Sorbitol

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Molekul Sorbitol

Sorbitol ogé dipiwanoh glucitol (E420) atawa hexanehexol, yaéta mangrupa gula alkohol[1] anu mibanda rasa kareueut. Sorbitol umumna dijieun tina sirop jagong, tapi teu saeutik ogé dijieun tina bahan buah séjéna. Saperti apel, pir, pérsik jeung anu séjéna[2].

Sorbitol dingaranan gula alkohol ku alatan dipibanda ku jalan ngaréduksi glukosa, ngarobah gugus aldehid ngajadi gugus hidroksil nyaéta anu dipiwanoh glusitol, nyaéta salah sahiji gula alkohol anu dimetabolisme lalaunan sajeroeun awak. Sorbitol ngurangan Polyolform anu heksosa glukosa [3], fruktosa, jeung sorbose ku jalan dihidrogenasi minangka katalis atawa elektrokimia dinamangsa keur dijieuna.[4]

Gula alkohol, sakapeung disebut ogé poliol, nyaéta kaasupkeun salah sahiji karbohidrat anu diserep ku padaharan leuwih lila atawa henteu sampurna ti batan gula anu séjéna. Gula alkohol saperti sorbitol, manitol, maltitol, jeung xylitol. Gula alkohol mibanda kalori saeutik numatak mindéng dipaké pikeun diét. Hanjakalna saenggeusna dikonsumsi ieu gula bisa ngabalukarkeun henteu ngareunah padaharan.[5]

Kagunaan[édit | édit sumber]

Pangamis[édit | édit sumber]

Kakuatan pangamis sorbitol nyaéta 0,5-0,6 dibandingkeun jeung sukrosa. Pangamis ieu leuwih kareueut ti batan isomalt (power 0,3-0,4 pangamis) tapi masih kénéh sahandapeun tixylitol (Pangamis ka-1). Sorbitol mangrupa gaganti gula anu mibanda rasa kareueut 60%na tina gula méja biasa (sukrosa). INS na E dina nomer 420 kacatet mangrupa bahan aktif anu geus kadaptar pikeun sababaraha méré k barang jeung kadaharan.[6]. Sorbitol kasebut pangamis anu ngandung gizi lantaran unggal gram mibanda énérgi diet: 2,6 kilokalori (11 kilojoule) rata-rata karbohidratna 4 kilokalori (17 kilojoule). Dumasar éta sorbitol mindeng dimangpaatkeun pikeun kadaharan katut inuman diet, és krim, permén, Ubar batuk sirop, jeung permén karét bébas gula.[7]

Laxative[édit | édit sumber]

Sorbitol bisa ogé dimangpaatkeun pikeun méré sihan peujit /pencahar biasana diinumkeun. Saperti gula alkohol séjéna, di mana ngadahar dahareun anu ngandung sorbitol bisa ngarandapan teu genah padaharan, di dieu pisan mangpaatna Sorbitol anu geus ditambah éfék pencahar bisa ngarangsang peujit jadi usik/ngusiel anu antukna bisa méré sihan padaharan (usus besar),[8] Kalawan menang ijin ti Dokter sorbitol geus ditangtukeun aman pikeun dikonsumsi ku kolot.[9] sorbitol katitenan aya dina sababaraha buah garing di mana bisa berkontribusi dina perkara pencahar/meresihan peujit.[10] kapanggih ogé dina buah apel, pir, céri, pérsik jeung aprikot.

Aplikasi médis[édit | édit sumber]

Sorbitol dipaké tempat pikeun baktéri ngabédakeun pathogenic Escherichia coli O157: H7 ti séjéneun golongn E. coli, biasana henteu bisa ngapermentasi sorbitol sakumaha anu kasebut biasana henteu mampuh of fermenting sorbitol, tapi 93% anu dipikawanoh tina jalur E bisa ngalaksanakeuna.[11] Hiji tarékah pikeun ngubaran ngagunakeun sorbitol ku jalan nukeur resin ion natrium polistiren sulfonat (merek dagang Kayexalate), bisa ngabantu ngaleungitkeun kaleuwihan ion kalium dinamangsa ngarandapan hyperkalaemic.[12] . Dina taun 2010 US FDA ngabéwarakeun ngeunaan naékna risiko pikeun GI nekrosis tina ieu kombinasi.[13]

Sorbitol ogé dimangpaatkeun pikeun neundeun dosis tunggal obat cair ieu sarua jeung tablét anu digunakeun pikeun ngatur dosis dina obat padet.[14]

Kadaharan jeung kosmétik[édit | édit sumber]

Sorbitol mindeng dipaké pikeun humektan jeung pengentel bahan kosmétik modérén.[15] dipaké ogé dina obat kekemu/kumur-kumur jeung pasta huntu. Sababaraha rupa gél anu transparan bisa ogé dijieun tina sorbitol, permén karét bébas gula contona ngamangpaatkeun sorbitol ku lantaran wujudna anu hérang transparan.

