Landak

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Landak
European hedgehog
Landak Éropah
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Animalia
Fila: Chordata
Kelas: Mammalia
Ordo: Inséktivora
Kulawarga: Erinaceidae
Subfamili: Erinaceinae
Genera

Atelerix
Erinaceus
Hemiechinus
Mesechinus

Landak téh hartina mamalia cucukan leutik anggota subfamili Erinaceinae jeung ordo Inséktivora. Aya 15 spésiés landak nu kabagi ka opat genera, sumebar di Éropah, Asia, Afrika, jeung Selandia Baru. Di Amérika jeung Australia mah aslina teu aya landak.

Dedegan[édit | sunting sumber]

Landak gampang pisan dibédakeun ti sato séjén ku ayana cucuk, nu sabenerna mah bulu ronggaan nu diheurasan ku keratin. Cucukna teu aya racunan sarta teu gampang dicabut modél porcupine. Aya éta gé ganti cucuk, nyaéta nalika cucuk "anak" diganti ku cucuk "sawawa" dina umur sataunan. Ogé nalika setrés atawa gering, cucuk landak téh sok murudul.

Landak paling deukeut ka gymnure jeung inséktivora lianna, kaasup cucurut, beurit mondok, jeung solénodon.

Paripolah[édit | sunting sumber]

Paripolah landak pikeun ngajaga diri ti pamangsa nyaéta ku ngaréngkol sahingga sakabéh awak katutup ku cucukna. Tapi, matih henteuna mah gumantung ka jumlah cucukna. Landak padang pasir, pikeun conto, awakna hampang sarta leuwih ngaheulakeun kabur atawa miheulaan nyerang pamangsana. Ngaréngkol jadi "bal cucuk" mah jadi jurus pamungkas. Pamangsa landak gé rupa-rupa, gumantung wewengkonna: landak leuweung pamangsa utamana bangsa manuk (bueuk) jeung ganggarangan, spésiés nu leuwih leutik kawas Landak Panjangceuli dimangsa ku careuh, srigala, jeung cerpelai.

Sakabéh landak sacara umum mah kasebut nokturnal, najan aya sababaraha spésiés nu bisa kaluar pabeubeurang. Landak saré ampir sapanjang poé di handapeun rungkun, jukut, kolong batu, atawa na liang dina taneuh.

Kadaharan[édit | sunting sumber]

Najan kaasup kana kulawarga inséktivora, landak mah méh baé omnivora. Kadaharanana nyaéta serangga, kéong, bangkong jeung bancét, oray, endog manuk, bangké, suung, akar jukut, bérri, mélon, jeung samangka.

Baranahan[édit | sunting sumber]

Gumantung spésiésna, mangsa keureuneuh landak téh 40-58 poé, rata-rata ngaborojolkeun 3-4 anak (spésiés badag) atawa 5-6 (nu leutik). Spésiés landak badag di alam hirupna 4-7 taun (cenah mah kungsi kacatet aya nu nepi ka 16 taun), sedengkeun nu leutik ukur 2-4 taun (4-7 mun na kandang).

Landak kukut[édit | sunting sumber]

Spésiés landak nu pang ilaharna dikukut nyaéta hibrid landak bodasbeuteung atawa landak kukuopat (Atelerix albiventris) jeung landak Aljazair (A. algirus). Ukuranana leuwih leutik batan landak Éropah, sahingga kadang sok disebut landak katé Aprika. Spésiés séjénna nu sok dijadikeun ingon-ingon nyaéta landak panjangceuli Mesir (Hemiechinus auritus auritus) jeung landak panjangceuli India (H. collaris). Tilu spésiés ieu leuwih cocog di hawa haneut (luhureun 72°F/22°C) sarta teu ngalaman hibernasi.

Kontrol hama[édit | sunting sumber]

Landak téh inséktivora, tukang ngahakanan serangga.

Landak mangrupakeun salah sahiji bentuk kontrol hama, sapeutingna bisa ngahakan nepi ka 200 gram serangga. Ku kituna, di Inggris mah geus ilahar pager-pager buruan téh dibolongan saukuran landak, sahingga landak bisa asup sarta ngahakanan hama serangga.

Masalahna, serangga kiwari mah loba nu geus ngaakumulasi inséktisida jero awakna. Najan landak mah kawilang weduk tina rupa-rupa racun, pestisida nu kakandung dina awak serangga mah bisa parna balukarna, nepi ka paéhna

Di wewengkon nu ngadatangkeun sarta miara landak, kayaning di Selandia Anyar jeung kapuloan Skotlandia, landak téh kalah jadi hama. Di Selandia Anyar, landak téh ngancam populasi spésiés pituin, kayaning serangga, kéong, sarta manuk nu nyayang na taneuh.

Genera jeung spésiés[édit | sunting sumber]

Subfamili Erinaceinae (Landak)

Sumber rujukan[édit | sunting sumber]

  • Hedgehog, Wikipédia édisi basa Inggris per 26 Januari 2006.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca