Gunung Merapi

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Mount Merapi Crater.jpg

Gunung merapi pernahna 30 km arah kalér dayeuh Yogyakarta (jangkungna penclut 2.968 m dpl, pér 2006).[1] Lamun keur ngalakonan aktivitas haseupna anu boga warna bodas kulawu sarta kahideungan kasampak ngebul ka luhur nyarupaan bulenan bulu domba.[1] Ledakan lava pijar anu hurung mangrupa hal anu unik pangsoranganna pikeun diabadikeun, sabot ditempo dina jero peuting.[1]

Aksés Pendakian[édit | sunting sumber]

Pikeun naék ka penclut gunung ieu bisa ditempuh ti opat arah panon angin nyaéta jalur Selo, anu mangrupa jalur anu pangamanna, jalur Kineharjo, jalur Babadan, sarta jalur Balerante.[1]

Géologi[édit | sunting sumber]

Hasil panalungtikan stratigrafi némbongkeun sajarah kabentukna Merapi pohara kompleks. Sajarah Merapi bisa dibagi kana 4 bagian:

  • PRA MERAPI (+ 400.000 taun ka tukang)

Disebut minangka Gunung Bibi kalayan magma andesit-basaltik nu umurna ± 700.000 taun perenahna di lamping wétan Merapi kaasup Kabupatén Boyolali.[2] Batuan gunung Bibi boga sipat andesit-basaltik tapi henteu ngandung orthopyroxen. Penclut Bibi miboga jangkungna kira-kira 2050 m di luhur permukaan sagara kalayan jarak datar antara penclut Bibi sarta penclut Merapi ayeuna kira-kira 2.5 km. Alatan umurna anu pohara kolot Gunung Bibi ngalaman alterasi anu kuat ku kituna conto batuan seger hésé kapanggih.[2]

  • MERAPI KOLOT (60.000 - 8000 taun ka tukang)

Dina mangsa ieu mimiti lahir anu dipikawanoh minangka Gunung Merapi anu mangrupa fase mimiti ti kawangunna kalayan kerucut nu can sampurna.[2] Ekstrusi awalna mangrupa lava basaltik anu nyieun Gunung Turgo sarta Plawangan nu umurna kira-kira 40.000 taun.[2]Produk kagiatanana diwangun ti batuan kalayan komposisi andesit basaltic ti awan panas, anu ngarékasi lava sarta lahar.

  • MERAPI PERTENGAHAN (8000 - 2000 taun ka tukang)

Lumangsung sawatara lééhan lava andesitik anu nyusun pasir Batulawang sarta Gajahmungkur, anu ayeuna katempo di lamping kalér Merapi.[2] Batuanna diwangun ti aliran lava, anu ngareaksi lava sarta awan panas. Aktivitas Merapi dicirikeun kalayan letusan efusif (lééhan) sarta eksplosif.[2] Kira-kira ogé lumangsung letusan eksplosif kalayan "de¬bris-avalanche" ka arah kulon anu ninggalkeun morfologi tapal-kuda kalayan panjang 7 km, rubak 1-2 km jeung sawatara pasir di lamping kulon.[2] Dina période ieu kabentuk Kawah Pasarbubar.[2]

  • MERAPI ANYAR (2000 taun ka tukang - ayeuna)

Dina kawah Pasarbubar kabentuk kerucut penclut Merapi anu ayeuna disebut minangka Gunung Anyar anu ayeuna jadi puseur aktivitas Merapi.[2] Batuan dasar ti Merapi kira-kira saumur Merapi Kolot.[2] Sedengkeun Merapi anu ayeuna ieu umurna kira-kira 2000 taun.[2] Letusan badag ti Merapi lumangsung di mangsa katukang anu dina sebaran materialna geus nutupan Candi Sambisari anu perenahna ± 23 km kidul ti Merapi.[2] Studi stratigrafi anu dipigawé ku Andreastuti (1999) geus némbongkeun yén sawatara letusan badag, kalayan indek letusan (VEI) kira-kira 4, tipe Plinian, geus lumangsung di mangsa katukang.[2] Letusan badag pamungkas kalayan sebaran anu cukup lega ngahasilkeun Selokopo tephra anu lumangsung kira-kira kira-kira 500 taun anu katukang.[2] Erupsi eksplosif anu leuwih leutik katiténan kira-kira 250 taun ka tukang anu ngahasilkeun Pasarbubar tephra.[2]


Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d Kadir, Hatib Abdul. 2003. Mari Mendaki Gunung dari Leuseur Sampai Cartenz. Yogyakarta: Penerbit Andi. Kaca 65
  2. a b c d e f g h i j k l m n o (en) [1] (Dicutat tanggal 04 Desember 2011)
Nulis.jpg