Masjid Nabawi

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Masjid Nabawi atanapi Al-Masjid an-Nabawi  mangrupa masjid anu diadegkeun langsung ku Nabi Muhammad , anu lokasina di puseur kota Madinah di Arab Saudi . Masjid Nabawi téh masjid katilu diwangun dina sajarah Islam sarta ayeuna geus jadi salah sahiji masjid panggedena di dunya . Masjid ieu jadi tempat nu suci kadua di ageman Islam , sanggeus masjid Agung di Mekah .[1] Masjid dibuka unggal poé.

Masjid sabenerna urut ngarep Nabi Mohammed yén anjeunna mukim sanggeus Hijrah (dipindahkeun) ka Madinah dina 622 Masehi masjid sabenerna diwangun tanpa hateup hiji. Masjid dina waktu ieu dipaké salaku tempat ngumpul pikeun masarakat , assembly, sarta sakola agama . masjid ieu ogé salah sahiji tempat disebutkeun ku ngaran dina Qur'an . masjid kamajuan éta teu leupas tina pangaruh tina kamajuan pamingpin Islam. Dina 1909 , éta jadi tempat kahiji di jazirah Arab anu bercahya cahaya listrik .[2] masjid ieu téh dina panangtayungan sarta pengawasan Custodian tina Dua Tanah Suci .[3] masjid ieu lokasi aya katuhu di tengah Madinah, kalawan sababaraha hotél jeung pasar sakurilingna. masjid mangrupa tujuan for haji atawa Umrah .[3] Sababaraha jamaah ngadatangan makam Nabi Muhammad keur ngabasmi hirupna di Madinah.[3]

Saatos perluasan masif ti Kasultanan handapeun Umayyah di   al-Walid I , dijieun tempat anu leuwih panungtungan peristirahtan Nabi Muhammad jeung dua Khalifah Rashidin Abu Bakar jeung Umar .[4] Hiji ciri well-dipikawanoh tina Masjid Nabawi téh Héjo Kubah nu di tenggara masjid,[5] anu éta sakali imah tina Aisyah ,[4] di mana makam Nabi Muhammad urang aya. Dina 1279 , panutup a dijieunna tina kai diwangun sarta direnovasi sahenteuna dua kali, dina abad ka-15 sarta dina 1817 .[3] Kubah ayeuna diwangun dina 1818 ku Sultan   Usmaniyah   Mahmud II ,[5] sarta di cet héjo dina 1837 , saprak waktu éta kubah dipikawanoh salaku "Héjo Kubah".[4]

Sajarah[édit | édit sumber]

Perluasan Tahun Masa Pemimpin Luas (m2)[3] Penambahan Pintu Menara Keterangan
Pemwangunan awal 1 Hijriah

622M
Kenabian Nabi Muhammad 1,050 - 3 - Baru dibangun
Perluasan pertama 7 Hijriah

628M
Kenabian Nabi Muhammad 2,475 136% 3 - Selesai setelah Pertempuran Khaibar
Perluasan kedua 17 Hijriah

638 M
Khulafaur Rasyidin Umar bin Khattab 3,575 44.4% 6 - Suku "Al-Buthaiha" keluar masjid
Perluasan ketiga 29 Hijriah - 30 Hijriah

649 M - 650 M
Khulafaur Rasyidin Utsman bin Affan 4,071 13.9% 6 - Perluasan utara
Perluasan keempat 88 Hijriah - 91 Hijriah

707 M - 710 M
Umayyah Umar bin Abdul Aziz

dengan perintah Al Walid bin Abdul-Malik
6,440 58.2% 20 4 Memasukkan kamar Nabi Muhammad ke dalam masjid

memperbarui minaret untuk pertama kalinya

memperbarui mihrab untuk pertama kalinya
Perluasan kelima 161 Hijriah - 165 Hijriah

