Institut Teknologi Bandung

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Institut Teknologi Bandung
Lambang ITB

Motto In Harmonia Progressio (Latén:"Kamajuan dina kaharmonisan")
Ngadeg 1920 (1959)
Jinis Paguron Luhur Negeri
Réktor Prof. Djoko Santoso
Perenah Bandung, Jawa Kulon
Loka http://www.itb.ac.id

Institut Teknologi Bandung (ITB) nyaéta hiji paguron luhur anu perenahna di Kota Bandung. ITB diadegkeun dina ping 2 Maret 1959.

Kampus utama ITB nu perenahna di jalan Ganésa sarta di bagéan séjénna kota Bandung ngabogaan lega wewengkon 770.000 m².

Asrama mahasiswa, padumukan dosén, sarta kantor pusat administrasi perenahna henteu di kampus utama tapi masih dina hontalan anu gampang pikeun dicukcruk. Fasilitas anu aya di kampus di antarana toko buku, kantor pos, kantin, sarta klinik.

Sajaba rohangan kuliah, laboratorium, béngkél sarta studio, ITB boga hiji galeri seni nyaéta Galeri Soemardja, fasilitas olah raga, sarta hiji Campus Center. Di deukeut kampus ogé aya Masjid Salman pikeun ngalakonan ibadah sarta aktivitas kaagamaan umat Islam di ITB. Pikeun ngarojong palaksanaan aktivitas akademik sarta risét, aya fasilitas-fasilitas nu ngarojong akademik, dintaranya Pabukon Pusat (kalayan koléksi kira 150.000 buku sarta 1000 judul jurnal), Sarana Olah Raga Sasana Budaya Ganesha, Pusat Bahasa, puseur layanan komputer (Comlabs) sarta Observatorium Bosscha (salasahiji fasilitas ti Paguyuban Kaahlian Astronomi FMIPA), anu perenahna 11 kilométer ka kalér.

Réktor ITB ayeuna nyaéta Prof. Djoko Santoso (hasil pamilihan dina bulan Désémber 2004 - Januari 2005) pikeun période 2005-2010.

Sajarah[édit | sunting sumber]

Aula Barat ITB, bangunan peninggalan masa penjajahan Belanda dengan bentuk atapnya yang khas. Oleh arsitek Henri Maclaine Pont

ITB diadegkeun dina taun 1920 kalayan ngaran "Technische Hooge School (THS)" te Bandoeng. ITB ogé mangrupa tempat di mana présidén Indonésia kahiji, Soekarno ngahontal gelar insinyurna dina widang Téknik Sipil.

Dina mangsa pangjajahan Jepang, THS dirobah ngaranna jadi "Bandung Kogyo Daigaku (BKD)". Saterusna dina mangsa kamerdakaan Indonésia, taun 1945, ngaranna dirobah jadi "Sekolah Tinggi Téknik (STT) Bandung". Dina taun 1946, STT Bandung dipindahkeun ka Yogyakarta sarta jadi cikal bakal lahirna Universitas Gajah Mada.

Dina tanggal 21 Juni 1946, NICA ngadegkeun Universiteit Van Indonesie jeung Faculteit van Technische Wetenschap minangka gaganti STT Bandung. Sarta dina 6 Oktober 1947, Faculteit van Exacte Wetenschap ngadeg. Ieu saterusna jadi Fakultas Téknik sarta Fakultas Élmu Pasti sarta Élmu Alam Universitas Indonésia.

Saterusna dina tanggal 2 Maret 1959, Fakultas Téknik sarta Fakultas Élmu Pasti sarta Élmu Alam sacara resmi misahkeun diri jadi Institut Téknologi Bandung (ITB).

Kiwari, ITB mangrupa puseur élmu sains, téknologi, sarta seni pangalusna di Indonésia.[rujukan?]

ITB ogé ngarojong para palajar sarta aktivitas sosial maranéhanana kalawan ngarojong himpunan mahasiswa anu aya di saban departemén.

Fakultas[édit | sunting sumber]

Plaza Widya ITB kalayan Gunung Tangkuban Perahu nu katembong ti kajauhan, perhatikeun wangun hateup has wangunan di ITB
Wangunan pabukon puseur ITB

ITB mibanda 12 fakultas atawa sakola, nyaeta:

