Soto Bandung

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Soto Bandung

Soto Bandung nyaéta salah sahiji kadaharan soto has ti daérah Bandung, Jawa Kulon.[1] Di Bandung kadaharan ieu pada mikaresep ku sabab rasana nu seger jeung gurih.[1] Soto Bandung ampir sarua jeung soto séjénna di Indonésia, nu ngabédakeunna dina bahan palengkep nu dipakéna.[1] Kaunikan Soto Bandung téh aya di bahan palengkepna, nyaéta lobak jeung kacang kadélé nu geus digoréng.[1] Salian ti kuahna nu seger, dagingna ogé hipu ditambahan ku ni'matna goréng kacang kadélé.[1] Kuah soto bandung téh hérang, ku sabab teu maké cipati, ku sabab éta cai kaldu dagingna karasa pisan gurihna téh.[1]

Soto Bandung biasana dijualna téh disisi jalan, saperti dikaki lima, kiwari mah loba dijual di Réstoran jeung Mall.[1] Teu hésé néanganna kadaharan ieu mah ku sabab geus jadi kadaharan nu ilahar di Bandung.[1] Soto Bandung téh kiwari ma geus sumebar ka sakuliah Jawa Kulon hususna, kitu deui disababraha daérah séjénna kayaning Jakarta, Banten, jsb.[1]

Cara nyieunna[édit | édit sumber]

Bahan dasar soto bandung téh daging sapi jeung jeroan.[1][2] Bungbu nu dipakéna kayaning jahé, séréh, laja, uyah, gula sarta bungbu nu dilemeskeunna saperti bawang beureum, bawang bodas, jeung pedes.[1][2] Cara nyieunna, daging sapi digolakkeun nepi ka asak.[2] Tuluy dagingna dikeureutan leutik-leutik masagi kawas dadu.[2] Cai kaldu daging urut ngulubkeun dagingna tuluy disaring, jeung dihaneutkeun deui nepi ka ngagolak.[2] Pikeun nyieun kuahna, sanggraikeun heula bungbu nu meunang ngalemeskeun, tuluy asupkeun jahé, laja, séréh nepi ka seungitna kaluar.[2] Tuluy campurkeun ka cai kaldu nu meunang ngagolakkeun tadi, asupkeun daging, masak nepi ka dagingna hipu.[2] Geus kitu mah kari asupkeun uyah jeung gula.[2]

Dipidangkeunna Soto Bandung téh dina mangkok, tuluy ditambahan ku lobak nu geus dikulub, dikeureutan ipis-ipis, salédri, bawang daun, goréng kacang kadélé.[1] Saacan didahar, tambahkeun peresan jeruk mipis supaya kuahna beuki seger.[1] Mun hayang amis lada mah kari tambahan sambel jeung kécap.[1]

Tinggali ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m n "Soto Bandung Kuliner Tradisional Bandung Jawa Barat". www.negerikuindonesia.com. Diakses tanggal 2017-10-16. 
  2. a b c d e f g h Disparbud Jabar. Soto Bandung Diaksés ping 16 Oktober 2017.
Nulis.jpg