Balukar overdosis[édit | édit sumber]

Sorbitol bisa ngabalukarkeun bunghak/kembung, nyeri beuteung, diaré sedeng nepikeun ka parah. Lamun seug didahar dina jumlah anu loba teuing atawa henteu luyu jeung aturan. Konsumsi Sorbitol 20 gram (0,7 oz) dina sapoé[16]. Sawaréh tina permén karét anu dikonsumsi geus ngabalukarkeun turunna beurat awak anu teu dipiharep, aya ogé anu kudu mondok dirumah sakit ieu ku alatan ngonsumsi 30 gram (1 ons) dina sapoé teu karasa tina sorbitol anu dicampur pikeun bahan pangamis permén karét [17]

Tutumbu Kaluar[édit | édit sumber]

  1. Gula alkohol
  2. Kadaharan Bébas Gula
  3. Buah anu ngandung sorbitol
  4. ManagpaatSorbitol
Nulis.jpg



Dicutat Tina[édit | édit sumber]

  1. Sorbitol salah sahiji gula alkohol
  2. Kearsley, M. W.; Deis, R. C. Sorbitol and Mannitol. In Sweeteners and Sugar Alternatives in Food Technology; Ames: Oxford, 2006; pp 249-249-261.
  3. Wissenschaft-Online-Lexika: Eintrag zu „D-Glucitol“ im Lexikon der Biochemie, abgerufen am 2. August 2013.
  4. Teo, G; Suzuki, Y; Uratsu, SL; Lampinen, B; Ormonde, N; Hu, WK; Dejong, TM; Dandekar, AM (2006). "Silencing leaf sorbitol synthesis alters long-distance partitioning and apple fruit quality". Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 103 (49): 18842–7. doi:10.1073/pnas.0605873103. PMC 1693749. PMID 17132742. http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?tool=pmcentrez&artid=1693749. 
  5. Gula Alkohol
  6. Gaganti gula
  7. Campbell; Farrell (2011). Biochemistry (Seventh ed.). Brooks/Cole. ISBN 978-1-111-42564-7. 
  8. ACS :: Cancer Drug Guide: sorbitol
  9. Stacewicz-Sapuntzakis, M; Bowen, PE; Hussain, EA; Damayanti-Wood, BI; Farnsworth, NR (2001). "Chemical composition and potential health effects of prunes: a functional food?". Critical reviews in food science and nutrition 41 (4): 251–86. doi:10.1080/20014091091814. PMID 11401245. 
  10. Panda, H. (2011). The Complete Book on Sugarcane Processing and By-Products of Molasses (with Analysis of Sugar, Syrup and Molasses). ASIA PACIFIC BUSINESS PRESS Inc. p. 416. ISBN 8178331446. 
  11. "Laboratory investigation of hemorrhagic colitis outbreaks associated with a rare Escherichia coli serotype". Journal of clinical microbiology 18 (3): 512–20. September 1983. PMC 270845. PMID 6355145. http://jcm.asm.org/cgi/pmidlookup?view=long&pmid=6355145. "The organism does not ferment sorbitol; whereas 93% of E. coli of human origin are sorbitol positive" 
  12. Rugolotto S, Gruber M, Solano PD, Chini L, Gobbo S, Pecori S (April 2007). "Necrotizing enterocolitis in a 850 gram infant receiving sorbitol-free sodium polystyrene sulfonate (Kayexalate): clinical and histopathologic findings". J Perinatol 27 (4): 247–9. doi:10.1038/sj.jp.7211677. PMID 17377608. 
  13. "Kayexalate (sodium polystyrene sulfonate) powder". fda.gov. Diakses tanggal 12 July 2015. 
  14. "Home - Catalent". catalent.com. Diakses tanggal 12 July 2015. 
  15. "Sorbitol 70%". bttcogroup.in. Diakses tanggal 12 July 2015. 
  16. Islam, MS; Sakaguchi, E (2006). "Sorbitol-based osmotic diarrhea: possible causes and mechanism of prevention investigated in rats". World journal of gastroenterology : WJG 12 (47): 7635–41. PMID 17171792. 
  17. Kathleen Doheny (2008-01-10). "Sweetener Side Effects: Case Histories". WebMD Medical News. Diakses tanggal 2008-01-10.