Kota Sukabumi

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Pikeun artikel kabupatén nu ngaranna sarua, tempo Kabupatén Sukabumi.
Kota Sukabumi
Lambang Kota Sukabumi

Lambang Kota Sukabumi
Locator kota sukabumi.png

Peta lokasi Kota Sukabumi
Motto -
Propinsi Jawa Kulon
Ibukota {{{ibukota}}}
Lega Wilayah 12,15 km²
Kordinat -
Pangeusi
 · Jumlah
 · Kapadetan
 
278.418 (2003)
22.915 jiwa/km²
Administratif
 · Kacamatan
 · Désa/kal
 
7
-
Dasar hukum -
Tanggal -
Walikota -
Kode area telepon 0266
DAU Rp. -

Situs web resmi: -

Kota Sukabumi nyaéta hiji kota di Propinsi Jawa Kulon, Indonésia. Kota ini ayana 115 km kiduleun Jakarta, tur wilayahna aya di tengah-tengah wilayah Kabupatén Sukabumi. Kota Sukabumi kawengku ku 7 kacamatan nu kabagi deui kana sajumlah kalurahan.

Étimologi[édit | sunting sumber]

Ngaran kota Sukabumi asalna tina basa Sunda, nyaéta Suka-Bumen. Numutkeun katerangan, hal ieu alatan hawana anu sejuk jeung merenah, singsaha wae anu datang ka daerah ieu moal hayang pindah deui sabab maranehna suka/seneng bumen-bumen atawa dumuk/nganjrek di daérah ieu.

Sajarah[édit | sunting sumber]

Dina taun 1914, pamaréntah Walanda ngajadikeun kota Sukabumi minangka Burgerlijk Bestuur kalayan status Gemeente, alesannana nyaéta yén di kota ieu loba nganjrekurang Walanda jeung Éropa nu miboga pakebonan-pakebonan nu aya di daérah Kabupatén Sukabumi beulah kidul nu kudu dibéré pangurusan jeung palayanan nu istiméwa.

Ti saprak ditetapkeunnana Sukabumi Daérah Otonom dina bulan Mei 1926 mangka resmi diangkat “Burgemeester” nyaéta Mr. GF. Rambonnet. Dina mangsa ieu diwangun Stasion Kereta Api, Masjid Agung, gareja jeung pembangkit listrik. Sabadana Mr. GF. Rambonnet maréntah aya tilu “Burgemeester” nu ngaganti, nyaéta Mr. W M Ouwekerk, Mr. A L A Van Unen jeung Mr. W J Ph Van Waning.

 t·s·é 

Kota Sukabumi, Jawa Kulon

Lambang Kota Sukabumi

Kacamatan: Baros | Cibeureum | Cikolé | Citamiang | Gunungpuyuh | Lembursitu | Warudoyong