779 M - 782 M
Abbasiyah Abu Abdullah Muhammad al-Mahdi 8,890 38% 24 3 -
Perbaikan dan penghiasan 654 Hijriah

1275 M
Abbasiyah

penaklukan Mamluk
Al-Mu'tasim 8,890 0% 24 3
Perbaikan dan penghiasan 881 Hijriah

1476 M
Mamluk Ibnu Qutaibah 8,890 0% 24 3 -
Perluasan keenam 886 Hijriah - 888 Hijriah

1481 M - 1483 M
Mamluk Ibnu Qutaibah 9,010 1.3% 4 4 -
Perbaikan dan penghiasan 947 Hijriah

1540 M
Utsmaniyah Sulaiman Al-Qanun 9,010 0% 4 4 -
Perluasan ketujuh (al-Majidiyah) 1265 Hijriah - 1277 Hijriah

1849 M - 1860 M
Utsmaniyah Abdul Majid I 10,303 14.4% 5 5 Pencetus arsitektur Utsmaniyah pada masjid
Perluasan kedelapan 1372 Hijriah - 1375 Hijriah

1952 M - 1955 M
Kerajaan Saudi Abdul Aziz Alu Saud 16,327 58.5% 10 4 menghabiskan sedikitnya 50 juta Riyal
Perluasan kesembilan 1406 Hijriah - 1414 Hijriah

1985 M - 1994 M
Kerajaan Saudi Fahd bin Abdul Aziz 98,327

235,000
502% 41 10 Perluasan besar-besaran

masjid Nabawi téh masjid kadua diwangun ku Muhammad, sanggeus Masjid Quba nu diadegkeun di kursus Hijrah ti Mekah ka Madinah. Masjid Nabawi diwangun saprak moments mimiti Muhammad. anjog di Madinah, éta numpang onta di tempat Nabi. ngeureunkeun lalampahan. lokasi asalna hiji spasi drying buah korma milik yatim dua sadulur Sahl na Suhayl ibn 'ngirut, nu ieu engké dibeuli ku Muhammad. bisa woken up masjid jeung tempat tinggal nya.[6][7]

Dina awalna, masjid ieu ukuranana kira 50 m × 50 m, kalawan jangkungna hateup kira 3,5 m [8] Muhammad. mantuan ngawangun kalawan leungeun-Na sorangan bareng jeung Sahabat sarta Muslim. Témbok on sadayana opat sisi masjid di dijieunna tina bata jeung taneuh, bari hateup korma daun kalayan masts jib ti trunks korma. lolobana hateupna geus ditinggalkeun muka. Salila salapan taun hareup, masjid nu teu lampu peuting. Ngan dina waktu Isya diayakeun saeutik katerangan ku ngaduruk jarami.[6] Lajeng napel hiji sisi masjid, diwangun tempatna Nabi. Tempatna Nabi henteu sabaraha badag sarta henteu leuwih mewah ti masjid kaayaan, ngan leuwih tangtu nutup. Aya ogé bagian dipaké salaku tempat jalma-goréng miskin anu teu boga imah.[6] Engké, urang ieu keur katelah ahlussufah atawa nyicingan di emper masjid.

Sanggeus éta loba kali masjid ieu direnovasi na dilegaan. Renovations anu kahiji dilaksanakeun ku khalifah Umar bin Khattab di taun 17 AH, sarta kadua ku Khalifah Utsman bin Affan dina taun 29 AH Dina kali modérn, Raja Abdul Aziz ti Karajaan Saudi Arabia rék dilegakeun masjid janten m² 6024 di 1372 H. ékspansi ieu dituluykeun ku panerusna Raja Fahd dina 1414 H, mangka legana wewengkon di wangunan masjid ampir 100,000 m², ditambah upstairs lega nu ngahontal 67.000 m² sarta pelataran masjid bisa dipaké pikeun muja 135.000 m². Masjid Nabawi kiwari bisa nampung kurang leuwih 535.000 nyembah.[8]