  1. Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam (FMIPA)
    1. Astronomi
    2. Kimia
    3. Matematika
    4. Fisika
  2. Sekolah Ilmu dan Teknologi Hayati (SITH)
    1. Biologi
    2. Mikrobiologi
  3. Sekolah Farmasi (SF)
    1. Sains dan Teknologi Farmasi
    2. Farmasi Klinik dan Komunitas
  4. Fakultas Teknik Pertambangan dan Perminyakan (FTTM)
    1. Teknik Metalurgi
    2. Teknik Pertambangan
    3. Teknik Perminyakan
    4. Teknik Geofisika
  5. Fakultas Ilmu dan Teknologi Kebumian (FITB)
    1. Teknik Geologi
    2. Meteorologi
    3. Oseanografi
  6. Fakultas Teknologi Industri (FTI)
    1. Teknik Kimia
    2. Teknik Fisika
    3. Teknik Industri
  7. Fakultas Teknik Mesin dan Kedirgantaraan (FTMD)
    1. Teknik Mesin
    2. Teknik Penerbangan
    3. Teknik Material
  8. Sekolah Teknik Elektro dan Informatika (STEI)
    1. Teknik Elektro
    2. Informatika
  9. Fakultas Teknik Sipil dan Lingkungan (FTSL)
    1. Teknik Sipil
    2. Teknik Lingkungan
    3. Teknik Geodesi
    4. Teknik Kelautan
  10. Sekolah Arsitektur, Perencanaan dan Pengembangan Kebijakan (SAPPK)
    1. Arsitektur
    2. Perencanaan Wilayah dan Kota
  11. Fakultas Seni Rupa dan Desain (FSRD)
    1. Seni Rupa Murni
    2. Desain Komunikasi Visual
    3. Desain Interior
    4. Desain Produk
    5. Kriya Seni
  12. Sekolah Bisnis dan Manajemen (SBM)
    1. Manajemen

Fakultas nyaéta unit atikan di ITB anu ngabogaan sahenteuna 3 program studi tingkat Sarjana, sedengkeun Sakola nyaéta unit atikan anu ngan ngabogaan 1 atawa 2 program studi tingkat Sarjana. Tapi aya kacenderungan sawatara sakola ngabéla ngaran maranéhanana anu geus baku kawas STEI anu geus ngabogaan 8 program kekhususan di tingkat Sarjana, sarta SBM anu ngabogaan 3 program kekhususan di tingkat Sarjana. Boh Fakultas boh Sakola masing-masing dipingpin ku saurang dekan. Béda Fakultas jeung Sakola di ITB mah ngan saukur terminologi wungkul.

Reputasi[édit | sunting sumber]

ITB nyaéta salah sahiji paguron luhur kasohor di Indonésia. Dina hiji survey internasional anu dirilis ku Times Higher Education Supplement-Quacquarelli Symonds (THES-QS) dina tanggal 5 Oktober 2006, ITB aya dina peringkat ka-258. Universitas Indonésia dina survey kasebut aya dina tingkat anu leuwih luhur di posisi 250, Universitas Gadjah Mada sarta Universitas Diponegoro patuturut dina posisi 270 sarta 495 [1] [2] Universitas-universitas nagara tatangga séjénna dina survey anu sarua nyaéta diantarana National University of Singapore dina posisi ka-19 sarta Universiti Kabangsaan Malaysia dina posisi ka-128.[3]

Rektor[édit | sunting sumber]

Kulawarga Mahasiswa ITB[édit | sunting sumber]

Pamaréntah ngaliwatan Mendikbud Daoed Joesoef ngagulirkeun konsép Normalisasi Kahirupan Kampus/Badan Koordinasi Kamahasiswaan anu sawajarna disingkat NKK/BKK. Déwan Mahasiswa se-indonesia dibubarkeun sarta kamahasiswaan diatur ku Pembantu Réktor widang Kamahasiswaan ngaliwatan BKK. Mahasiswa nampik BKK, sarta tetep ngayakeun pamilihan Pupuhu DM. Tapi saban Pupuhu DM kapilih, peuting éta ogé surat anceman DO nepi. Balukarna euweuh anu daék jadi Pupuhu DM. Ahirna mahasiswa ITB mutuskeun pikeun ngabubarkeun Déwan Mahasiswa sarta ngabekukeun KM ITB. Saterusna diadegkeun Awak Koordinasi (BAKOR) pikeun ngoordinasikeun pergerakan. Samentara cita-cita KM ITB diamanatkeun ka Himpunan-himpunan minangka kantong-kantong gerakan, kalawan konsekuensi, kaderisasi aya di tingkat himpunan.

Unit kagiatan mahasiswa[édit | sunting sumber]

