Érasia

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Tempo ogé Pelat Eurasia, Asia, Afrika-Eurasia, Eurasia (1984), jeung Australasia.
Eurasia
Aspék Afrika-Eurasia Bumi

Érasia atawa Eurasia mangrupakeun kumpulan lemah (landmass) nu ngawengku Éropa jeung Asia. Lolobana di beulah wétan jeung beulah kalér, Eurasia bisa dianggap mangrupakeun superbuana, minangka bagian tina superbuana Afrika-Eurasia, atawa basajanna hiji buana. Dina pelat téktonik, Pelat Eurasia kaasup di jerona Éropa jeung kalolobaan Asia, tapi henteu kaasupkeun subbuana India, subbuana Arabia, sarta wewengkon Range Cherskiy di Sakha. Eurasia ogé digunakeun dina pulitik internasional minangka jalan nétral keur rujukan organisasi tina atawa urusan-urusan nu patali jeung nagara bagian paska Soviét, hususna Rusia, Républik Asia Tengah, jeung Républik Transkaukasia.

Términologi[édit | sunting sumber]

Urang Éropa, nu teu sadar kana legana Érasia, sacara tradisional nganggep yén Éropa jeung Asia téh mangrupakeun buana nu misah, kalayan garis pamisahna aya di sapanjang Laut Aegea, Dardanelles, Bosphorus, Laut Hideung, Pagunungan Kaukasus, Laut Kaspia, Walungan Ural, jeung Pagunungan Ural, sarta istilah ieu geus nyebar ka sakuliah dunya, padahal Asia miboga sababaraha wewengkon jeung budaya nu lega jeung loba pangeusina siga Éropa, sarta loba deui nu béda jeung misah sacara géografis siga Éropa téh. Tina persféktif modéren, buana nu sabenerna mah kurang alesan pikeun diaku yén misah nyaéta Éropa, sarta dina dina widang élmu pangaweruh mah leuwih dipikaresep pikeun ngahijikeun Éropa jeung Asia jadi sabuana, nyaéta Érasia.

Sajarah jeung budaya[édit | sunting sumber]

Jared Diamond, dina bukuna Guns, Germs, and Steel, nyatet dominansi Érasia dina sajarah dunya nu ngalegaan ka kulon wétaneun Érasia jeung wewengkon iklimna, sarta ayana sasatoan jeung tutuwuhan Érasia nu cocog keur doméstikasi.

Jalan Sutra ngalambangkeun patukeurna perdagangan katut budaya nu numbukeun budaya-budaya Erasia ngaliwatan sajarah tur geus ngajadi hiji jejer nu beuki kasohor. Dekade-dekade terahir ieu satuluyna geus mawa sawangan ngeunaan sajarah Erasia, nu nyieun hubungan genetik, budaya, andjeung linguistik antara budaya kuna Eropa jeung Asia, nu geu lila dipikirna beda.

Erasia munggaran dikurilingan ku Adolf Erik Nordenskiöld taun 1878-79.

Géologi[édit | sunting sumber]

Red right arrow.svg
 Artikel utama: Laurasia.

Eurasia kawangun 375 tepi ka 325 millionyuta taun katukang. Kawangun nalika Siberia (tadina buana bebas), Kazakhstania, jeung Baltica (nu ngahiji jeung Laurentia (kiwari Amerika Kaler) ngawangun Euramerika) ngahiji. Craton China patabrak jeung basisir kidul Siberia.


Panneau travaux.png Artikel ieu keur dikeureuyeuh, ditarjamahkeun tina basa Inggris.
Bantosanna diantos kanggo narjamahkeun.

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Tumbu luar[édit | sunting sumber]

Gnome-globe.svg