masjid ieu diwangun ku Nabi Muhammad dina 622 sanggeus kadatangan na di kota Madinah .[9] tunggang hiji onta ngaranna serkor Qaswa anjeunna dieureunkeun dina hiji tempat nu kiwari masjid a. lahan anu dipiboga ku Sahl na Suhayl. Bagian tanah ieu dipaké pikeun drying lahan mana lontar ; sedengkeun bagian séjén dipaké salaku makam a. [10] Nampik télépon "narima taneuh sakumaha kado hiji", anjeunna nuju lahan sarta nyandak tujuh bulan pikeun ngalengkepan konstruksi. Waktu éta, nu bréadth of 30.5 metres (100 ft) × 35.62 metres (116.9 ft) [10] The hateup, dirojong ku frond lontar, dijieun tina taneuh liat sarta korma daun kéok. Jangkungna ngahontal 3.60 metres (11.8 ft) Tilu lawang anu masjid Babal-Rahma kidul, Bab-al- Jibril ka kulon jeung Babal-Nisa wétan. [10]

Sanggeus perang Khaybar , masjid "enlarged". [11] The perluasan masjid ka 47.32 metres (155.2 ft) di salah sahiji sisi sarta tilu pilar diwangun jalan sisi kulon dinding, anu jadi tempat solat. [12] The masjid nalika pamaréntah robah opat khalifah Abu Bakar . [12] kadua Khalifah Umar flattened sakabéh imah deukeut masjid kajaba imah pamajikan Nabi Muhammad pikeun ngalegaan masjid ieu.[13] dimensi masjid anyar nalika janten 57.49 metres (188.6 ft) × 66.14 metres (217.0 ft) Leutak dipaké pikeun coverings témbok. Salian gravel sprinkled di lantai, jangkungna hateup tambah nepi ka 5.6 metres (18 ft) Umar sahenteuna ngawangun tilu konstruksi anyar salaku Gerbang lawang. Anjeunna ogé ditambahkeun Al-Butayha keur publik ka baca sajak. [14]

Katilu Khalifah Utsman tore handap masjid nyaéta dina 649 M. Sapuluh bulan anu spent nyieun bentuk rectangular sahiji masjid nyanghareup ka Ka'ba di Mekah . Masjid anyar ukur 81.40 metres (267.1 ft) × 62.58 metres (205.3 ft) Total Gerbang lumped dina wangunan saméméhna. [15] The témbok divider dijieunna tina lapisan tina bata jeung mortir. Korma kutub batang anu diganti ku pilar batu kabeungkeut kalawan clamp logam. kai jati ogé dipaké dina rekonstruksi siling. [16]

masjid Nabawi dina mangsa Kakaisaran Usmaniyah

Dina 707, khalifah Umayyah al-Walid bin Abd al-Malik ngahadéan masjid. renovasi Ieu nyandak tilu taun keur ngalengkepan. barang bahan nu diturunkeun ti nu Bizantium .[17] Wewengkon di masjid ieu enlarged ti 5094 meter pasagi dina waktu Utsman bin Affan janten 8672 méter pasagi. A témbok ieu diwangun keur masjid jeung pamajikan misah Nabi Muhammad . masjid ieu direnovasi dina bentuk trapezoidal kalawan panjang 101.76 metres (333.9 ft) Pikeun kahiji kalina, imah ieu diwangun di bagian kalér ti masjid nyambungkeun struktur ka na pangpentingna. Pikeun kahiji kalina, minaret nu diwangun dina Madinah , anjeunna ngawangun opat minarets. [18]

Khalifah   Abbasiyah   Al-Mahdi dilegakeun masjid ka kalér saloba 50 metres (160 ft) ngaranna ogé ditulis dina témbok masjid. Anjeunna ogé proposes pikeun ngaleungitkeun genep tangga ka mimbar , tapi proposal ieu ditolak, sabab bisa ngabalukarkeun karuksakan detrimental. [19] Numutkeun tulisan ti Ibnu Qutaibah , anu katilu Khalifah Al-Ma'mun ngalaman gawé erratic on masjid. Al-Mutawakkil kalungguhan palapis kalayan astana marmer nabi. [20] Al-Ashraf al-Ghawri Qansuh ngawangun kubah leuwih makam Nabi dina 1476.[21]

