Daon

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Daon
Jelekecengan daon di ranca walungan
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Plantae
Divisi: Magnoliophyta
Kelas: Liliopsida
Order: Arecales
Kulawarga: Arecaceae
Génus: Nypa
Steck
Spésiés: N. fruticans
Ngaran binomial
Nypa fruticans
Wurmb

Daon atawa dahon (Basa Indonésia: nipah; Basa Inggris: nypa fruticans, nipa palm, mangrove palm)[1] nyaéta sajinis palem nu tumuwuh di lingkungan leuweung bakau atawa wewengkon ranca basisir laut. Daon sumebar di habitat sakuliah samudra Hindia jeung samudra Pasifik.. Di nusantara, ieu tuwuhan téh dipikawanoh ku loba ngaran, kayaning daonan (Bms.), buyuk (Jw., Bali), bhunyok (Md.), bobo (Manado, Ternaté, Tidoré), boboro (Halmahéra), palean, palenei, pelene, pulene, puleanu, pulenu, puleno, pureno, parinan, parenga (Seram, Ambon jeung sabudeureunana).[2]

Di sawatara nagara lian, ieu tuwuhan dipikawanoh kalawan ngaran (dina basa Inggris) Attap Palm (Singapur), Nipa Palm atawa losa (Filipina), atawa umumna mah disebut Nypa palm. Ngaran ilmiahna mah Nypa fruticans Wurmb, sarta dipikawanoh minangka hiji-hijina anggota marga Nypa. Ieu tuwuhan mangrupa hiji-hijina jenis palem ti wewengkon leuweung babakoan. Fosil bubuk sari ieu palem dipikanyaho asalna ti 70 yuta taun ka larung.

Wangenan[édit | édit sumber]

Sakumaha rumbia (Metroxylon spp.), watang tangkal daon mayakpak dina taneuh, ngabentuk dapuran nu kakeueum ku leutak. Ngan rosét daunna nu mucunghul di luhur taneuh di luhur taneuh mah, sangkan daon katempona daon téh jiga nu euweuh watangan. Akar sarabutna panjangna bisa nepi kana 13 m. Lantaran pangakaran ieu daon téh nyecebna ngan kana leutak wungkul, sedengkeun ari leutak miwatek labil, mangka dapuran daon téh bisa kapalidkeun ku cai nepi ka laut.

Watang daon kakeueum ku leutak. Ngan daunna hungkul nu mucunghul

Dari rimpangnya muncul daun-daun majemuk menyirip khas palma, tegak atau hampir tegak, menjulang hingga 9 m di atas tanah. Panjang tangkainya 1-1,5 m; dengan kulit yang mengkilap dan keras, berwarna hijau pada yang muda dan berangsur menjadi cokelat sampai cokelat tua sesuai perkembangan umurnya; bagian dalamnya lunak seperti gabus. Anak daun berbentuk pita memanjang dan meruncing di bagian ujung, memiliki tulang daun yang di sebut lidi (seperti pada daun kelapa). Panjang anak daun dapat mencapai 100 cm dan lebar daun 4–7 cm. Daun nipah yang sudah tua berwarna hijau, sedangkan daunnya yang masih muda berwarna kuning, menyerupai janur kelapa. Banyaknya anak daun dalam tiap ental mencapai 25-100 helai.

Karangan bunga majemuk muncul di ketiak daun, berumah satu, dengan bunga betina terkumpul di ujung membentuk bola dan bunga jantan tersusun dalam malai serupa untai, merah, jingga atau kuning pada cabang di bawahnya. Setiap untai mempunyai 4-5 bulir bunga jantan yang panjangnya mencapai 5 cm. Bunga nipah jantan dilindungi oleh seludang bunga, namun bagian yang terisi serbuk sari tetap tersembul keluar. Bunga nipah betina berbentuk bulat peluru dan bengkok mengarah ke samping. Panjang tangkai badan bunga mencapai 100–170 cm. Tandan bunga inilah yang dapat disadap untuk diambil niranya. Empat hingga lima bulan sejak keluarnya bunga nipah, tandan bunga tersebut dapat disadap. Pada saat ini pengisian biji sedang aktif, maka bila dilakukan penyadapan pasti akan dapat memperoleh jumlah nira yang maksimal.

Buah tipe buah batu dengan mesokarp bersabut, bulat telur terbalik dan gepeng dengan 2-3 rusuk, coklat kemerahan, 11 x 13 cm, terkumpul dalam kelompok rapat menyerupai bola berdiameter sekitar 30 cm.[3] Struktur buah mirip buah kelapa, dengan eksokarp halus, mesokarp berupa sabut, dan endokarp keras yang disebut tempurung. Biji terlindung oleh tempurung dengan panjangnya antara 8–13 cm dan berbentuk kerucut. Dalam satu tandan, buahnya dapat mencapai antara 30-50 butir, berdempetan satu dengan yang lainnya membentuk kumpulan buah bundar. Buah yang masak gugur ke air dan mengapung mengikuti arus pasang surut atau aliran air hingga tersangkut di tempat tumbuhnya. Kerap kali buah telah berkecambah senyampang dihanyutkan arus ke tempat yang baru.

