NMT

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Standar
telepon mobil jeung data
Kulawarga GSM / UMTS
2G
3G
Pre-4G
Kulawarga cdmaOne / CDMA2000
2G
3G
Pre-4G
Tehnologi sejen
0G
1G
2G
Pre-4G
Pita frékuénsi


NMT, anu ngarupakeun singketan tina kecap-kecap basa Inggris Nordic Mobile Telephony, nyaéta standar atawa téknologi telepon sélulér munggaran anu otomatis sagemblengna. Standar ieu dijieun ku nagara-nagara Nordik (Éropah Kalér) mimiti taun 1970, sarta ditawarkeun ka masarakat dina taun 1981.

NMT ngarupakeun téknologi analog sarta dibagi jadi dua rupa standar nyaéta NMT-450 anu dijalankeun dina frékuénsi 450 MHz sarta NMT-900 anu dijalankeun dina frékuénsi 900 MHz. NMT-900 anu diwanohkeun dina taun 1986 boga kanal leuwih loba manan jaringan NMT-450 anu leuwih tiheula aya.

Standar NMT téh bébas, henteu ngawajibkeun pamaké pikeun mayar royalti, hal ieu ngabalukarkeun réa pausahaan nyieun hardware NMT sarta hargana jadi turun. Telepon NMT munggaran dirancang pikeun digantungkeun dina trunk mobil, kalayan unit keyboard/display unitna disimpen dina korsi supir. Vérsi "portable" ogé aya: saha waé tangtu bisa mamawa ieu terminal, ngan waé ukuranana gedé, sarta waktu hirup bateré anu pondok ngarupakeun masalah gedé. Tapi modél satuluyna (saperti Benefon) ukuranna leutik nyaéta ngan 100 mm sarta beuratna ngan kira 100 gram.

Jaringan NMT utamana digunakeun di nagara-nagara Éropah Kalér nyaéta Swis, Walanda, Hongaria, Polandia, Bulgaria, Républik Czech, Slovakia, Slovénia, Sérbia, Turki, Kroasia, Bosnia Hérzégovina, nagara-nagara Baltik jeung Russia ogé Timur Tengah jeung Asia. Ayana jaringan mobil digital saperti GSM geus ngurangan populéritas NMT sarta ngabalukarkeun sawatara pausahaan telepon Éropah Kalér eureun ngagunakeun jaringan NMT. Di Finlandia jaringan NMT boga TeliaSonera dieureunkeun dina tanggal 31 Désémber 2002. Jaringan NMT panungtungan boga Norwégia dieureunkeun dina tanggal 31 Désémber 2004. Jaringan NMT TeliaSonera di Swédia oge dieureunkeun dina tangga 31 Désémber 2007. Sabenerna mah jaringan NMT (nu frékuénsina 450 MHz) boga kaunggulan nu leuwih manan GSM dina hal wilayah nu diwengku; kaunggulan ieu gedé mangfaatna pikeun nagara nu lega kalayan padumuk nu jarang saperti Islandia. Di Islandia, jaringan GSM memang ngawengku 98% padumuk nagara kasebut tapi ngan ngawengku sabagian leutik tina wilayah ieu nagara. Sistem NMT bisa ngawengku sabagian gedé lemah cai Islandia kaasup lautna, sahingga jaringan kasebut populér pikeun sing saha nu resep iinditan ka pagunungan jeung pikeun para nalayan.

Ukuran sél dina jaringan NMT nyaéta antara 2 km nepi ka 30 km. Leuwih leutik ukuran sélna, mangka leuwih loba langganan anu bisa dilayanan ku téknologi NMT. NMT ngagunakeun cara full duplex dina ngirimkeun sora; tumerapna, ieu téknologi bisa narima sakaligus ngirim sora dina waktu nu bareng. Telepon NMT vérsi pikeun kandaraan ngagunakeun daya pancar nepi ka 15 watt (NMT-450) jeung 6 watt (NMT-900), sedengkeun terminal langgananna ngagunakeun daya 1 watt. NMT ngabeunangkeun dialing otomatis sarta handover. Sajaba ti éta, standar NMT ngamungkinkeun roaming nasional jeung internasional.

Salasahiji kakurang standar NMT versi munggaran nyaéta trafik sora hentue dienkripsi, jadi gampang dikuping ku pihak lain ku cara ngagunakeun alat nu ngaranna frequency scanner. Pikeun ngaleungitkeu kakurang kasebut, standar NMT vérsi nu leuwih anyar nawarkeun layanan pikeun ngacak frékuénsi dumasar kana pamakéan dua pita frékuénsi audio.

Laju pangiriman sinyal dina NMT téh diantara 600 jeung 1200 bit per detik, kalayan ngagunakeun modulasi FFSK (Fast Frequency Shift Keying). Pangiriman sinyal antara base station jeung handset dijalankeun maké kanal RF nu sarua jeung nu digunakeun pikeun sinyal audio, sarta ngagunakeun modem FFSK nu bisa mindahkeun data kalayan laju 1200 bit per detik. Hal ieu ngabalukarkeun sora gumuruh nu singket mangsa langganan ngalakonan handover (pindah ti hiji sel ka sel liana).

Rujukan[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]