Héjo Kubah , dina Richard Francis Burton Ibadah Haji, dina 1850 Masehi

Raudlah (ngarujuk kana Al-Rawdah al-Mutaharah), ngawengku hiji kubah di pojok tenggara masjid,[5] diwangun dina 1817 C. E. nalika penguasaan Sultan Mahmud II . Kubah di cet héjo dina 1837 CE sarta hadé dipikawanoh ku ngaran " Héjo Kubah ".[4]

sultan   Abdul Rozak I ieu wasting waktu tilu belas taun keur nyieun masjid, anu dimimitian dina 1849. [22] bata beureum dipaké dina bahan primér dina rekonstruksi masjid. Wewengkon lanté ieu enlarged ka 1293 méter pasagi. Dina tembok, dina ayat tina Qur'an dicét dina formulir tina kaligrafi Islam . Di sisi kalér masjid, hiji madrasa di hudang "hidayah ngajarkeun Qur'an". [23]

Saudi[édit | édit sumber]

Nalika Saud bin Abdul Aziz nyita Madinah dina 1805, pengikut-Na, Wahhabi , luh handap waé kubur domed aya di Madinah dina pintonan pikeun pencegahan wangunan beternak,[24] di antarana Héjo Kubah nu disebut jadi langsung ancur.[25] Aranjeunna teu hayang urang venerate kuburan jeung tempat dianggap mibanda gaib mujijat sabalikna mun tauhid .[26] Makam Nabi dileupaskeun tina emas ornate jeung intan, tapi kubah janten satu anu masih dipiara sakumaha upaya sambel handap struktur severity, atanapi pikeun sababaraha taun saméméh Ibnu Abdul Wahhab wrote yén éta teu nyangka ningali kubah ieu ancur oposisi -na pikeun jalma anu neneda di sabudeureun makam.[24] Hiji kajadian sarupa lumangsung dina 1925 nalika éta babarayaan Arabia ulang nyandak-na tetep hiji panon on Kota Madinah.[27][28][29][30]

Saatos ngadegna Karajaan Saudi Arabia dina 1932, masjid nu ngalaman modifikasi utama. Taun 1951 Prabu ibnu Saud (1932-1953) rencanana karuksakan wangunan di sabudeureun masjid anu nyieun hiji jangjang anyar ka wétan jeung kulon wangunan ibadah utama, bari kolom beton ku kabaran seni. Pangkolotna bertulang kolom beton jeung dipasangan ku ring of tambaga theréon. Minaret Suleymaniyya na Majidiyya dipindahkeun kana dua stylish Mamluk minaret. Dua munara tambahan anu enforced ka kidul-kulon jeung kalér-wétaneun masjid. A perpustakaan ieu diwangun sapanjang témbok barat ka kumpulan bersejarah Suci Qur'an jeung naskah kaagamaan lianna rupa-rupa. [23] [31]

Dina 1974, Raja Faisal ditambahkeun 40 440 méter pasagi ka wewengkon masjid.[32] Perluasan masjid ieu ogé dilumangsungkeun salila kakuasaan sahiji Raja Fahd taun 1985. Buldoser milu pamakéan dina karuksakan wangunan di sabudeureun masjid.[33] Dina 1992, nalika konstruksi anu réngsé, wewengkon masjid keur 1,7 juta suku pasagi. Escalators jeung 27 kaca anu ogé ditambahkeun dina perluasan masjid.[34]

