Guinéa

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
République de Guinée
Républik Guinéa
Bandéra Guinéa Lambang Guinéa
Motto
"Travail, Justice, Solidarité"
"Gawé, Kaadilan, Solidaritas"
Lagu
Liberté
Location of Guinéa
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Conakry
9°31′N 13°42′W
Basa resmi
(Basa wewengkon)
Perancis (Mandinka, Fula, Susu)
Démonim Guinean
Pamaréntah Républik présidénsial
 -  Présidén Alpha Condé
 -  Perdana Mentri Mohamed Said Fofana
Kamerdikaan
 -  ti Perancis 2 Oktober 1958 
Aréa
 -  Total 245.857 km² (ka-78)
94.926 mil² 
 -  Cai (%) tiasa teu dipadulikeun
Populasi
 -  Perkiraan  Juli 2009 10.057.975[1] (ka-81)
 -  Sénsus 1996 7.156.407 
 -  Kapadetan 40,9 /km² 
106,1 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $10,807 milyar[2] 
 -  Per kapita $1.046[2] 
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $4,633 milyar[2] 
 -  Per kapita $448[2] 
Gini? (1994) 40,3 (sedeng
HDI (2010) Green Arrow Up Darker.svg 0,340 (handap) (ka-156)
Mata uang Franc Guinéa (GNF)
Zona wanci (UTC+0)
TLD Internét .gn
Kode telepon +224

Guinéa, resmina Républik Guinéa (Basa Prancis: République de Guinée), mangrupa hiji nagara di Afrika Kulon. Baheulana kawanoh salaku Guinéa Perancis (Guinée française), kadang ayeuna disebut Guinéa-Conakry pikeun ngabédakeun jeung tatanggana, Guinéa-Bissau.[3] Guinéa dibagi kana 8 administrative regions and subdivided into thirty-three prefectures. Conakry mangrupa ibu kotana. Kota utama nu lian di nagara ieu contona Labe, Nzérékoré, Kankan, Kindia, Mamou, Boke, jeung Guéckédou.

Région jeung préféktur[édit | édit sumber]

Artikel utama: Région di Guinéa, Préféktur di Guinéa, Sub-préféktur di Guinéa

Guinéa dibagi kana tujuh région administratif jeung dibagi deui kana 33 préféktur.

Région Ibu kota Populasi (2010)
Région Conakry Conakry 2.325.190
Région Nzérékoré Nzérékoré 1.528.908
Région Kankan Kankan 1.427.568
Région Kindia Kindia 1.326.727
Région Boké Boké 965.767
Région Labé Labé 903.386
Région Faranah Faranah 839.083
Région Mamou Mamou 719.011
  • Ibu kotana, Conakry, kalawan populasi 1.548.470 mangrupa hiji daérah husus.

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Réferénsi[édit | édit sumber]

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Guinéa ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-su-without-text.svg Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Guinéa di Wikivoyage

Citakan:Guinea topics


Countries.png

Citakan:DEAFULTSORT:Guinea