Tempat tumuwuh jeung sumebarna[édit | édit sumber]

Gumplukan daon di leuweung babakoan Maitum, Filipina

Nipah tumbuh di bagian belakang hutan bakau, terutama di dekat aliran sungai yang memasok lumpur ke pesisir. Palma ini dapat tumbuh di wilayah yang berair agak tawar, sepanjang masih terpengaruh pasang-surut air laut yang mengantarkan buah-buahnya yang mengapung. Di tempat-tempat yang sesuai, tegakan nipah membentuk jalur lebar tak terputus di belakang lapisan hutan bakau, kurang lebih sejajar dengan garis pantai. Nipah mampu bertahan hidup di atas lahan yang agak kering atau yang kering sementara air surut.

Palma ini umum ditemukan di sepanjang garis pesisir Samudera Hindia hingga Samudera Pasifik, khususnya di antara Bangladesh hingga pulau-pulau di Pasifik. Nipah termasuk jenis tumbuhan yang terancam punah di Singapura.

Pemanfaatan[édit | édit sumber]

Udud tina daun daon

Daun daon nu geus kolot loba dimangfaatkeun sacara tradisional pikeun nyieun hateup imah nu daya tahanna nepi ka 3-5 taun. Daun daon nu ngora kénéh jiga janur kalapa. Kulit balukangna bisa dianyam pikeun nyieun bilik imah nu disebut kajang. Daun daon ogé bisa dianyam pikeun nyieun samak, tas, topi jeung rupaning karanjang anyaman. Di Sumatra, baheula daun daon nu ngora (pucuk) dijadikeun daun udud—nyaéta lambaran bungkus pikeun ngalinting bako—sanggeus disasap kulumudna (kulit ari) nu ipis, dipoé garing, dikalantang pikeun ngabodaskeunna, nu saterusna dipotong-potong saukuran udud.[2] Sababaraha naskah kuna Nusantara ogé maké daun daon minangka alas tulis, lain daun lontar.

Balukang jeung upihna bisa dipaké suluh. Upih ngandung selulosa nu bisa dimangpaatkeun minangka bahan baku nyieun pulp (bubur kertas). Nyéréna dipaké sapu, bahan anyam-anyaman jeung tali.

Buah daon

Daon bisa ogé disadap nirana kawas lahang kawung, nyaéta cai amis nu diala tina mayang kembang nu can ligar. Nira nu digaringkan ku jalan diasakeun dipasarkeun minangka gula daon (palm sugar). Tina hasil oksidasi gula daon bisa dihasilkan cuka. Nira dipeuyeum ngahasilkeun tuak nu dingaranan tuba. Fermentasi satuluyna tina tuba baris ngahasilkeun cuka. Nira daon minangka bahan baku étanol (alkohol) nu bisa dijadikeun bahan bakar nabati gaganti bahan bakar minyak bumi. Etanol nu bisa dihasilkeun nyaéta kl 11.000 léter/ha/taun, jauh leuwih unggul tibatan kalapa sawit (5.000 léter/ha/taun).

Humut jeung buah ngorana ngeunah didahar. Siki buah daon nu ngora, nu disebut tembatuk, jiga cangkaléng (buah atep). Sedengkeun buah nu geus kolot bisa ditutu pikeun dijadikeun tipung. Areng tina akar daon digunakeun pikeun ubar nyeri huntu jeung nyeri sirah.

Pangganggu[édit | édit sumber]

Gangguan alam nu mindeng narajang pepelakan daon nyaéta angin jeung caah. Sato nu sok ngaganggu mah nyaéta céléng, monyet, beurit, larva bangbung artona, jeung hurang taneuh. Panyakit nu biasa narajang pepelakan daon nyaéta supa. Pepelakan daon nu katarajang panyakit supa tumuwuhna bakal kahambat. Mu nu katarajang jamurna téh puhu buahna, widang sadapan bakal gancang ruksak jeung buruk, sahingga teu bisa disadap deui. Kontaminasi supa panyakit nyumebabkeun turunna kualitas nira.

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. "genus Nypa". Germplasm Resources Information Network (GRIN) [Online Database]. United States Department of Agriculture Agricultural Research Service, Beltsville, Maryland. 16 March 2010. Diakses tanggal 9 January 2017. 
  2. a b Heyne, K. 1987. Tumbuhan Berguna Indonesia, jil. 1. Yay. Sarana Wana Jaya, Jakarta. Hal. 487-490.
  3. Steenis, CGGJ van. 1981. Flora, untuk sekolah di Indonesia. PT Pradnya Paramita, Jakarta. Hal. 135.

Pranala luar[édit | édit sumber]