  • Unit Pendidikan
    • PSIK - ITB
    • Unit Matematika dan Linguistik - Akarna ISEA
    • Pramuka
    • Radio Kampus - ITB community radio
    • Amateur Radio Club ITB - ARC ITB
    • Keluarga Mahasiswa Islam "GAMAIS" (Islamic Student Society)
    • Keluarga Mahasiswa Katolik "KMK" (Catholic Student Society)
    • Persekutuan Mahasiswa Kristen "PMK" (Christian Student Union)
    • Keluarga Mahasiswa Hindu "KMH" (Hindu Student Society)
    • Keluarga Mahasiswa Budhis "Dhammanano" (Buddhist Student Society)
    • Keluarga Donor Darah ITB "KDD" (Blood Donor Society)
    • Perkumpulan Studi Ilmu Kemasyarakatan "PSIK" (Societal Study Union)
    • Student English Forum "SEF"
    • Unit Kajian Ideologis HATI ITB (Harmoni Amal Titian Ilmu)
    • Liga Film Mahasiswa "LFM"
    • Keluarga Mahasiswa Pencinta Alam Ganesha "KMPA"
    • Pramuka ITB
    • Resimen Mahasiswa Batalyon I/ITB (Student Regiment Battalion I / ITB)
    • Unit Pembinaan Kewirausahaan Mahasiswa "UPKM"
    • Koperasi Kesejahteraan Mahasiswa "KOKESMA"
    • Tabloid Mahasiswa Boulevard
    • Salman ITB (Karisma)
    • Unit Kelompok Studi Ekonomi dan Pasar Modal (KSEP)
    • Kolaborasi Studi Ilmiah Mahasiswa ITB (SICOS: Scientific Collaboration Studies)
    • Kelompok Studi Sejarah Ekonomi dan Politik (KS-SEP)
    • GaneshaTV (GTV)
    • Lingkar Studi Gerakan Mahasiswa Madani (LSGMM)
    • Korps Sukarela Palang Merah Indonesia (KSR-PMI)
    • Lembaga Kajian dan Praksis Demokrasi (VERITAS)
    • Kelompok Analisa dan Komunikasi Islam Strategis
    • Studi Komunikasi Massa ITB
    • Cendekia ITB
    • Pers Mahasiswa ITB
    • ITB Internet Community (COMMUNET-ITB)
    • Online Game Research Group (OGRG)
  • Unit Kesenian
    • Unit Kebudayaan Jepang
    • Studi Teater Mahasiswa (STEMA)
    • Unit Kebudayaan Aceh
    • Lingkung Seni Sunda (LSS)
    • Unit Kesenian Minangkabau (UKM)
    • Unit Kesenian Sumatra Utara (UKSU)
    • Maha Gotra Ganesha (MGG)
    • Perkumpulan Seni Tari&Karawitan Jawa-ITB
    • Paguyuban Seni Budaya Jawa Timur
    • Unit Kesenian Sulawesi Selatan (UKSS)
    • Keluarga Paduan Angklung (KPA)
    • Marching Band ITB "Waditra Ganesha"
    • Paduan Suara Mahasiswa (PSM-ITB)
    • Unit Apres ITB
    • Grup Aspresiasi Sastra ITB "GAS-ITB"
    • Unit Kesenian Budaya Lampung (UBL)
    • Unit Kesenian Borneo (UKB)
    • Kebudayaan Irian Jaya (UKIR)
    • Mahasiswa Bumi Sriwijaya (MUSI)
  • Unit Olahraga
    • Kendo ITB
    • Unit Karate ITB
    • Kyokushinkai
    • Unit Yudo ITB
    • Pencak Silat Tenaga Dasar Indonesia
    • Unit Renang dan Polo Air (URPA)
    • Unit Catur
    • Unit Hoki
    • Unit Basket "GANESHA" (UBG-ITB)
    • Unit Bridge
    • Unit Tenis ITB
    • Unit Aktivitas Tenis Meja ITB (UATM ITB)
    • Unit Bola Voli (UBV)
    • Unit Bulu Tangkis
    • Persatuan Beladiri Kempo Indonesia
    • Satria Nusantara
    • Perisai Diri
    • Tae Kwon - Do
    • Persatuan Sepak Bola ITB (PS ITB)
    • Pendawa Padma
    • Unit Soft Ball
    • Wanadri
    • Sinar Putih
    • Panahan
    • Tri Eka Dharma Margaluyu "313"
    • Tarung Drajat (Boxer)
    • Bela Diri Hikmatul Iman
    • Bridge (UAB)
    • Aikido
    • Aerokreasi
  • Himpunan mahasiswa Program Studi

Alumni[édit | sunting sumber]

Referensi[édit | sunting sumber]

  1. 4 PTN asup 500 badag dunya, detik.com [1]
  2. Michael Tan. "World's best", Philippine Daily Inquirer, 25 Oktober 2006. Retrieved on 25 Oktober 2006.
  3. "06/October/theworld_October242.xml§ion=theworld Asian varsities rank high in world top 200 universities", Khaleej Times Online, 8 Oktober 2006. Retrieved on 25 Oktober 2005.
  4. Ketua Presidium: Prof. Ir. Soemono; Anggota: Prof. Ir. Goenarso; Prof. dr. Djoehana Wiradikarta (Ketua/Dekan FIPIA UI Bandung); Prof. Ir. Soetedjo (Ketua/Dekan FT UI Bandung); Panitera: Prof. Dr. Ir. R. M. Soemantri Brodjonegoro (Ketua Jurusan Teknologi Kimia).
  5. http://www.itb.ac.id/news/46 ITB News Portal, 13 Maret 2003, Mantan Rektor ITB , Ir. Ukar Bratakusumah Meninggal
  6. Ketua Rektorium: Dr. Soedjana Sapi'ie; Anggota: Prof. Dr. Moedomo Soedigdomarto; Prof. Ir. Wiranto Arismunandar, MSME; Ir. Djuanda Suraatmadja.
  7. Pejabat Sementara.
  8. Pejabat Sementara.

Pranala luar[édit | sunting sumber]

Umum[édit | sunting sumber]

Fakultas/departemen/sekolah[édit | sunting sumber]

Unit kagiatan mahasiswa[édit | sunting sumber]