Jumlahna aya $ 6 milyar anu ngumumkeun pikeun perluasan masjid dina Séptémber 2012. RT dilaporkeun yén sanggeus proyék kasebut réngsé, masjid nu bisa nampung leuwih ti 1.6 juta jamaah haji.[35] Dina Maret taun hareup, anu Saudi Warta wrote "95 persén demolition geus réngsé. Ngeunaan 10 hotél di sisi wétaneun ékspansi keur ngaleungitkeun sarta sajumlah imah sarta fasilitas séjénna nyieun jalur ka ékspansi ".[36]

Dua tingkat rectangular masjid irregularly. doa Ottoman wangunan aula nyanghareup kidul.[37] Wangunan ngabogaan hateup datar kalawan 27 domes nu bisa geser.[38] Liang dina luhureun éta siling masjid nyaéta salah sahiji kubah anu illuminates interior nu. Roofs anu ogé dipaké pikeun ibadah lamun ngasupkeun periode puncak, nalika kubah bergeser leuwih jalur beusi arah ujung hateupna, nyieun lampu tambahan asup kana aula doa utama. Dina waktu ieu, masjid palataran Ottoman ogé ditambahkeun ku payung anu dibentuk rukun tunggal éta.[39] Hateup masjid disambungkeun ku tangga jeung escalators . Wewengkon palataran sabudeureun masjid ieu ogé dipaké pikeun ibadah, ditangtayungan ku canopies.[40] Kubah bergeser jeung payung nu bisa muka otomatis dirancang ku arsitek   Jérman Mahmoud Bodo Rasch Rasch GmbH bareng jeung teguh sarta Buro Happold.[41]

struktur[édit | édit sumber]

Masjid Nabawi ti hareup. makam nabi Mohamed peace be upon him.gif lokasina di handapeun kubah héjo di sisi katuhu

Rasulullah Mohamed peace be upon him.gif dikubur di tempat pupusna, nyaéta di tempat anu ieu kamar tina Aisyah , pamajikan Nabi. Lajeng padeukeut dua sobat pangdeukeutna séjén dimakamkan di tempat anu sarua, nyaéta Abu Bakar Al-Shiddiq jeung Umar bin Khattab .[42] ku sabab éta ekstensi ti Masjid Nabawi, kubur ayeuna perenahna katilu di masjid, nu aya dina sudut tenggara (ditinggalkeun hareup) masjid. Bari Ayesha na paling para sahabatna sejen, dikurebkeun dina kuburan umum Baqi . Maju cukup tebih eta, ayeuna jeung perluasan masjid, Baqi ditempatkeun tepung wates jeung sanyawa Masjid Nabawi.[3]

Masjid Nabawi haté tapi pohara leutik bencong ngaranna pedar ul- Jannah ( Taman   Sawarga ). tempat ieu mangrupa bagian ti perluasan makam Nabi Muhammad (Raudlah) kana mimbar-Na. Jemaah Haji clamoring nepi ka tempat ieu ku sabab lamun ngalakukeun solat atawa neneda di tempat ieu, tuluy maranehna bakal kadenge. Asup kana wewengkon ieu mangrupa rada hese, utamana di usum haji . tempat ieu ukur nampung maksimal saratus nyembah.

Riad ul-Jannah sajaba ti Jannah ( Surga ). Hal ieu diriwayatkan ku Abu Hurairah yén Nabi Muhammad Said, "Wewengkon antara imah kuring kalayan mimbarku nyaéta salah sahiji kebon paradise, sarta mimbarku éta luhur balong kuring".[43]

Raudlah[édit | édit sumber]

Masjid Nabawi di umur 1 tahun leuwih.

Hiji bagian tina Masjid Nabawi katelah Raudlah (paradise taman). Solat anu keur ceuk ti Raudlah dipercaya jadi dibales ku Allah . Raudlah perenahna antara mimbar jeung kubur (home kahiji) Rosululloh Mohamed peace be upon him.gif Nampi ti Abu Hurairah yén Nabi Mohamed peace be upon him.gif ngadawuh (nu hartina):

"Tempat yang terletak di antara rumahku dengan mimbarku merupakan suatu taman di antara taman-taman surga, sedang mimbarku itu terletak di atas kolamku."

