and using rough calculations for the masses of the Oort cloud (estimated at roughly 3 Earth masses),[2] the Kuiper Belt (estimated at roughly 0.1 Earth mass)[3] and the asteroid belt (estimated to be 0.0005 Earth mass)[4] for a total, rounded upwards, of ~37 Earth masses, or 8.9 percent the combined mass of Jupiter and Saturn.

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. Scott S. Sheppard. "The Jupiter Satellite Page". University of Hawaii. Diakses pada 23 Juli 2006. 
  2. Alessandro Morbidelli (2006). "ORIGIN AND DYNAMICAL EVOLUTION OF COMETS AND THEIR RESERVOIRS" (PDF). CNRS, Observatoire de la Côte d’Azur. Diakses pada 3 Agustus 2007. 
  3. Kesalahan pengutipan: Tag <ref> tidak sah; tidak ditemukan teks untuk ref bernama Delsanti-Beyond_The_Planets
  4. Kesalahan pengutipan: Tag <ref> tidak sah; tidak ditemukan teks untuk ref bernama Krasinsky2002

Tumbu luar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Solar system ku jalan nyungsi proyék sawargina Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity


Nulis.jpg



  Sistim Tatasurya  t·s·é 
Panonpoé Mérkurius Vénus Bulan Bumi Phobos jeung Deimos Mars Ceres Beubeur astéroid Yupiter Satelit alam Yupiter Saturnus Satelit alam Saturnus Uranus Satelit alam Uranus Satelit alam Néptunus Néptunus Charon, Nix, and Hydra Pluto Beubeur Kuiper Disnomia Eris Cakram sumebar Awan OortSolar System XXVII.png
Panonpoé

Héliosfér
Planét
= bulan= cingcin
Mérkurius Vénus Bumi Mars
Yupiter Saturnus Uranus Néptunus
Planét dwarf Ceres Pluto Eris
Small
Solar
System
bodies
Asteroids
(minor planets)
Groups and families: Vulcanoids · Near-Earth asteroids · Asteroid belt
Jupiter Trojans · Centaurs · Neptune Trojans · Asteroid moons · Meteoroids
See also the list of asteroids, and the meaning and pronunciation of asteroid names.
Trans-
Neptunians
Kuiper beltPlutinos: Orcus · IxionCubewanos: Citakan:Mpl- · Varuna ·
Citakan:Mpl- · Citakan:Mpl- · Citakan:Mpl- · Quaoar · Citakan:Mpl- · Citakan:Mpl-
Scattered disc: Citakan:Mpl- · Citakan:Mpl · Sedna
Comets Lists of periodic and non-periodic comets · Damocloids · Oort cloud
See also Geology of solar terrestrial planets, astronomical objects, the solar system's list of objects, sorted by radius or mass, and the Solar System Portal

Citakan:Systems