Klaim téritorial di Antartika

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Stasion panalungtikan jeung klaim téritorial di Antartika (2002).
Klaim téritorial di Antartika

7 nagara miboga klaim téritorial dina 8 téritori di Antartika. Nagara-nagara ieu geus ngusahakeun nempatkeun panénjoan jeung fasilitas panalungtikannana di Antartika di wewengkon nu diklaimna.

Klaim téritorial Antartika[édit | sunting sumber]

7 nagara daulat gues nyieun 8 klaim téritorial di lemah Antartika kiduleun 60° lintang kidul saméméh 1961. Klaim-klaim ieu ngan geus diakuan antawis nagara-nagara nu nyieunanna. Taya klaim nu miboga populasi pribumi. Kapuloan Orkney Kidul aya di wewengkon nu diklaim ku Argéntina jeung Britania Raya; sarta Kapuloan Shetland Kidul aya di wewengkon nu diklaim ku Argéntina, Chili, jeung Britania Raya. BR, Perancis, Australia, Selandia Anyar, jeung Norwégia sadayana silih ngakuan klaim-klaimna,[1] nu teu patumpuk-tumpuk. Saméméh 1962, Téritori Antartika Britania mangrupa hiji depéndensi ti Kapuloan Falkland sarta ngawengku ogé Géorgia Kidul jeung Kapuloan Sandwich Kidul. Wewengkon Antartika éta teras jadi wewengkon peuntas laut mimiluan disahkeunnana Traktat Antartika. Géorgia Kidul jeung Kapuloan Sandwich Kidul tetep hiji depéndensi Kapuloan Falkland nepi ka 1985.

Klaim resmi[édit | sunting sumber]

Klaim nu patumpuk-tumpuk[édit | sunting sumber]

Teu diklaim[édit | sunting sumber]

Baheula[édit | sunting sumber]

Kamungkinan klaim[édit | sunting sumber]

Aya spékulasi ngeunaan kamungkinan klaim. AS jeung Rusia (salaku nagara panerus Uni Soviét) geus ngaklaim miboga hak klaim sarta aya ogé spékulasi ngeunan Brasil nu ngajieun klaim nu diwatesan ku 53 jeung 28° imbit kulon,[2] patumpuk-tumpuk jeung klaim Argéntina sareng Britania, tapi heunteu jeung Chili.

Wewengkon pulo Sub-Antartika[édit | sunting sumber]

4 wewengkon pulo nu aya di kaléreun 60° lintang kidul kadang dihubungkeun jeung buana Antartika. Wewengkon-wewengkon ieu teu boga padumuk pribumi.

Traktat Antartika[édit | sunting sumber]

Red right arrow.svg
 Artikel utama: Sistim Traktat Antartika.
Klaim téritorial Antartika dumasar Traktat Antartika: ██ Britania Raya ██ Selandia Anyar ██ Australia ██ Perancis ██ Norwégia ██ Chili ██ Argéntina


Rujukan jeung catetan[édit | sunting sumber]

  1. Rogan-Finnemore, Michelle (2005), "What Bioprospecting Means for Antarctica and the Southern Ocean", di dalam Von Tigerstrom, Barbara, International Law Issues in the South Pacific, Ashgate Publishing, hlm. 204, ISBN 0-7546-4419-7 
  2. The international politics of Antarctica. Kaca 119 jeung 124.
  3. Distrik ti Daratan Kidul jeung Antartika Perancis, teu ngawengku Daratan Adélie.
  4. Ngawengku Pulo nu kasebar di Samudra Hindia, nu kaasosiasi jeung Afrika

Tingali ogé[édit | sunting sumber]

Citakan:Antarctica navbox