Aljir

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Aljir
(الجزائر)
Cap resmi Aljir
Cap
Landihan: "Aljir nu Bodas"
Lokasi Aljir di Aljazair
Lokasi Aljir di Aljazair
Koordinat: 36°42′N 3°13′E
Nagara Aljazair
Wilayah Propinsi Aljir
Diadegkeun deui 944 M
Pamaréntahan
 - Wali (Gubernur) Mohamed Kebir Addou
Populasi (2005)
 - Kota 1.519.570
 - Urban 2.029.936
 - Metro 3.518.083
Zona wanci CET (UTC+1)
Kode pos 16000-16132

Aljir (Basa Arab: الجزائر‎, Basa Arab Standar: Al Jaza'ir IPA: [ɛlʤɛˈzɛːʔir], Basa Arab Aljazair: Dzayer ([dzæjer] (tina pronunsiasi Berber), Basa Berber: Algiers in Tifinagh.svg, Ledzayer [ldzæjər], Basa Prancis: Alger [ɑlʒe]) nyaeta ibu kota sarta kota panggedena di Aljazair tur mangrupakeun kota panggedena kadua di Afrika Kalér sanggeus Kasablangka, Moroko. Dumasar kana sensus taun 1998, populasi kota ieu aya 1,519,570; di wewengkon urban aya 2,135,630; di wewengkon metropolitan aya 3,518,083; sarta di Propinsi Aljir sakabehna aya 5,723,749 (2006). Ku kituna wewengkon urban Aljazair Raya mangrupakeun salasahiji wewengkon panglegana di Maghreb[1] (sanggeus Kasablangka).

Panneau travaux.png Artikel ieu keur dikeureuyeuh, ditarjamahkeun tina basa Inggris.
Bantosanna diantos kanggo narjamahkeun.

Katelah El-Bahdja (البهجة) atawa Alger la Blanche ("Algiers the White") for the glistening white of its buildings as seen rising up from the sea, Algiers is situated on the west side of a bay of the Mediterranean Sea. The city name is derived from the Arabic word al-jazā’ir, which translates as the islands, referring to the four islands which laid off the city's coast until becoming part of the mainland in 1525. Al-jazā’ir is itself a truncated form of the city's older name jazā’ir banī mazghannā, "the islands of (the tribe) Bani Mazghanna", used by early medieval geographers such as al-Idrisi and Yaqut al-Hamawi. Algiers is the only Algerian city with an English name different from its French name.

The modern part of the city is built on the level ground by the seashore; the old part, the ancient city of the deys, climbs the steep hill behind the modern town and is crowned by the casbah or citadel, Citakan:Ft to m above the sea. The casbah and the two quays form a triangle.

Hubungan sadulur[édit | sunting sumber]

Algiers has sister relationships with a number of cities worldwide:

  1. ALIH Citakan:Country data Canada Montreal, Kanada

In addition, many of the wards and cities within Algiers maintain sister-city relationships with other foreign cities.

Film ngeunaan Aljazair[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. (en) - http://www.citypopulation.de/ Thomas Brinkhoff: The Principal Agglomerations of the World.

Tempo oge[édit | sunting sumber]

Tumbu luar[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca


Citakan:Geolinks-cityscale

Citakan:World Heritage Sites in Algeria

Citakan:African capitals Citakan:All-Africa Games Host Cities