Karéta api Cianjuran

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Karéta api Cianjuran
Argo peuyeum.png
Karéta api Cianjuran (Argo Peuyeum) keur liwat di walungan Cisokan.
Informasi
Sistem Karéta api lokal
Kelas Karéta Bisnis (K2)
Status Teu beroperasi
Lokal Daop 2 Bandung
Stasion terminus Ciroyom
Lampegan
Operasi
Dibuka ?
Ditutup 2013
Operator Daérah Operasi II Bandung
Karakter Lintas pagunungan
Lokomotip BB301, BB304
Data téhnis
Lébar sepur 1.067 mm
Gancangna operasional 20-50 km/jam

Karéta api Cianjuran atawa anu osok disebut Argo Peuyeum nyaéta sesebutan pikeun karéta api lokal nu ngalayanan jalur Ciroyom-Cianjur-Lampegan (asalna Ciroyom-Cianjur-Sukabumi). Ieu rangkéan karéta api téh ngan ngadérék dua karéta anu ditarik ku lokomotif BB 304 atawa BB 301. Karéta ieu dioperasikeun ku Daop 2 Bandung. Karéta ieu geus teu beroperasi deui ti taun 2013 lantaran euweuh kontrak PSO antara pamaréntah jeung PT.KAI.

Ieu karéta téh liwat ka sababarah hiji stasion leutik, di antarana Padalarang, Cimahi, Tagog Apu, Cipeuyeum, Cianjur, Cilaku jeung Lampegan. Dina perjalananna ieu rangkéan téh kudu ngaliwatan kontur anu beurat kalawan nanjak, saperti di Rajamandala-Tagog Apu-Cipatat.

Sanajan ieu rangkéan karéta téh disebut 'argo' tapi lain karéta argo (éksekutip) saperti Argo Parahyangan, Argo Wilis jsb. Tapi ieu mah ngan sesebutan hungkul, anapon istilah 'peuyeum' dina Argo Peuyeum nyokot ngaran wewengkon nu kaliwatan ku ieu rangkéan nyaéta wewengkon Cipeuyeum anu réa mroduksi peuyeum

Ieu karéta ékonomi téh berangkat ti Stasion karéta api Ciroyom Bandung ungal poé ka Cianjur (saméméhna mah nepika Stason Lampegan) kalawan rute dua kali sapoé. Isuk-isuk jam 07.50, jeung soré jam 17.30 WIB. Ngaliwatan jalur anu seméméhna dipaké ku karéta api jurusan Andir (Bandung)-Sukabumi kalawan waktu tempuh kira-kira 3 jam. Saméméhna ieu jalur téh mangrupa jalur anu ngahubungkeun Bandung jeung Sukabumi, tapi lantaran torowongan Lampegan anu aya di jalur Cianjur-Sukabumi urug dina 8 Fébruari 2001, mangka jalur Cianjur-Sukabumi téh ditutup. Tapi geus dipaheutkeun yén jalur Cianjur-Sukabumi baris dibuka deui kira-kira taun 2010.

Saenggeusna Argo Peuyeum teu dioperasikeun deui, bakal aya karéta anu ngalayanan jalur Bandung-Cianjur, nyaéta Karéta api Kiansantang anu rutena Kiaracondong-Cianjur anu nepi ka ayeuna teu acan dioperasikeun.

Tingali oge[édit | édit sumber]

Referensi[édit | édit sumber]

Tumbu Luar[édit | édit sumber]

Nulis.jpg