Jukut pendul

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Jukut pendul (Cyperus brevifolia)
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Plantae
(unranked): Angiosperms
(unranked): Monocots
(unranked): Commelinids
Order: Poales
Kulawarga: Cyperaceae
Génus: Cyperus
Spésiés: C. difformis
Ngaran binomial
Cyperus difformis
L.
Sinonim
  • Cyperus lateriflorus Torr. 1859, illegitimate homonym, not Steud. 1829
  • Cyperus protractus Link 1821, illegitimate homonym, not Delile 1813
  • Cyperus viridis Willd. ex Kunth 1837, illegitimate homonym, not Krock. 1787 nor Sieber ex C. Presl 1828 nor Roxb. ex C.B. Clarke 1884
  • Cyperus holoschoenoides Jan ex Schult.
  • Cyperus subrotundus Llanos
  • Cyperus goeringii Steud.
  • Cyperus oryzetorum Steud.

Jukut Pendul (Cyperus brevifolia) nyaéta jukut liar anu hirupna dina taneuh baseuh atawa cai anu déét utamana kapanggih di sawah jeung rawa-rawa, hirupna nahun sanajan henteu pati ngaganggu kana pepelakan, jukut ieu kagolongkeun kana gulma anu mibanda daun leutik. Spesiesna dipiwanoh ku sababaraha ngaran kasup kana flatsedge kembangna laleutik[1]. Jukut pendul asal muasalna ti Eropa kidul, Afrika, Asia, jeung Australia, tuluy nyebar ka unggal nagara nepi ka Amerika.[2][3][4][5]

Pedaran[édit | édit sumber]

Jukut pendul tangkalna mangrupa dapuran, paling mindeng kapanggih di sawah jeung rawa-rawa, tapi teu saeutik ogé kapanggih di tambakan balong, galengan sawah, kebon jeung tempat séjéna anu mibanda cukup cai jeung taneuhna baseuh, Cyperus brevifolia mangrupa gulma atawa hama utamana pikeun paré di pasawahan, di kebon tiwu, di kebon coklat utamana harirup minuhan kamalir irigasi ngahalangan cai pikeun nyebor.[6].

Tangkalna nyiku tilu tur pejel mibanda daun aya beulah puhuna kurang leuwih 2-4 lambar, daunna leuir 3–10 cm kelirna héjo kolot, rada kasar umpama diusap jeung ngaluarkeun bau anu mandiri lamun digesek. Kembangna mangrupa pendul ukurana kurang leuwih 4–8 mm kelirna héjo ngora, buahna lonyod tur gepéng mibanda kelir coklat ngora.[7]. Sikina laleutik panjangna kurang ti 1 mm, akarna semu beureum[8]

Mangpaat[édit | édit sumber]

Herba ieu mibanda rasa semu lada, sipatna nertal. mibanda hasiat pikeun nurunkeun panas (antipiretik), ngubaran raheut, ngalancarkeun kahampangan (diuretik), ngalancarkeun datang bulan (emenagog), ngubaran kasakit batuk (antitusif) jeung ngéncérkeun reuhak. Sakabéh bagéan tina ieu herba/ tangkal bisa dimangpatkeun pikeun ubar, jukut pendul ogé mibanda kimia minyak astiri[9].

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Citakan:PLANTS
  2. Sosef, M.S.M. & al. (2006). Check-list des plantes vasculaires du Gabon. Scripta Botanica Belgica 35: 1-438.
  3. Figueiredo, E. & Smith, G.F. (2008). Plants of Angola. Strelitzia 22: 1-279. National Botanical Institute, Pretoria
  4. Hoenselaar, K., Verdcourt, B. & Beentje, H. (2010). Cyperaceae. Flora of Tropical East Africa: 1-466.
  5. Figueiredo, E., Paiva, J., Stévart, T., Oliveira, F. & Smith, G.F. (2011). Annotated catalogue of the flowering plants of São Tomé and Príncipe. Bothalia 41: 41-82.
  6. Flora of North America, Vol. 23 Page 156, Cyperus difformis Linnaeus, Cent. Pl. II. 6. 1756.
  7. Mangpaat Jukut Pendul
  8. Ciri mandiri Jukut pendul
  9. Ubar tina Jukut pendul
Nulis.jpg