—Riwayat Bukhari[44]

Aya dua mihrab di Masjid Nabawi, salah diwangun Nabi Mohammed jeung batur diwangun ku khalifah katilu Utsman . [45] Salain mihrab nu, masjid ogé boga tempat suci lianna ngeunaan séjén dituduhkeun salaku tempat solat. Ieu kaasup mihrab al-tahajjud diwangun ku Muhammad ka tahajjud , ogé mihrab Fatimah. [46]

Mimbar[édit | édit sumber]

Mimbar pamakéan aslina Nabi Muhammad ngan "beam kai tina kaping". Ieu dimension mimbar 50 centimetres (0.50 m) x 125 metres (410 ft) Ogé dina taun 629, tilu rungs tambah. The khalifah munggaran, Abu Bakar jeung Umar , ulah maké rung katilu "kanggo malire Sunnah", tapi nu katilu Khalifah Utsman bin Affan nempatkeun kubah dina luhur na korsi lawon dijieunna tina ebony . mimbar ieu dipindahkeun ku Baybars I di 1395 sarta engké ku syékh Al-Mahmudi dina 1417 . Ogé dipindahkeun ku Ibnu Qutaibah dina ahir abad fifteenth, anu dina bulan Agustus 2013 , geus euweuh dipaké di masjid.[46]

Minaret[édit | édit sumber]

Salah sahiji minaret tina Masjid Nabi

Mimitina-minaret Minaret (jumlah opat) 26 feet (7.9 m) diwangun ku Umar . Dina 1307, minaret hiji disebut Bab Al Salam, ditulis ku Muhammad Bun Kalavun direnovasi ku Mehmed IV . Sanggeus proyék renovasi taun 1994, aya sapuluh 104 metres (341 ft) minaret jangkung 104 metres (341 ft) Handap, sarta luhur dasar na cylindrical, octagonal Sigana metot.[46]

The kahadean tina Masjid Nabawi[édit | édit sumber]

Primacy nu ditepikeun ku Nabi Mohamed peace be upon him.gif , Salaku nampi ti Jabir ra. (Nu hartina):

"Satu kali salat di masjidku ini, lebih besar pahalanya dari seribu kali salat di masjid yang lain, kecuali di Masjidil Haram. Dan satu kali salat di Masjidil Haram lebih utama dari seratus ribu kali salat di masjid lainnya."

—Riwayat Ahmad, dengan sanad yang sah[47]

Nampi ti Anas bin Malik yén Nabi Mohamed peace be upon him.gif ngadawuh (nu hartina):

"Barangsiapa melakukan salat di mesjidku sebanyak empat puluh kali tanpa luput satu kali salat pun juga, maka akan dicatat kebebasannya dari neraka, kebebasan dari siksa dan terhindarlah ia dari kemunafikan."

—Riwayat Ahmad dan Thabrani dengan sanad yang sah[47]

Ti Sa'id bin Musaiyab , anu anjeunna nampi ti Abu Hurairah yén Nabi Mohamed peace be upon him.gif ngadawuh (nu hartina):

"Tidak perlu disiapkan kendaraan, kecuali buat mengunjungi tiga buah masjid: Masjidil Haram, masjidku ini, dan Masjidil Aqsa."

—Riwayat Bukhari, Muslim dan Abu Dawud[48]

Dumasar kana hadits -hadits nyaéta Kota Madinah, utamana Masjid Nabawi anu salawasna ramé ku jalma tina Muslim anu mawa kaluar ibadah haji atawa Umrah sakumaha sunah zakat .

