Kota Sukabumi

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Pikeun artikel kabupatén nu ngaranna sarua, tempo Kabupatén Sukabumi.


Kota Sukabumi
Jawa 1rightarrow blue.svg Jawa Kulon
Sukabumi Adipura Roundabout 00.jpg

Bunderan Adipura, Kota Sukabumi
Lambang Kota Sukabumi.png

Lambang

Jargon: Reugreug Pageuh Répéh Rapih
Locator kota sukabumi.png

Peta lokasi Kota Sukabumi
Puseur Dayeuh Sukabumi
Lega Wilayah 48,25 km²
Kordinat
Pangeusi
 · Jumlah
 · Kapadetan
 
324.995 Jiwa
22.915 (2003) jiwa/km²
Démografi
 · Séké Sélér
Sunda, Tiongkok,
Agama
Islam, Kristen, Katolik,
Basa
Sunda,
Administratif
 · Kacamatan
 · Désa/kal
 
7
33
Dasar hukum
Milangkala 1 April 1914
Walikota H. Mohamad Muraz, S.H.,M.M.
Zona Waktu
Kode telepon
WIB
0266
DAU Rp. 487.739.457,-
Tutuwuhan Idéntitas
Sato Idéntitas

Situs web resmi: www.sukabumikota.go.id

Kota Sukabumi nyaéta hiji kota di Propinsi Jawa Kulon, Indonésia. Kota Sukabumi ayana 115 km kiduleun Jakarta, tur wilayahna aya di tengah-tengah wilayah Kabupatén Sukabumi. Kota Sukabumi kawengku ku 7 kacamatan nu kabagi deui kana 33 kalurahan.

Étimologi[édit | sunting sumber]

Ngaran kota Sukabumi asalna tina basa Sunda, nyaéta Suka-Bumen. Hal ieu alatan hawana anu tiis tur merenah, singsaha baé anu datang ka daérah ieu moal hayang pindah deui sabab maranéhna suka/seneng bumen-bumen atawa dumuk/nganjrek di daérah ieu.

Sajarah[édit | sunting sumber]

Dina taun 1914, pamaréntah Walanda ngajadikeun kota Sukabumi minangka Burgerlijk Bestuur kalayan status Gemeente, alesannana nyaéta yén di kota ieu loba nganjrekurang Walanda jeung Éropa nu miboga pakebonan-pakebonan nu aya di daérah Kabupatén Sukabumi beulah kidul nu kudu dibéré pangurusan jeung palayanan nu istiméwa.

Ti saprak ditetepkeunana Sukabumi jadi Daérah Otonom dina bulan Méi 1926 mangka resmi diangkat “Burgemeester” nyaéta Mr. GF. Rambonnet. Dina mangsa ieu diwangun Stasion Kereta Api, Masjid Agung, gareja jeung pembangkit listrik. Sabadana Mr. GF. Rambonnet maréntah aya tilu “Burgemeester” nu ngaganti, nyaéta Mr. W M Ouwekerk, Mr. A L A Van Unen jeung Mr. W J Ph Van Waning.

 t·s·é 

Kota Sukabumi, Jawa Kulon

Lambang Kota Sukabumi

Kacamatan: Baros | Cibeureum | Cikolé | Citamiang | Gunungpuyuh | Lembursitu | Warudoyong