Kabupatén Simalungun

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Kabupatén Simalungun nya éta kabupatén nu aya di Sumatera Kalér, katelahna kabupatén pangluasna katilu sanggeus Kabupatén Mandailing Natal jeung Kabupatén Langkat.[1] Luas wewengkon Kabupatén Simalungun nya éta 4.372,5 km2.[1] Kabupatén Simalungun disusun ku 32 kacamatan kalawan Kacamatan Hatonduhan minangka kacamatan pangluasna.[1]

Géografi[édit | édit sumber]

Kabupatén Simalungun kawilang wewengkon nu kacida stratégisna sarta aya di kawasan wisata Danau Toba - Parapat.[1] Iwal ti Kacamatan Hatonduhan minangka kacamatan pangluasna, kacamatan pangleutikna nya éta Haranggaol Horison kalawan rata-rata jarak ka puseur dayeuh kabupatén nya éta 30 km.[1] Titik pangjauhna nya éta Kacamatan Silou Kahéan nya éta 127 km jeung Kacamatan Ujung Pandang 113 km.[1]

Wates Wewengkon[1][édit | édit sumber]

Kalér Kabupatén Serdang Bedagai jeung Kabupatén Déli Serdang
Wétan Kabupatén Asahan jeung Kabupatén Batu Bara
Kidul Kabupatén Toba Samosir jeung Kabupatén Samosir
Kulon Kabupatén Karo

Pamaréntahan[édit | édit sumber]

Kacamatan[édit | édit sumber]

Peta wewengkon Kabupatén Simalungun

Kabupatén Simalungun kawengku ku 32 kacamatan nya éta:[2][2]

No Kacamatan No Kacamatan No Kacamatan
1 Silimakuta 12 Jorlang Hataran 23 Gunung Malingas
2 Pamatang Silimahuta 13 Panei 24 Huta Bayu Raja
3 Purba 14 Panombeian Panei 25 Jawa Maraja Bah Jambi
4 Haranggaol Horison 15 Raya 26 Pematang Bandar
5 Dolok Pardamean 16 Dolok Silau 27 Bandar Huluan
6 Sidamanik 17 Silau Kahean 28 Bandar
7 Pematang Sidamanik 18 Raya Kahean 29 Bandar Masilam
8 Girsang Sipangan Bolon 19 Tapian Dolok 30 Bosar Maligas
9 Tanah Jawa 20 Dolok Batu Nanggar 31 Ujung Pandang
10 Hatonduhan 21 Siantar 32 Dolog Masagal[2]
11 Dolok Panribuan 22 Gunung Malela

Lambang[édit | édit sumber]

Dumasar kana Peraturan Daérah Kabupatén Simalungun Nomor 5 Tahun 1960, lambang Kabupatén Simalungun kawengku ku sababaraha simbol nya éta:[3]

Lambang Kabupatén SImalungun
No Lambang
1 Lambang nu ngawangun taméng kabagi ku lima bagéan kalawan dasar lambang warna héjo
2 Bagéan ti luhur lambang ngagambarkeun hiou suri-suri kalawan warna hideung nu boga suat bodas. Dina hiou suri-suri bagéan luhur ditulis ngaran wewengkon Simalungun kalawan tulisan bodas.
3 Bagéan kénca luhur jeung katuhu handap boga dasar warna beureum kolot.
4 Bagéan kénca handap jeung katuhu luhur boga dasar warna bodas.
5 Bagéan tengah boga dasar warna emas.
6 Gambar di bagéan kénca handap nya éta paré kalawan 17 siki, warna emas.
7 Gambar di bagéan kénca luhur nya éta daun entéh kalawan jumlah 8 lambar warna héjo.
8 Gambar di katuhu luhur nya éta Bukit Barisan nu boga 4 puncak anu dua puncak di tengah leuwih luhur lamun dibandingkeun jeung dua puncak katuhu kéncana kalawan warna bulao. Dihandapna aya gelombang sétu opat baris warna bulao kayas.
9 Gambar di katuhu handap nya éta kembang kapas 5 pucuk warna bodas jeung kuncup kembangna héjo.
10 Gambar di bagéan tengah nya éta imah balai adat kawan susun galang 10, tangga 7, jerjak 8 sabeulah, tihang 4, sudut hateup lima jeung dina rabung luhur aya gambar hulu kebo kalawan dasar warna hateup hideung jeung galangna bodas.
11 Gurat wates - wates ku warna hideung jeung beulah luar taméng bagéan sisi hiou suri-suri ditambahan ku gurat bodas.
12 Pita di bagéan handap taméng warna bodas sisina warna hideung boga tulisan semboyan lambang.
13 Semboyan lambang HABONARON DO BONA dina basa Simalungun nya éta kahadéan téh inti.
No Harti Lambang
1 Lambang taméng ngagambarkeun kakuatan jeung pertahanan ngabéla wewengkon jeung nagara.
2 Wilangan - wilangan di bagéan lambang nya éta simbolik nu ngagambarkeun kasetiaan ka Nagara RI.
3 Paré jeung Kapas minangka kabutuhan pokok pikeun ngahontal kamakmuran jeung kaadilan.
4 Daun entéh nya éta hasil utama ti wewengkon Simalungun.
5 Gunung jeung Sétu minangka gambaran kaéndahan alam.
6 Gelombang setu minangka gambaran dinamika masarakat.
7 Imah Balai nya éta spesifik wewengkon nu ngagambarkeun adat kabudayaan jeung kasenian.

Sumber[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f "BPS Kabupaten Simalungun". simalungunkab.bps.go.id. Diakses tanggal 2021-03-04. 
  2. a b "Badan Pembinaan Hukum Nasional". jdihn.go.id. Diakses tanggal 2021-03-04. 
  3. "Arti Lambang". www.simalungunkab.go.id. Diakses tanggal 2021-03-04.