  • Haram , anu masjid pangpentingna dina agama Islam.
  • -Al Aqsa Masjid , anu masjid pangpentingna katilu dina agama Islam.
  • Masjid Quba , masjid mimiti diwangun Nabi Muhammad saw.
  • Qiblatain Masjid , hiji masjid di Madinah nu boga dua Qibla
  • Masjid Al-'Anbariyah , masjid di Madinah
  • Al-Haram, Madinah , tempat Masjid Nabawi anu lingkungan.
  • Jannat Baqi , ayana wetaneun Masjid Nabawi, hiji kuburan badag di Madinah
  • Nabi Muhammad , pangadeg Masjid Nabawi.
  • Masjid , Masjid Nabawi tipe arsitektur.
  • arsitéktur Islam , gaya arsitektur Masjid Nabawi
  • Madinah , anu kotana mana Masjid Nabawi anu lokasina.
  • Aisyah , pamajikan Nabi Muhammad anu home janten Masjid Nabawi kiwari.
  • Abu Bakar , Companion Nabi Muhammad anu dikubur deukeut kuburan Nabi Muhammad.

rujukan[édit | édit sumber]

  1. Trofimov, Yaroslav (2008), The Siege of Mecca: The 1979 Uprising at Islam's Holiest Shrine, New York, p. 79, ISBN 0-307-47290-6 
  2. The History of lampu listrik di jazirah Arab
  3. a b c d e f بوابة الحرمين الشريفين: عمارة وتوسعة المسجد النبوي
  4. a b c d Ariffin, Syed Ahmad Iskandar Syed (2005). Architectural Conservation in Islam : Case Study of the Prophet's Mosque. Penerbit UTM. pp. 88–89,109. ISBN 978-983-52-0373-2. 
  5. a b c Petersen, Andrew (2002-03-11). Dictionary of Islamic Architecture. Routledge. p. 183. ISBN 978-0-203-20387-3. 
  6. a b c Haekal, M. Husain. 1994. Sajarah Muhammad. (Trans.) Pacét. 17. Penerbit Litera ANTARNUSA, Sumedang. P. 191-194
  7. Qol'ahji, M. Rawwas. Nabawiyah Sirah 2007, perjuangan pulitik Muhammad. Penerbit Pakuan Universitas Pencét, Bogor. P. 154-155
  8. a b Abdul Ghani, M. Ilyas. 2005. Sajarah ngeunaan tampilan Madinah Munawwarah. (Trans.) Al Rasheed printer, Madinah. P. 29-31.
  9. "The Prophet's Mosque [Al-Masjid An-Nabawi]". Islam Web. Diakses tanggal 17 June 2015. 
  10. a b c Ariffin, p. 49.
  11. Ariffin, p. 50.
  12. a b Ariffin, p. 51.
  13. Atiqur Rahman. Umar Bin Khattab: The Man of Distinction. Adam Publishers. p. 53. ISBN 978-81-7435-329-0. 
  14. Ariffin, p. 54.
  15. Ariffin, p. 55.
  16. Ariffin, p. 56.
  17. NE McMillan. Fathers and Sons: The Rise and Fall of Political Dynasty in the Middle East. Palgrave Macmillan. p. 33. ISBN 978-1-137-29789-1. 
  18. Ariffin, p. 62.
  19. Munt, p. 116.
  20. Munt, p. 118.
  21. Wahbi Hariri-Rifai, Mokhless Hariri-Rifai. The Heritage of the Kingdom of Saudi Arabia. GDG Exhibits Trust. p. 161. ISBN 978-0-9624483-0-0. 
  22. Ariffin, p. 64.
  23. a b Ariffin, p. 65.
  24. a b Mark Weston (2008). Prophets and princes: Saudi Arabia from Muhammad to the present. John Wiley and Sons. pp. 102–103. ISBN 978-0-470-18257-4. 
  25. Doris Behrens-Abouseif; Stephen Vernoit (2006). Islamic art in the 19th century: tradition, innovation, and eclecticism. BRILL. p. 22. ISBN 978-90-04-14442-2. 
  26. Peskes, Esther (2000). "Wahhābiyya". Encyclopaedia of Islam (2nd) 11. Brill Academic Publishers. 40, 42. 
  27. "History of the Cemetery Of Jannat Al-Baqi". Al-Islam.org. 
  28. Mark Weston (2008). Prophets and princes: Saudi Arabia from Muhammad to the present. John Wiley and Sons. p. 136. ISBN 978-0-470-18257-4. 
  29. Vincent J. Cornell (2007). Voices of Islam: Voices of the spirit. Greenwood Publishing Group. p. 84. ISBN 978-0-275-98734-3. 
  30. Carl W. Ernst (2004). Following Muhammad: Rethinking Islam in the Contemporary World. Univ of North Carolina Press. pp. 173–174. ISBN 978-0-8078-5577-5. 
  31. "New expansion of Prophet's Mosque ordered by king". Arab News. Diakses tanggal 19 June 2015. 
  32. "Masjid Nabawi mengakomodasi dua juta jamaah setelah perluasan". Arab News. Diakses tanggal 19 June 2015. 
  33. "Expansion of the Prophet's Mosque in Madinah (3 of 8)". King Fahd Abdulaziz. Diakses tanggal 19 June 2015. 
  34. "Expansion of the two Holy Mosques". Saudi Embassy. Diakses tanggal 19 June 2015. 
  35. "Saudi Arabia plans $6bln makeover for second holiest site in Islam". RT. Diakses tanggal 19 Juni 2015. 
  36. "Prophet's Mosque to house 1.6m after expansion". Saudi Gazette. Diakses tanggal 19 Juni 2015. 
  37. "Holy places: The Prophet's Mosque, Medina". Daily Monitor. Diakses tanggal 19 June 2015. 
  38. Frei Otto, Bodo Rasch: Pananjung Bentuk: Nuju hiji Arsitéktur tina minim, 1996, ISBN 3-930698-66-8
  39. "Archnet". archnet.org. 
  40. MakMax (Taiyo Kogyo Group). "Large scale umbrellas (250 units) completed, covering the pilgrims worldwide with membrane architecture : MakMax". makmax.com. 
  41. Walker, Derek (1998). The Confidence to Build. p 69: Taylor & Francis. p. 176. ISBN 0-419-24060-8. 
  42. Abdul Ghani, M. Ilyas. 2005 op cit. P. 39-41.
  43. Islam-QA: "Pedoman Islam pikeun datang ka Nabawi Masjid" Islam-QA ramatloka bagian 5- Hal ieu prescribed pikeun hiji anu kadatangan Masjid Nabawi solat dua rakats dina Rawdah atanapi naon anjeunna hayang sahiji solat suplemén, Kusabab éta kabuktian yen aya kahadéan dina ngalakonan kitu. Ieu ieu diriwayatkan ti Abu Hurayrah yén Nabi SAW ngadawuh, "Wewengkon antara imah kuring jeung mimbar kuring téh salah sahiji Kebon Raya Paradise, sarta mimbar kuring téh kana cistern abdi (hawd)." HR al-Bukhori, 1196; Muslim, 1391.
  44. Sabiq, Sayyid. 1997. Fikih sunnah. (Terj.) Cet. ke-12. Penerbit Almaarif, Bandung. Jil. 5:252
  45. Ariffin, p. 57.
  46. a b c "Tyhe Prophet's Mosque". Last Prophet. Diakses tanggal 12 April 2017. 
  47. a b Sabiq, Sayyid. 1997. Fikih sunnah. (Terj.) Cet. ke-12. Penerbit Almaarif, Bandung. Jil. 5:248
  48. Sabiq, Sayyid. 1997. Fikih sunnah. (Terj.) Cet. ke-12. Penerbit Almaarif, Bandung. Jil. 5:247

Bibliografi jeung bacaan saterusna[édit | édit sumber]

Tumbu éksternal[édit | édit sumber]